ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ! | INMEDHEALTH

Τεχνικές για καλύτερη συγκέντρωση!

Σου έχει τύχει να θες να ολοκληρώσεις το διάβασμα σου ή την δουλειά σου και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς με τίποτα; Μάλλον ναι! Σε όλους έχει συμβεί αυτό,  και υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, όπως για παράδειγμα, δεν μας αρέσει αρκετά αυτό που κάνουμε, έχουμε το μυαλό μας κάπου αλλού και μας αποσπά την προσοχή ή απλώς το βρίσκουμε δύσκολο, και έτσι το αποφεύγουμε κάνοντας οτιδήποτε άλλο! Συγκέντρωση, είναι η ικανότητα να εστιάζουμε την προσοχή μας, είτε σε κάποια σκέψη μας, είτε σε αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε και μόνο.
 Κάποιες τεχνικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο έργο που έχουμε να εκτελέσουμε, είναι οι παρακάτω:
  • Οργανώνουμε σωστά το χώρο που δουλεύουμε/διαβάζουμε. Έχουμε πάνω στο γραφείο μας, μόνο τα απολύτως απαραίτητα αντικείμενα που είναι χρήσιμα για τη δουλειά/διάβασμα. Η καλή οργάνωση του χώρου, βοηθά το μυαλό να συγκεντρώνεται καλύτερα!
  • Διατηρούμε καθαρό το γραφείο μας και επιλέγουμε ο χώρος που δουλεύουμε να είναι φωτεινός και ήσυχος.
  • Βάζουμε deadlines. Ακόμη και εκεί που δεν είναι απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο, πιέζουμε τον εαυτό μας να ολοκληρώσει ό,τι έχει να κάνει, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, χωρίς να του δίνουμε την δυνατότητα να τεμπελιάσει. Το όφελος εδώ είναι πως εξασκούμαστε, ώστε όταν θα έχουμε πραγματικό  χρονικό περιθώριο θα είμαστε συνεπείς και αποδοτικοί!
  • Αποφεύγουμε την χρήση κινητού και τηλεόρασης. Γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή, καλό είναι να το αφήνουμε στην άκρη για όση ώρα δουλεύουμε/ διαβάζουμε.
  • Κάνουμε συχνά διαλείμματα. Είναι αποδοτικότερο να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να ξεκουράζεται λίγα λεπτά ενδιάμεσα, καθώς έτσι αντλεί ενέργεια. Το διάλειμμα πρέπει να είναι ολιγόλεπτο και να μην επιλέγουμε να κάνουμε πράγματα σε αυτό, που ίσως  επιφέρουν άσχετες σκέψεις. Πχ. Aποφεύγουμε να δούμε ταινία (γιατί κρατάει πολύ και ίσως δημιουργήσει σκέψεις και προβληματισμούς, που θα μας απομακρύνουν από την ολοκλήρωση του έργου μας είτε στη δουλειά μας, είτε στο διάβασμα).
  • Η ισορροπημένη διατροφή και ο επαρκής ύπνος βοηθούν σημαντικά  στην  διατήρηση της συγκέντρωσής μας. 
  • Αποφεύγουμε το ομαδικό διάβασμα όταν πιστεύουμε πως δεν είναι αποδοτικό για μας. Συνήθως όταν είμαστε με άλλα άτομα, είναι πιο πιθανό να αποσπαστεί η προσοχή μας και συμβαίνει να μην ολοκληρώνουμε τον όγκο τους διαβάσματος που θα καταφέρναμε αν διαβάζαμε μόνοι μας.
  •  Θέτουμε μικρούς επιτεύξιμους στόχους, και οριοθετούμε το διάβασμα ή τη δουλειά που έχουμε να διεκπεραιώσουμε. Όταν είναι δομημένο και σαφές αυτό που πρέπει να εκτελέσουμε, έχουμε παραπάνω πιθανότητες να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Διαφορετικά χανόμαστε, και απογοητευόμαστε.
  • Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας όταν καταφέρνει να ολοκληρώσει κομμάτια του έργου που έχουμε να φέρουμε σε πέρας. Έτσι, μας δίνουμε ενθάρρυνση να συνεχίσουμε την καλή δουλειά, συγκεντρωμένοι. 
  • Ανακαλύπτουμε και έπειτα εστιάζουμε  στο κίνητρό μας. Οφείλουμε να έχουμε κίνητρο, προτού αρχίσουμε να δουλεύουμε/διαβάζουμε. Γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε; Που θα μας βοηθήσει; Χωρίς κίνητρο, είναι δύσκολο να παραμείνουμε προσηλωμένοι και συγκεντρωμένοι στο διάβασμα ή στην εργασία μας.


                        “ Good performance is about the capacity to focus and concentrate”.

Betty Buckley
Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος 

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια