ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΜΟΥ; | INMEDHEALTH

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τον θυμό μου;

Μήπως εξοργίζεσαι κάθε φορά που κάποιος σε προσπερνάει ή σου κορνάρει στο φανάρι; Μήπως η πίεσή σου ανεβαίνει όταν το παιδί σου αρνείται να συνεργαστεί; Μήπως δεν μπορείς να συγκρατήσεις τα νεύρα σου όταν το αφεντικό σου σου δίνει επιπλέον δουλειές λίγο πριν σχολάσεις; Τότε μάλλον ξέρεις πως είναι να νιώθεις θυμό. Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και εν δυνάμει υγιές-αν αντιμετωπιστεί σωστά-συναίσθημα που όλοι οι άνθρωποι βιώνουν ανά διαστήματα. Παρόλο που οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν τον θυμό αποκλειστικά ως ένα αρνητικό συναίσθημα, μπορεί να επιφέρει και θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το αίσθημα του θυμού μπορεί να σε ωθήσει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου κι έτσι να λύσεις προβλήματα στον εργασιακό ή οικογενειακό τομέα. 

Όμως, όταν το συναίσθημα του θυμού βιώνεται συχνά κι έντονα, γίνεται ανεξέλεγκτο και τροχοπέδη σε φυσικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο θυμός μπορεί να κυμανθεί από μία ήπια ενόχληση μέχρι έντονη οργή με επιθετική συμπεριφορά τόσο απέναντι στους άλλους όσο κι απέναντι στον εαυτό σου. Η αποτυχία να τον κατευνάσεις μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως να πεις πράγματα που αργότερα θα μετανιώσεις, να προσβάλεις κάποιον συνάδελφό σου, να φωνάξεις στο παιδί σου, ακόμα και να αναπτύξεις προβλήματα υγείας. 

Φυσικά, η διαχείριση του θυμού δεν σημαίνει απαραίτητα να μην ξαναβιώσεις αυτό το συναίσθημα. Αντιθέτως, περιλαμβάνει την εκμάθηση του πώς να αναγνωρίζεις, να αντιμετωπίζεις και να εκφράζεις τον θυμό σου με υγιή και παραγωγικό τρόπο. Η διαχείριση του θυμού είναι μία δεξιότητα που όλοι μπορούν να μάθουν ώστε να μην μετατραπεί σε ένα προβληματικό και καταστροφικό συναίσθημα. Ακόμα κι αν πιστεύεις πως έχεις υπό έλεγχο τον θυμό σου, υπάρχει πάντα χώρος για βελτίωση. 

Παρακάτω θα βρεις κάποιες στρατηγικές διαχείρισης θυμού που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις υγιείς τρόπους έκφρασης του: 

1. Αναγνώρισε τα προειδοποιητικά σημάδια: είτε θυμώνεις εύκολα είτε όχι, υπάρχουν σημάδια που σε προειδοποιούν για την επικείμενη έκρηξή σου. Η γρήγορη αναγνώρισή τους μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα και σωστότερα τον θυμό σου. Για παράδειγμα, αναλογίσου τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν θυμώνεις. Οι παλμοί σου ανεβαίνουν, το πρόσωπό σου κοκκινίζει, η ανάσα σου γίνεται κοφτή, οι παλάμες σου γίνονται σφιχτές γροθιές. Ακόμα, μπορεί να παρατηρήσεις αλλοιώσεις στις σκέψεις σου που ξαφνικά γίνονται πιο σκοτεινές και επικεντρώνονται στο ότι οι άλλοι δεν σε σέβονται ή παραβιάζουν τους κανόνες σου. Με το να εντοπίσεις τα προειδοποιητικά σημάδια, έχεις την ευκαιρία να δράσεις άμεσα και να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να πει ή να κάνει πράματα που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

2. Μίλα σε έναν φίλο: εάν υπάρχει κάποιος άνθρωπος στην ζωή σου με κατευναστική επίδραση επάνω σου, θα ήταν βοηθητικό να του μιλήσεις για τα συναισθήματά σου. Φυσικά, δεν πρέπει απλά να παραπονιέσαι για αυτά που σε βασανίζουν και να χρησιμοποιήσεις αυτή την συζήτηση για να εκτονωθείς. Το να γκρινιάξεις απλά για την δουλειά σου ή για τον τρόπο που σου φέρθηκε κάποιος ίσως προσθέσει λάδι στην φωτιά. Αντιθέτως, αυτό που θα σε βοηθήσει πραγματικά είναι μέσα από την συζήτηση να ψάξεις λύσεις για το πρόβλημά σου και τρόπους να μειώσεις τον θυμό σου.

3. Έλεγξε τις σκέψεις σου: αυτό που κάνουν οι θυμωμένες σκέψεις είναι να προσθέτουν καύσιμα στον θυμό σου. Για παράδειγμα, εάν είσαι κολλημένος/η στην κίνηση και σκέφτεσαι «Δεν το αντέχω! Αυτή η κίνηση είναι ό,τι χειρότερο!», το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις την δυσαρέσκειά σου. Όταν, λοιπόν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται πράγματα που εκτοξεύουν τον θυμό σου, αναπλαισίωσέ τις σκέψεις σου. Αντί να σκεφτείς ότι δεν αντέχεις την κίνηση σκέψου το εξής: «Υπάρχουν χιλιάδες αμάξια στον δρόμο καθημερινά. Μερικές φορές θα κολλήσω και στην κίνηση». Το να επικεντρωθείς στα δεδομένα της εκάστοτε κατάστασης κι όχι σε καταστροφικές  προβλέψεις και διαστρεβλωμένες σκέψεις, μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις ήρεμος/η. Επίσης, μπορείς να επαναλαμβάνεις θετικές φράσεις, όπως «Είμαι εντάξει! Μένω ήρεμος/η!», ξανά και ξανά ώστε να μειώσεις τις θυμωμένες σκέψεις σου.

4. Κουνήσου: ο θυμός σου δίνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας κ ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μετουσιώσεις θετικά αυτή την ενέργεια είναι η φυσική άσκηση. Είτε απλά περπατήσεις είτε πας στο γυμναστήριο, η φυσική άσκηση μπορεί να εκτονώσει την οργή σου. Επίσης, η τακτική άσκηση μειώνει το άγχος, αυξάνει την ανοχή σου στην ματαίωση και καθαρίζει το μυαλό σου. Γι’ αυτό μετά από έναν μεγάλο περίπατο ή ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, έχεις καλύτερη οπτική για ό,τι σε προβληματίζει.

5. Ζήτα βοήθεια: εάν έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και ακόμα δυσκολεύεσαι να τιθασεύσεις τον θυμό σου, μην διστάσεις να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Μαζί με έναν ειδικό μπορείς να διερευνήσεις εάν ο θυμός σου συνδέεται με άλλα συναισθηματικά ή και σωματικά προβλήματα και αναλόγως να δημιουργήσετε το κατάλληλο για εσένα πλάνο θεραπείας.
Πάρε, λοιπόν, την κατάσταση στα χέρια σου και μην αφήνεις τον θυμό σου να κυριεύει την ζωή σου, και να καταστρέφει την ψυχική σου υγεία και τις κοινωνικές σου σχέσεις!

Κείμενο: Βάσο Σοφία, Κλινική Ψυχολόγος, MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια