ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ; | INMEDHEALTH

Με τι να αντικαταστήσω το αγελαδινό γάλα;

Αναμφισβήτητα η πλειοψηφία των ανθρώπων στην παιδική ηλικία κατανάλωνε άφθονο γάλα, άλλες φορές με όρεξη και άλλες με το ζόρι. Μεγαλώνοντας όμως, αρκετά άτομα το αποφεύγουν για διάφορους λόγους, όπως η υιοθέτηση χορτοφαγικής διατροφής, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η δυσανεξία στην λακτόζη, αλλεργία, κάποια δυσάρεστα συμπτώματα (φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, διάρροια) ή απλώς επειδή το βαρέθηκαν. 

Οι εναλλακτικές λύσεις, λοιπόν για να μην επιβαρυνθούν οι παραπάνω καταστάσεις, βασίζονται στα φυτικά γάλατα ή πιο σωστά στα φυτικά ροφήματα μιας και το γάλα αναφέρεται κυρίως σε προϊόν ζωικής προέλευσης. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αυτά τα ροφήματα και χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την πρώτη ύλη, οποία μπορεί να είναι:

● Δημητριακά: γάλα βρόμης, ρυζιού, καλαμποκιού
● Όσπρια: γάλα σόγιας
● Ξηροί καρποί: γάλα αμυγδάλου, καρύδας, φουντουκιού, φυστικιού, καρυδιού
● Σπόροι: γάλα σησαμιού, λιναριού, κάνναβης, ηλιόσπορου
● Ψευδο-δημητριακά: γάλα κινόας, αμαράντου

Προτιμώνται συχνότερα από το κοινό το γάλα βρόμης, καρύδας, σόγιας και αμυγδάλου, τα οποία είναι χαμηλά σε θερμίδες και ιδανικά για μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Πιο αναλυτικά:

■ To γάλα βρόμης περιέχει φυτικές ίνες και φυτοχημικά. Έχει υψηλή διατροφική αξία και θεραπευτικές ιδιότητες. Η βρόμη καθυστερεί την γαστρική κένωση, την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος και μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης.
■ Το γάλα καρύδας είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C και Ε. Έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. 
■ Το γάλα σόγιας είναι πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει την χοληστερόλη και προστατεύει από την οστεοπόρωση. Επίσης, οι πρωτεΐνες της σόγιας είναι ισάξιες με αυτές του αγελαδινού γάλακτος.
■ Το γάλα αμυγδάλου περιέχει βιταμίνη Ε σε σημαντική ποσότητα, η οποία δεν μπορεί να συντεθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό και προσλαμβάνεται μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων. Επίσης, περιέχει πρεβιοτικά, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α. Προσοχή όμως σε περίπτωση αλλεργίας.

Τα φυτικά αυτά ροφήματα εμπλουτίζονται με διάφορα συστατικά, όπως πρωτεΐνες και ασβέστιο, ώστε να είναι παρόμοια η σύστασή τους με αυτή του αγελαδινού γάλακτος και να μην χρειαστεί ο καταναλωτής συμπληρώματα διατροφής. Μία καλή τακτική είναι η ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων φυτικών ροφημάτων ώστε το «γάλα» που θα προκύψει να έχει υψηλή διατροφική αξία και να είναι εφάμιλλο του αγελαδινού.   Επιπλέον, είναι καλύτερο να επιλέγονται εκείνα που είναι χωρίς ζάχαρη.

Πηγές: Swati Sethi, S. K. Tyagi, Rahul K. Anurag, “Plant-based milk alternatives an emerging segment of functional beverages: a review”, J Food Sci Technol (September 2016) 53(9):3408–3423
Sai Kranthi Vanga, Vijaya Raghavan, “How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk?”, J Food Sci Technol (January 2018) 55(1):10 -20

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: 
►Βρείτε μας στο Instagram: 
►Βρείτε μας στο Linkedin: 
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια