ΖΗΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΕΣ: ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ! | INMEDHEALTH

Ζήλεια στις φιλίες: Σημάδια που υποδηλώνουν την ύπαρξη της!

Σας έχει τύχει να ανακοινώσετε σε έναν φίλο μια ευχάριστη είδηση για εσάς, και αυτός αντί να χαρεί με την χαρά σας, να κάνει αρνητική κριτική; Σας έχει τύχει  να μοιραστείτε τη χαρά σας για κάτι όμορφο που πετύχατε, αλλά  να εισπράττετε υποτιμητικά σχόλια; Αν απαντήσατε ναι τότε ίσως, διαβάζοντας το άρθρο, να πάρετε κάποιες απαντήσεις για το αν οι φίλοι σας είναι όντως αληθινοί φίλοι.

Η φιλία ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα, χαρακτηρίζεται από αφοσίωση, εμπιστοσύνη, κατανόηση και ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει συμφέρον ούτε απώτερος στόχος. Ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον που έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση και την διατήρηση σχέσεων, προκειμένου να διατηρεί καλή ψυχική κατάσταση και ισορροπία στη ζωή του. Ωστόσο, η σύναψη φιλιών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται να διερευνήσουμε τις προθέσεις του άλλου ατόμου, να εξετάσουμε την συμπεριφορά του και την προσωπικότητα του, ώστε να είμαστε σε θέση να καταλάβουμε αν μπορούμε να ταιριάξουμε και έπειτα αν μπορούμε να χτίσουμε μια φιλία μαζί του.

Η γνήσια φιλία σπανίζει στις μέρες μας. Περιλαμβάνει αγνά συναισθήματα όπως αγάπη, εμπιστοσύνη και αφοσίωση. Θέλουμε το καλύτερο για τον άνθρωπο που θεωρούμε φίλο μας, τον υποστηρίζουμε στα εύκολα και στα δύσκολα, είμαστε εκεί όταν χρειαστεί, χαιρόμαστε για όσα καταφέρνει, λυπούμαστε μαζί του όταν αποτυγχάνει και κυρίως τον σεβόμαστε και τον εκτιμάμε.

Υπάρχουν όμως και φιλίες που κυρίαρχο θα λέγαμε συστατικό τους είναι η ζήλεια. Στην ανακοίνωση ενός σπουδαίου για εμάς γεγονότος, αυτός ο φίλος θα πει κάτι για να υποβαθμίσει την σπουδαιότητα του, ή θα μας κάνει να νιώσουμε πως η τύχη το έκανε να συμβεί. Θα μειώσει κάθε προσωπική μας προσπάθεια στην τέλεση του γεγονότος. Τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι, η εύρεση μιας δουλειάς που πάντα θέλαμε, η αγορά ενός αυτοκινήτου ή η απόκτηση ενός πτυχίου. Συνήθως φίλοι που ζηλεύουν, διατηρούν αυτή τη στάση σχεδόν για όλα όσα κάνουμε. Για παράδειγμα, όταν πετυχαίνουμε ένα υψηλό σκορ σε ένα τεστ ή  όταν παρουσιάζουμε πρόοδο σε ένα σπορ ή ακόμη όταν αγοράζουμε κάτι  καινούργιο, συνηθίζουν να μας ρωτάνε από που το αγοράσαμε, ώστε να το αποκτήσουν και αυτοί. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και σε πολλές περιπτώσεις αντιλαμβανόμαστε πως το κάνουν για να μας μοιάσουν. Επίσης τέτοιοι άνθρωποι, μας κάνουν να αισθανόμαστε αμήχανα όταν μιλάμε για κάτι όμορφο που συνέβη στη ζωή μας, γιατί αντιλαμβανόμαστε πως δεν θα μας δώσουν πίσω χαρά αλλά μιζέρια ή προβληματισμούς. Συνήθως καταλήγουμε να αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε μαζί τους προσωπικές επιτυχίες για αυτόν τον λόγο. Μια τέτοια είδους φιλία καταλήγει να γίνεται τοξική. Όταν ένας άνθρωπος, που θεωρείς φίλο σου, ζηλεύει εσένα ως άνθρωπο και όσα έχεις, μόνο κακό μπορεί να σου κάνει. Νιώθεις σαν κάποιος να προσπαθεί να σου βάλει εμπόδια στον δρόμο σου, νιώθεις αρνητική ενέργεια να σε κατακλύζει. Βλέπεις στο βλέμμα του, τον θυμό και την χαιρεκακία. Μπορεί να ζηλεύει στοιχεία του χαρακτήρα σου όπως την αποφασιστικότητα σου, που δεν το βάζεις κάτω παρά τις δυσκολίες και προσπαθείς για κάτι καλύτερο. Ζηλεύει συνήθως επειδή αυτός, δεν μπορεί να το κάνει αυτό και προτιμά να μολύνει κάθε τι καλό σου για να νιώσει αυτός καλά. Η ζήλεια είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από τον θαυμασμό. Είναι άλλο να θαυμάζω τον φίλο μου για όσα καταφέρνει και να παίρνω έμπνευση και κίνητρο, και άλλο να θέλω να τον μειώσω, να υποτιμήσω την επιτυχία του, ώστε να νιώσω καλά εγώ που δεν κατάφερα να πετύχω ή δεν προσπάθησα καν.

Λένε συχνά πως οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται. Προσωπικά πιστεύω, ότι φαίνονται στα όμορφα ,στις επιτυχίες και στις χαρές! Φαίνονται στο πόσο ενεργοί είναι στην δική σου χαρά, στα λόγια που σου λένε, στη στάση που κρατούν. Συνήθως οι φίλοι που ζηλεύουν, αποφεύγουν να χαρούν με τη χαρά σου, προσπαθούν να πάρουν τη δόξα αυτοί,  αναφέροντας δικά τους επιτεύγματα ,βρίσκουν  ακόμη δικαιολογίες να μην έρθουν στο τραπέζι που τους κάλεσες για να γιορτάσεις τη χαρά σου, αλλά ακόμη και αν έρθουν, τείνουν να διατηρούν υποτιμητικό ύφος.

Αν διατηρείτε φιλίες με τέτοιους ανθρώπους και θεωρείτε ότι έχετε εισπράξει φανερές συμπεριφορές που υποδηλώνουν ζήλεια, είναι σημαντικό να τους το γνωστοποιήσετε. Μιλώντας για το πως σας κάνουν να νιώθετε, είναι πιθανό να σας δώσουν εξηγήσεις, να συζητήσετε ανοιχτά και να αναθεωρήσετε για τη φιλία σας. Αν έπειτα από αυτό, συνεχίζουν  να κρατούν την ίδια στάση, τότε ίσως να αναρωτηθείτε κατά πόσο είναι αληθινοί οι φίλοι αυτοί, και  σκεφτείτε το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης σας. 

Η ζήλεια είναι ένα άσχημο και ψυχοφθόρο συναίσθημα που δεν αποδίδει σε καμία σχέση. Κρατήστε την μακριά από τη ζωή σας, προκειμένου να έχετε ισορροπημένες και υγιείς σχέσεις.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: 
►Βρείτε μας στο Instagram: 
►Βρείτε μας στο Linkedin: 
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια