Διαχείριση Κρίσεων στην καθημερινή ζωή
Όλοι στην καθημερινότητα μας καλούμαστε να διαχειριστούμε περιστατικά κρίσεων. Η ίδια η ζωή είναι μια διαδικασία αλληλοσυνδεόμενων προκλήσεων και κρίσεων. Ο τρόπος που επιλέγει ο καθένας να εμπλακεί φανερώνει πολλά για τον τρόπο που σχετίζεται με τους ανθρώπους. Οι αντιδράσεις των ανθρώπων στην κρίση ποικίλουν. Κάτω από ιδανικές συνθήκες κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια κρίση και να αναπτύξει δύναμη μέσα από αυτή την εμπειρία. Υπό άλλες συνθήκες όμως μπορεί απλά να επιβιώνει, έχοντας καταφέρει να μπλοκάρει ενδεχόμενα επώδυνα συναισθήματα από τη συνειδητότητα, γεγονός που επηρεάζει στη συνέχεια και το υπόλοιπο της ζωής του. Παρόλη την αρνητική τους διάσταση, οι κρίσεις αποτελούν μέρος της ζωής, που όλοι κάποια στιγμή αντιμετωπίζουμε και η επιτυχημένη επίλυσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της ανθεκτικότητας του ατόμου, ενόψει μελλοντικών στρεσογόνων καταστάσεων.
Κρίση είναι μια προσωρινή κατάσταση, η οποία προκαλεί έντονο άγχος και αποδιοργάνωση και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του ατόμου να ελέγξει και να χειριστεί το συγκεκριμένο γεγονός. Οι κρίσεις διακρίνονται σε αναπτυξιακές και περιστασιακές. Οι αναπτυξιακές κρίσεις αφορούν γεγονότα που σχετίζονται με τη μετάβαση του ατόμου από ένα στάδιο του κύκλου της ζωής σε άλλο (π.χ. γέννηση παιδιού, έναρξη της σχολικής ζωής, εφηβεία κ.ά.), ενώ οι περιστασιακές είναι απροσδόκητες, αρχίζουν ξαφνικά και μπορεί να επηρεάζουν ένα άτομο ή μια ολόκληρη κοινότητα (π.χ. φυσικές καταστροφές, επιδημίες, ατυχήματα, απώλειες, διαζύγιο, σοβαρή ασθένεια, οικονομική κρίση κ.ά.). Κάθε είδος κρίσης επηρεάζει κυρίως την αίσθηση σταθερότητας, ασφάλειας και ελέγχου, καθώς και το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας Κρίσης:
Η κρίση έχει χαρακτηριστικά σοβαρής διαταραχής της καθημερινότητας που επηρεάζει τη λειτουργία του ατόμου αλλά και της κοινωνίας με τις ανθρώπινες, υλικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσει. Αυτές οι αλλαγές που προκαλεί δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με τις υπάρχουσες πηγές βοήθειας ή τις υπάρχουσες δυναμικές του ατόμου. Η κρίση αποτελεί περισσότερο μια πραγματικότητα παρά μια κακή είδηση. Κάθε κρίση ανεξάρτητα από τη μορφή της και τον οργανισμό στον οποίο δημιουργείται, χαρακτηρίζεται από κλιμακούμενη ένταση, είναι δυναμική και δημιουργεί υψηλό αίσθημα ανασφάλειας και κινδύνου. Κατά την περίοδο που η κρίση εμφανίζεται, οι εμπλεκόμενοι κυριεύονται από άγχος, αισθάνονται να χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης. Επηρεάζονται οι συνήθεις λειτουργίες και ρυθμοί ενώ οι συνέπειες κάθε εμφανιζόμενης κρίσης, συνήθως πλήττουν την εικόνα του ατόμου.
Πως μπορώ να διαχειριστώ μια κρίση;
- Συνειδητοποιώ και εκφράζω τα συναισθήματα μου: Είναι φυσιολογικό μια κρίση να σε επηρεάσει. Η ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί μετά μπορεί να δυσκολεύει τη συγκέντρωση, να προκαλεί αϋπνία, να σου δημιουργεί νευρικότητα, να σε κάνει πιο ευερέθιστο. Για αυτό είναι πάντα καλύτερο να αντιμετωπίζεις αυτά τα συναισθήματα από το να υποκρίνεσαι ότι δεν υπάρχουν.
- Αποφεύγω να υιοθετώ το «χειρότερο σενάριο»: Το απρόβλεπτο είναι μέρος της ζωής, ωστόσο υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να τα καταφέρεις. Αυτό το γεγονός ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα στην παρούσα φάση.
- Φροντίζω τον εαυτό μου: Η ανησυχία και το άγχος είναι πιθανόν να επιδράσουν αρνητικά στην υγεία σου. Φρόντισε να τρως υγιεινά, να ασκείσαι και να κοιμάσαι επαρκώς. Είναι προτιμότερο να διαθέσεις τον ελεύθερο χρόνο σου για προσωπική επαφή με φίλους. Απόφυγε επιβλαβείς τρόπους για να διαχειριστείς τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ακόμα και στην περίπτωση που φαίνεται να προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση, τελικά δημιουργούν πολλά και δύσκολα προβλήματα.
- Εστιάζω στις δυνατότητές μου: Δύσκολες στιγμές στο παρελθόν έχεις περάσει. Σκέψου τι έχεις κάνει στο παρελθόν που σε βοήθησε να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες που σου είχαν προκαλέσει άγχος ή σε είχαν αναστατώσει. Εστίασε στις δυνατότητές σου, στα πράγματα, τα οποία κάνεις καλά στην καθημερινότητά σου, αλλά μην ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια, ιδίως αν είσαι επιφορτισμένος με επιπλέον ευθύνες.
- Διατηρώ την καθημερινότητά μου: Η διατήρηση, όσο αυτό είναι δυνατό, των καθημερινών σου συνηθειών και δραστηριοτήτων μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστική. Συνήθως αυτό βοηθάει να αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο.
- Παίρνω πρωτοβουλίες και ενεργοποιούμαι: Η συμβολή σου στην κοινότητα και η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη βοηθάει να αισθάνεσαι ότι έχεις τον έλεγχο και δημιουργεί μια πιο δυνατή αίσθηση σύνδεσης με τους άλλους. Η παροχή βοήθειας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σου ενισχύει την αίσθηση ενός δικτύου υποστήριξης και σε κάνει να αισθάνεσαι ικανός για να αντιμετωπίσεις την κρίση.
0 Σχόλια