ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΔΕΡΜΑ | INMEDHEALTH

Βιταμίνες για ένα υγιές δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και έχει πολλές λειτουργίες. Η εικόνα του αντικατοπτρίζει την υγεία και την αποτελεσματική λειτουργία των δομών του. Πρωταρχικός ρόλος του είναι η προστασία των ιστών του ανθρώπινου οργανισμού από το εξωτερικό περιβάλλον π.χ. ακτινοβολία.

Οι διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου συνδέονται με την υγεία και την εικόνα του δέρματος και αυτό αποδεικνύεται από τις ανεπάρκειες βιταμινών που δημιουργούν διάφορες διαταραχές σε αυτό. Πιο αναλυτικά οι βιταμίνες και τα παράγωγα αυτών που συμβάλλουν στην υγεία και ευεξία της επιδερμίδας μας είναι:

● Βιταμίνη Α: δεν συντίθεται στον οργανισμό μας και είναι απαραίτητη η πρόσληψη της μέσω της διατροφής. Είναι ωφέλιμη για την όραση, την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη καρκίνων του δέρματος και την προστασία από την φωτογήρανση. Περιλαμβάνεται στα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρι (με την μορφή ρετινόλης), στα πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα (ως β-καροτενοειδή και προβιταμίνη Α).

● Βιταμίνες συμπλέγματος Β: βρίσκονται στις μπανάνες, τις φακές, τις πατάτες τον τόνο κ.α. Οι πιο σημαντικές είναι η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και Β8 (βιοτίνη). Πιο συγκεκριμένα, η Β3 εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA (αντικαρκινικός ρόλος) και η τοπική χρήση της βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής και της ατοπικής δερματίτιδας καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι κύριες πηγές της βιταμίνης Β8 είναι το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και μερικά λαχανικά. Εκτός από την επιδερμίδα, η βιοτίνη συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών, καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή της κερατίνης.

● Βιταμίνη C: η βιταμίνη αυτή έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, και σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά.

● Βιταμίνη D: η ενεργός μορφή της που είναι η D3 ή αλλιώς η βιταμίνη του ήλιου παράγεται κυρίως από την έκθεση στο ηλιακό φως. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για την θεραπεία της ψωρίασης και την πρόληψη καρκίνων του δέρματος χωρίς μελάνωμα. Επίσης, η βιταμίνη D περιέχεται στο κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες), τον κρόκο του αυγού και σε τροφές που έχουν εμπλουτιστεί με αυτή, όπως τα δημητριακά πρωινού.

● Βιταμίνη Ε: απαντάται συνήθως στο ηλιέλαιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τους σπόρους και την σόγια. Η βιταμίνη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση με αποτέλεσμα να προλαμβάνει την γήρανση του δέρματος και να αποτελεί θεραπεία για πολλές δερματικές παθήσεις.

● Βιταμίνη Κ: βρίσκεται σε φυτικά ή ζωικά προϊόντα και στην εντερική χλωρίδα. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επούλωση δερματικών πληγών μετά από τοπική εφαρμογή ειδικής κρέμας που την περιέχει.

● Ουμπικινόνη (συνένζυμο Q10): απαντάται στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού και έχει αντιοξειδωτική δράση. Η θεραπεία με συνένζυμο Q10 είναι αποτελεσματική ενάντια στην γήρανση του δέρματος.

Η σωστή διατροφή και οι κατάλληλες θεραπείες σε επιδερμίδες που χρήζουν βοηθείας σε συνεννόηση με δερματολόγο, είναι ικανές να μας χαρίσουν ένα υγιές δέρμα!

Πηγές: Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers (2017), “The Roles of Vitamin C in Skin Health”, Nutrients
Annunziata Dattola et al (2020), “Role of Vitamins in Skin Health: a Systematic Review”, Current Nutrition Reports, Nutrition and Aging
Juliet M. Pullar, Anitra C. Carr and Margreet C. M. Vissers (2017), “Review: The Roles of Vitamin C in Skin Health”, Nutrients
Stanley S. Shapiro and Claude Saliou (2001), “Role of Vitamins in Skin Care”, Nutrition 17:839–844

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια