5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΩΝ ΓΟΝΕΩΝ! | INMEDHEALTH

5 Χαρακτηριστικά των τοξικών γονέων

Ο τρόπος που οι γονείς αναθρέφουν τα παιδιά τους, θέτει το υπόβαθρο πάνω στο οποίο αυτά,  θα χτίσουν την δική τους προσωπικότητα. Η παιδική ηλικία είναι μια ευαίσθητη περίοδος που έχει καθοριστική σημασία για την υγιή ανάπτυξη ενός ανθρώπου, καθώς σε αυτήν διαμορφώνονται οι πεποιθήσεις μας, η αυτοεκτίμηση μας και οι συμπεριφορές μας. Πολλές φορές, κάποιοι γονείς, εσκεμμένα ή μη, χρησιμοποιούν φράσεις που βλάπτουν το παιδί τους και χαράζουν μέσα τους σημάδια που πρόκειται να τα πληγώνουν για πολύ καιρό, ίσως και για όλη τους την ζωή! 

Παρακάτω παρατίθενται πέντε σημάδια που υποδηλώνουν τοξικότητα από την πλευρά των γονέων.

1. Αρνητικά Σχόλια για την εξωτερική εμφάνιση του παιδιού. «Είσαι άσχημος», «είσαι πολύ αδύνατη», «γιατί περπατάς έτσι;», «έχεις περίεργα μαλλιά» κλπ. Ταπεινώνοντας τα παιδιά λόγω της εμφάνισης τους ή για τον τρόπο που μιλάνε ή περπατάνε, αυξάνεται η ανασφάλεια τους για το σώμα τους και γενικότερα την αυτοεικόνα τους. Πιστεύουν πως κάνουν κάτι λάθος και δεν μπορούν να είναι ο εαυτός τους καθώς φοβούνται πως θα κριθούν. Δεν μπορούν να αναπτύξουν σωστή εικόνα για τον εαυτό τους ενώ αυτός ο τρόπος ομιλίας των γονέων προς τα παιδιά αποτελεί  επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση συναισθηματικών δυσκολιών και ψυχικές διαταραχές(διαταραχές πρόσληψης τροφής κλπ).

2. Προσβλητικά λόγια-Ταμπέλες. «Είσαι άχρηστος», «είσαι ανίκανος», «είσαι χαζός, δεν θα τα καταφέρεις». Τέτοιες κακοποιητικές φράσεις επηρεάζουν σημαντικά και καταστρέφουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Τα παιδιά τείνουν να πιστεύουν ό,τι τους λένε οι γονείς τους και έτσι ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις και τις κουβαλάνε και στην ενήλικη ζωή τους. Θεωρούν πως δεν αξίζουν, νιώθουν πως δεν είναι άξια να αγαπηθούν και πως δεν θα πετύχουν τίποτα στην ζωή τους.

3. Σύγκριση με άλλα παιδιά. «Γιατί δεν μπορείς να είσαι όπως ο φίλος σου;», «γίνε όπως ο αδερφός σου», «η φίλη σου πήρε καλύτερους βαθμούς, εσύ γιατί δεν μπορείς;» Η σύγκριση είναι μια μη υγιής συμπεριφορά από την πλευρά των γονέων. Επιβαρύνει σημαντικά την συναισθηματική κατάσταση των παιδιών, μειώνει την αυτοεκτίμηση τους, και κυριεύονται από αισθήματα κατωτερότητας. Ακόμη, τα παιδιά, μεγαλώνοντας με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουν πως πρέπει να συγκρίνονται με άλλους, και να βελτιώνονται ώστε να είναι καλύτεροι από άλλους, και όχι για να προοδεύουν και να εξελίσσονται για τον εαυτό τους.

4. Φράσεις και δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι το παιδί αποτελεί εμπόδιο. «Μου είναι δύσκολο να σε φροντίζω», «με έχεις κουράσει», «ξοδεύω τόσα λεφτά για εσένα!» Ακούγοντας ένα παιδί τα λόγια αυτά, αντιλαμβάνεται πως αποτελεί εμπόδιο για τους γονείς του, πως τους επιβαρύνει, πως δεν ζουν όπως θα ήθελαν εξαιτίας αυτού. Έτσι, οδηγούνται στην απόκρυψη των συναισθημάτων τους και των αναγκών τους. 

5. Ψεύτικες υποσχέσεις. Όταν οι γονείς υπόσχονται πράγματα στο παιδί και δεν προβαίνουν ποτέ στη υλοποίησή τους, τότε χάνουν την εμπιστοσύνη τους, νιώθουν προδωμένα, ότι ξεγελάστηκαν. Μεγαλώνοντας με αυτόν τρόπο, μαθαίνουν να μην εμπιστεύονται τους άλλους ανθρώπους καθώς θεωρούν πως θα εξαπατηθούν.

Οι λέξεις ασκούν μεγάλη επιρροή στους ανθρώπους, πόσο μάλλον σε ένα παιδί και ιδίως όταν ειπώνονται από τους γονείς του. Η χρήση βίαιης γλώσσας, υποτιμητικών σχολίων και ταπεινωτικών δηλώσεων μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα την ψυχή ενός παιδιού. 

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια