ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΕΝΑΝ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΗ! | INMEDHEALTH

Πώς να διαχειριστείς έναν ναρκισσιστή!

Οι ναρκισσιστές άνθρωποι, είναι άνθρωποι που υπάρχουν στο περιβάλλον μας και χαρακτηρίζονται από την τάση που έχουν να είναι πολύ απορροφημένοι στον εαυτό τους. Ο ναρκισσισμός περιγράφεται καλύτερα ως φάσμα που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που μπορεί να εμφανίζει ο μέσος άνθρωπος αλλά και χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε κάποιο άτομο σε υπερβολικό βαθμό και τον καταστούν ναρκισσιστή. Είναι συχνό το σφάλμα του να θεωρήσεις κάποιον που μιλάει πολύ για τον εαυτό του και δεν αμφιβάλλει ποτέ για αυτόν ως ναρκισσιστή, όμως στη πραγματικότητα ο ναρκισσισμός είναι κάτι πιο πολύπλοκο. 

Ο ναρκισσισμός δεν είναι απαραίτητα η υπερβολική αυτοπεποίθηση αλλά περισσότερο μια ανάγκη για εκτίμηση και θαυμασμό, μια επιθυμία κάποιου να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και μια προσδοκία για ειδική μεταχείριση λόγω της αίσθησης ανωτερότητας που έχει. Υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού συχνά ευθύνονται για την καταστροφή οικογενειακών, φιλικών, ερωτικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Πως μπορώ να διακρίνω έναν ναρκισσιστή;
Οι ναρκισσιστές άνθρωποι είναι άνθρωποι με μεγαλειώδη αίσθηση εαυτού. Πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικοί και συχνά δεν έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους.  Έχουν έντονη την ανάγκη να τους θαυμάζουν και μια πεποίθηση ότι είναι μοναδικοί και αξίζουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Φυσικά υπάρχει και η εκδοχή του παθολογικού ναρκισσιστή, που είναι μια σπάνια ψυχολογική διαταραχή προσωπικότητας που εμφανίζεται περίπου στο 1% του πληθυσμού. Αυτή η ψυχική διαταραχή καθιστά το άτομο δυσλειτουργικό και ακραία ανταγωνιστικό προς το περιβάλλον του χωρίς κανένα ενδιαφέρον για άλλους ανθρώπους. Συνήθως αυτό το άτομο θεωρεί τους άλλους κατώτερους και δεν ανέχεται την αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω έναν ναρκισσιστή άνθρωπο:
Το να επιβιώσεις σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή είναι ένα αρκετά προκλητικό έργο. Στο αίτημα τους για έλεγχο και θαυμασμό οι ναρκισσιστές άνθρωποι μπορούν να γίνουν χειριστικοί και να εκμεταλλευτούν τους άλλους σε βαθμό που να στρεβλώσουν και την πραγματικότητα. Συνεπώς:

Απέφυγε να διαπληκτιστείς: Το να μαλώσεις με ένα ναρκισσιστή άτομο είναι άκαρπο. Το μόνο που σου μένει είναι η εξουθένωση και ίσως και ένα πλήγμα στην αυτοεκτίμηση σου.

Θέσε σαφή και ξεκάθαρα όρια: Περιόρισε τον χρόνο που αφιερώνεις σε τέτοια άτομα και απομακρύνσου συναισθηματικά. Μπορεί να μην μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματα σου απέναντι σε έναν ναρκισσιστή όμως μπορείς να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου απέναντί του. 

Υιοθέτησε ένα θετικό τρόπο σκέψης: Στη ζωή υπάρχουν θετικές και αρνητικές φάσεις που εναλλάσσονται και πολλές φορές δεν περνούν από τον έλεγχο μας. Επομένως, το καλύτερο που μπορείς  να κάνεις είναι να αναλογιστείς ποια είναι τελικά τα χαρακτηρίστηκα του ναρκισσιστή ανθρώπου ώστε να προφυλάσσεσαι στο μέλλον από παρόμοιες περιπτώσεις 

Διατήρησε τον αυτοέλεγχο σου: Αναγνώρισε την ένταση που έχεις  και εκτίμησε την πηγή προέλευσης της. Έχεις την επιλογή να επικεντρωθείς στα δικά σου θέλω και να διατηρήσεις τον έλεγχο της κατάστασης.

Βιβλιογραφία
Kernberg, O.(2010). Aggressivity, Narcissism, and Self-Destructiveness in the Psychoterapeutic Relationship: New Developments in the Psychopathology and Psychotherapy of Severe Personality Disorders, Yale University Press.
Vaknin, S. (2014). Is There a Relationionship Between Narcissism and Shame? 
Vaknin, S. (2015). Why Narcissism Is a Profoundly Misunderstood Psychological Disorder.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια