MULTITASKING: ΜΙΑ "ΚΑΚΗ" ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ | INMEDHEALTH

Multitasking: Μια «κακή» συνήθεια για την μνήμη

Στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε καθημερινά πολλές υποχρεώσεις και πολλά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε μέσα στη μέρα. Ταυτόχρονα περιβαλλόμαστε από «έξυπνες» συσκευές, που αναπόφευκτα έχουν οδηγήσει στην ύπαρξη πληθώρας ταυτόχρονων διαθέσιμων καναλιών επικοινωνίας και πληροφόρησης. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να τείνουμε να υπερφορτώνουμε το μυαλό μας με μεγάλο όγκο πληροφοριών και να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα για να προλάβουμε να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες εργασιακές και κοινωνικές απαιτήσεις. Ωστόσο, η παραπάνω συνήθεια φαίνεται από έρευνες ότι έχει αρνητικά αποτελέσματα στη μνήμη και στη προσοχή. Όσο αναμενόμενο και αν είναι ότι κάποιες πληροφορίες θα τις ξεχάσουμε, όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος βομβαρδίζεται αδιάκοπα με ήχους, εικόνες, λέξεις και επιφορτίζεται με την διεκπεραίωση πολλών εργασιών στον ίδιο χρόνο, στρεσάρεται και δεν μπορεί να είναι αποδοτικός ακόμα και σε απλά έργα ανάκλησης πληροφοριών.

Εσύ πόσο συχνά ξεκινάς να κάνεις κάποια δουλειά στον υπολογιστή και ταυτόχρονα ανοίγεις και Youtube  για να ακούς μουσική και έχεις το κινητό δίπλα για να βλέπεις τα μηνύματα;

Έχεις προσέξει ότι κάνεις περισσότερο χρόνο να τελειώσεις την δουλειά στον υπολογιστή;

Μην ανησυχείς σε πολλούς συμβαίνει και θα εξηγήσουμε το γιατί παρακάτω.

Τι είναι το multitasking;
Με τον όρο multitasking δεν εννοούμε το να εργάζεται κάποιος ταυτόχρονα σε πολλά έργα αλλά το να κάνει εναλλαγές σε διάφορες δουλειές, που μπορεί και να μην έχουν σχέση μεταξύ τους. Με πιο απλά λόγια ο εγκέφαλος μας μας επιτρέπει να κάνουμε ένα πράγμα τη μια στιγμή και όταν θέλουμε να ασχοληθούμε με κάτι άλλο πρέπει να το διακόψουμε και να αλλάξουμε εργασία. Αντίθετα, στο multitasking προσπαθούμε να κάνουμε δύο ή περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα, π.χ. γράφω μια εργασία, έχω ανοιχτή τη τηλεόραση για να κοιτάω το σκορ σε έναν αγώνα, έχω ανοιχτό και το messenger/instagram στο κινητό για να απαντάω στα μηνύματα, έχω ανοιχτές και δυο ακόμα καρτέλες στον browser για να τσεκάρω τα email ή και να αναζητώ άλλες πληροφορίες. Ουσιαστικά, έχω πολλά ανοιχτά πολυμέσα ταυτόχρονα και κάνω εναλλαγές μεταξύ τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να βιώνω απώλειες στη προσοχή, ιδιαίτερα όταν οι απαιτήσεις του έργου που κάνω είναι αυξημένες, και κατ επέκταση  και στην μνήμη πληροφοριών. Τέλος, το multitasking μπορεί να προκαλέσει εξουθένωση σε σώμα και πνεύμα, αν δεν το κάνουμε με μέτρο, και να μας οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις. Από την άλλη, η παραγωγικότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν αφοσιωνόμαστε στην εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας κάθε φορά.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τη μνήμη μας να τα καταφέρει;

  • Κάθε μέρα προσπάθησε να μαθαίνεις κάτι καινούριο, καθώς η μάθηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εκπαιδεύσουμε τη μνήμη και να την κρατήσουμε ισχυρή. Για παράδειγμα, σε ένα τομέα που σε ενδιαφέρει προσπάθησε να μάθεις μια καινούρια πληροφορία.
  • Κάνε ασκήσεις απομνημόνευσης, σε απλά πράγματα, διότι η απομνημόνευση απλών καθημερινών πληροφοριών αρκεί για να ενισχύσει την ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει πληροφορίες. Για παράδειγμα μπορείτε κάθε τέλος της εβδομάδας να προσπαθείς να θυμηθείς τι έφαγες όλη την εβδομάδα, ή να μάθεις απέξω τη λίστα για το σουπερμάρκετ.
  • Φτιάξε νοερούς χάρτες στο μυαλό σου, ενεργοποιώντας τον εγκέφαλο και ενισχύοντας την ικανότητα απομνημόνευσης. Για παράδειγμα φτιάξε ένα χάρτη του σπιτιού σου στο μυαλό σου και σε κάθε χώρο πρόσθεσε μια πληροφορία που θέλεις  να θυμάσαι, όπως για το μπάνιο να βάλεις πλυντήριο, για το υπνοδωμάτιο να κάνεις την εργασία που έχεις, για την κουζίνα να πας σουπερμάρκετ κ.α.
  • Φτιάξε ακροστιχίδες/ ακρωνύμια, με τα αρχικά των λέξεων που θέλεις να θυμάσαι. Με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείς λειτουργίες διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου και ενισχύεις τις δυνατότητες της μνήμης
  • Κάνε τραγούδι τις πληροφορίες που θέλεις να θυμάσαι. Ακόμα και αν δεν έχεις καλή φωνή, μπορείς να επιστρατεύσεις τη φαντασία σου και να φτιάξεις στιχάκια με λέξεις- πληροφορίες που σου είναι αδύνατο να θυμηθείς.

Σε ότι και αν δοκιμάσεις Καλή Επιτυχία!

Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Appelbaum, S. H., Marchionni, A., Fernandez, A., (2008). "The multi-tasking paradox: perceptions, problems and strategies". Management Decision. 46, 1313–1325
Bardhi, F.,Rohm, A. J.; Sultan, F. (2010). "Tuning in and tuning out: Media multitasking among young consumers". Journal of Consumer Behaviour. 9, 316–332
Carrier, L M., Cheever, N. A, Rosen, L. D, Benitez, S. & Chang, J. (2009). "Multitasking across generations: Multitasking choices and difficulty ratings in three generations of Americans", Computers in Human Behavior, 25, 483–489.
 Pashler, H. (1994). "Dual-task interference in simple tasks: Data and theory". Psychological Bulletin. 116 (2): 220–244

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια