ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ | INMEDHEALTH

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


Τι είναι το ουρικό οξύ;

Το ουρικό οξύ είναι το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, χημικών ενώσεων που βρίσκονται στον πυρήνα του κυττάρου. 

Τι είναι η υπερουριχαιμία;

Υπερουριχαιμία είναι η αυξημένη τιμή των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα και οφείλεται σε αυξημένη παραγωγή ουρικού οξέος, στην μειωμένη απέκκρισή του από τους νεφρούς ή σε συνδυασμό και των δύο. Κύριες επιπτώσεις της είναι:

■ Ουρική αρθρίτιδα

■ Καρδιαγγεικά νοσήματα

■ Υπέρταση

■ Μεταβολικό σύνδρομο

■ Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

■ Αθηροσκλήρωση

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του ουρικού οξέος;

Οι φυσιολογικές τιμές του ουρικού οξέος στον αίμα είναι:

Άνδρες

2.5 - 7.0 mg/dL

Γυναίκες

1.5 - 6.0 mg/dL

 

Όταν η τιμή ξεπεράσει τα 6.8 mg/dL τότε δημιουργούνται κρύσταλλοι ουρικού οξέος, προκαλώντας φλεγμονή, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ουρική αρθρίτιδα (κοινώς ποδάγρα).

 

Πως αντιμετωπίζεται διατροφικά το αυξημένο ουρικό οξύ;

Ένα άτομο με αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος πρέπει να ακολουθήσει δίαιτα χαμηλή σε πουρίνες, οι οποίες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών.

Τροφές πλούσιες σε πουρίνες (100 -1000 mg πουρίνες /100 g τροφής) που πρέπει να αποφεύγονται είναι:

● Εντόσθια

● Γαύρος

● Κυνήγι

● Χήνα

● Ζωμός κρέατος

● Ρέγγα, σκουμπρί, σαρδέλες

● Αυγοτάραχο

● Αντζούγιες

● Κιμάς


Τροφές με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες (9-100 mg πουρίνες /100 g τροφής) που μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο είναι:

● Πουλερικά, κρέατα

● Οστρακοειδή, ψάρια

● Αρακάς, μανιτάρια

● Φακές, φασόλια

● Σπαράγγια, σπανάκι

 

Προσοχή: η περιορισμένη κατανάλωση ή αποκλεισμός κάποιων τροφίμων θα πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση Διαιτολόγου – Διατροφολόγου,  ώστε να μην στερηθεί ο οργανισμός σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, συνιστάται η μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ (κυρίως μπύρας) και ροφημάτων που περιέχουν φρουκτόζη, η αύξηση ημίπαχων γαλακτοκομικών, πρωτεϊνούχων λαχανικών και κερασιών, η απώλεια πλεονάζοντος βάρους με χαμηλό ρυθμό (1 κιλό/ μήνα), η πρόσληψη 2-3 λίτρων νερού ημερησίως και η τακτική άσκηση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα, το μόνο που χρειάζονται είναι μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή για την μείωση του ουρικού οξέος.

Πηγές:

Ming Jin et al, “Uric Acid, Hyperuricemia and Vascular Diseases”, Front Biosci. (2012); 17: 656–669

Jessica Maiuolo et al, “Regulation of uric acid metabolism and excretion”, International Journal of Cardiology 213 (2016) 8–14

 Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: 
►Βρείτε μας στο Instagram: 
►Βρείτε μας στο Linkedin: 
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια