ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΕΙΝΑΙ… Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ! | INMEDHEALTH

Το πρωϊνό είναι...Η δύναμη μας!

Το πρωινό θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεύματα μέσα στην ημέρα και δεν είναι τυχαίο που ο σοφός λαός λέει το πρωί να τρώμε σαν «βασιλιάδες». Η σύνθεσή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο θρεπτικό, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά.

Αποτελεί το πρώτο γεύμα της ημέρας, αμέσως μετά την νηστεία λόγω ύπνου, και καταναλώνεται έως και 2-3 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα. Η πρόσληψή του συμβάλλει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό στην κάλυψη θρεπτικών συστατικών που έχουμε ανάγκη μέσα στην ημέρα. 

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη του πρωινού είναι τα εξής:
● Εφοδιάζει τον οργανισμό με υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία
● Βοηθά στην συγκέντρωση και βελτιώνει την σχολική απόδοση των παιδιών
● Η προετοιμασία του με όλα τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι οδηγεί σε πιο υγιεινές και ποιοτικές επιλογές, σε σύγκριση με το αν αγόραζαν απ΄έξω και συμβάλλει επίσης στην καλύτερη ψυχολογία των μελών
● Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας και αύξησης του σωματικού βάρους
● Ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, καθώς δεν διαταράσσεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο
● Στα άτομα που κατανάλωναν πρωινό παρατηρήθηκαν λιγότερα περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων σε σχέση με αυτούς που το απέφευγαν
● Αυξάνει την φυσική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα,  καθώς παρέχει ενέργεια

Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω όμως πρέπει να γίνονται πολύ θρεπτικές επιλογές. Το πρωινό μας καλό είναι να αποτελείται από υδατάνθρακες και πρωτεΐνη ή υδατάνθρακες-πρωτεΐνη-λίπος, όπως:

1) υδατάνθρακες ολικής αλέσεως για να μένουμε χορτάτοι για αρκετή ώρα λόγω των φυτικών ινών: ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά 
2) λαχανικά ή φρούτα για ενυδάτωση, βιταμίνες και φυτικές ίνες
3) άπαχη πρωτεΐνη, όπως τυριά χαμηλών λιπαρών ή ομελέτα από ασπράδια
4) γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
5) βούτυρα ξηρών καρπών ή ανάλατους ξηρούς καρπούς ως πηγή καλών λιπαρών
Πάντα υπάρχει χρόνος για πρωινό, μην το παραλείπετε!!!

Πηγές: 
Nicole Larson et al, “Eating breakfast together as a family: mealtime experiences and associations with dietary intake among adolescents in rural Minnesota, USA”, Public Health Nutr. 2016 June; 19(9): 1565–1574
Michael J. Gibney et al, “Breakfast in Human Nutrition: The International Breakfast Research Initiative”, Nutrients 2018, 10, 559
Katie Adolphus et al, “The Effects of Breakfast and Breakfast Composition on Cognition in Children and Adolescents: A Systematic Review1–3”, American Society for Nutrition. Adv Nutr 2016;7(Suppl):590S–612S
Rachel Galioto, Mary Beth Spitznagel, “The Effects of Breakfast and Breakfast Composition on Cognition in Adults”, American Society for Nutrition. Adv Nutr 2016;7(Suppl):576S–89S
Raquel M. Guevara et al, “The Quality of Breakfast and Healthy Diet in School-aged Adolescents and Their Association with BMI, Weight Loss Diets and the Practice of Physical Activity”, Nutrients 2020, 12, 2294

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: 
►Βρείτε μας στο Instagram: 
►Βρείτε μας στο Linkedin: 
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια