ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΑΝΙΚΟΥ | INMEDHEALTH

Διαταραχή Πανικού

Η Διαταραχή Πανικού (ΔΠ) ανήκει στις Αγχώδεις Διαταραχές. Εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρή ηλικία και συναντάται περισσότερο στο γυναικείο φύλο.

Χαρακτηρίζεται από συχνές, αιφνίδιες προσβολές πανικού που δεν σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη κατάσταση και από την ανησυχία ότι το άτομο θα βιώσει και άλλες προσβολές πανικού.

Προσβολή Πανικού: Ξαφνική προσβολή έντονου άγχους και δυσφορικού φόβου που συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, ζάλη, εφίδρωση ,αίσθημα πνιγμονής και ενίοτε αίσθημα επικείμενου θανάτου. Η προσβολή κρατά συνήθως λίγα λεπτά και η ένταση των συμπτωμάτων τείνει να κορυφώνεται μέσα σε περίπου δέκα λεπτά.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η προσβολή πανικού δεν συνιστά από μόνη της ψυχική διαταραχή. 

Προκειμένου να τεθεί η διάγνωση της ΔΠ χρειάζεται το άτομο να έχει επαναλαμβανόμενες προσβολές πανικού για τουλάχιστον ένα μήνα και να υπάρχει σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ατόμου εξαιτίας των προσβολών. Επίσης άλλα συμπτώματα που συναντώνται είναι:
Zάλη, ναυτία, τρόμος, τάση λιποθυμίας, εφίδρωση, αίσθημα παλμών, δυσφορία στον θώρακα, ρίγος, αίσθημα ζέστης, ταχυκαρδία, φόβος απώλειας ελέγχου ή φόβος "τρέλας" και θανάτου, αίσθημα αποπροσωποποίησης(αίσθημα απόστασης από τον εαυτό)και αποπραγματοποίησης(αίσθημα μη πραγματικού).

Η ΔΠ συνήθως συνυπάρχει με την αγοραφοβία (άγχος για καταστάσεις, στις οποίες το άτομο αν εμφάνιζε συμπτώματα προσβολής πανικού, θα ένιωθε ντροπή και θα είχε δυσκολία να διαφύγει. Το άτομο φοβάται να παρευρεθεί σε δημόσιους χώρους για αυτό τον λόγο.)

Τα άτομα με ΔΠ τείνουν να παρερμηνεύουν και να μεγαλοποιούν τις σωματικές αισθήσεις και να θεωρούν πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενους κινδύνους. Αυτό, εντείνει το άγχος και το άγχος με την σειρά του τις σωματικές ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Για παράδειγμα. 

Έχω ταχυκαρδία(σωματικό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε -πχ μετά την κατανάλωση καφεϊνης)-> σκέφτομαι(κάνω αρνητικές σκέψεις- καταστροφολογία) πως κάτι δεν πάει καλά, πως ίσως πάθω έμφραγμα, λιποθυμήσω ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό σενάριο-> νιώθω άγχος-> επειδή αγχώνομαι γίνονται πιο έντονα τα σωματικά συμπτώματα-> σκέφτομαι πως κάτι θα πάθω(θα καταρεύσω κλπ)..(φαύλος κύκλος).

Στα άτομα με ΔΠ υπάρχει ένα συνεχόμενο άγχος, μια διαρκής ανησυχία για μια επόμενη προσβολή πανικού.(προσδοκητικό άγχος).

Θεραπεία: Η γνωσιακή συμπεριφορική είναι μια από τις επιτυχημένες διαθέσιμες θεραπείες για την ΔΠ.

Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων μπορεί ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας με φάρμακα να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος 

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια