Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ)
Η Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (ΓΑΔ) είναι μια ψυχική διαταραχή και κατατάσσεται στις Αγχώδεις Διαταραχές. Συνήθως εκδηλώνεται για πρώτη φορά στην εφηβεία ή και νωρίτερα. Κύριο χαρακτηριστικό της, είναι η υπερβολική ανησυχία για διάφορα θέματα της καθημερινότητας (προσωπικά, επαγγελματικά, οικονομικά, θέματα υγείας κα). Η ανησυχία αυτή είναι ανεξέλεγκτη και συνεχής στα άτομα που πάσχουν από ΓΑΔ, ενώ παράλληλα δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση.
Εκτός από την διάχυτη ανησυχία και το άγχος των ατόμων με ΓΑΔ παρουσιάζονται και άλλα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Τα πιο συνήθη όμως είναι:
- Δυσκολία στην συγκέντρωση
- Ευερεθιστότητα/Νευρικότητα
- Κόπωση
- Δυσκολία στον ύπνο
- Μυϊκή ένταση
- Χαμηλή ανοχή στην αβεβαιότητα
- Δυσκολία στη χαλάρωση
- Σωματικά συμπτώματα(πονοκέφαλος, εφίδρωση, ρίγος κα)
Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της ΓΑΔ από κλινικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο, χρειάζεται τα παραπάνω να παρουσιάζονται για τουλάχιστον έξι μήνες, όπως επίσης να μην αποτελούν συμπτώματα άλλης ψυχικής ή σωματικής διαταραχής.
Η ΓΑΔ επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων. Λόγω του ότι συχνά δεν υπάρχει ακριβής αιτία για την ανησυχία τους, και σε συνδυασμό με την συνεχομένη εκδήλωση συμπτωμάτων στρες και ανησυχίας, στα οποία είναι επικεντρωμένα, δυσκολεύονται αρκετά να ακολουθήσουν το πρόγραμμα άλλων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.
Συνήθως τα άτομα με ΓΑΔ, μέσω της ανησυχίας, αποφεύγουν να βιώσουν άλλα αρνητικά συναισθήματα που θα ήταν πιο έντονα στην βίωση τους σε σύγκριση με την ανησυχία. Σχετικά με την θεραπεία της ΓΑΔ, συστήνεται η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, κατά την οποία διερευνώνται οι αρνητικές σκέψεις και οι ανησυχίες των ατόμων και στη συνέχεια αμφισβητούνται ή τροποποιούνται. Βοηθητική τεχνική αποτελεί επίσης, η εκπαίδευση στην χαλάρωση των μυών. Σε κάποιες περιπτώσεις, προτιμάται ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας. Όπως σε όλες τις αγχώδεις διαταραχές, έτσι και στη ΓΑΔ βοηθητικό ρόλο έχει ή συχνή άσκηση, τα βιβλία αυτοβοήθειας και η προσπάθεια αποφυγής κατανάλωσης αφεψημάτων με διεγερτικές ουσίες.(καφεϊνη, αλκοόλ). Τέλος, μια απλή τεχνική που συνήθως επιδρά θετικά είναι η ενασχόληση με τις σκέψεις και τις ανησυχίες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα. Όταν περάσει το διάστημα αυτό, το άτομο επιστρέφει στο πρόγραμμα του, και σε οποιαδήποτε ανεπιθύμητη σκέψη που παρουσιάζεται, φωνάζει είτε δυνατά είτε από μέσα του, «stop».
Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια