ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ | INMEDHEALTH

Τα οφέλη του να έχεις κατοικίδιο 

Το να έχεις κατοικίδιο είναι όλο και πιο διαδεδομένο τη σημερινή εποχή. Πολλοί θεωρούν τα κατοικίδιά τους μέλη της οικογένειας και τους συμπεριφέρονται σαν να ήταν άνθρωποι. Βέβαια, δεν υπάρχουν στην ζωή μας μόνο για να λαμβάνουν την αγάπη μας αλλά και για να μας την επιστρέψουν πίσω με τον τρόπο τους. Για αυτόν τον λόγο -μεταξύ άλλων- κάποια είδη χρησιμοποιούνται ως ψυχοθεραπευτικά εργαλεία με εξαιρετικά αποτελέσματα: τα άλογα βοηθούν στην θεραπεία ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα ινδικά χοιρίδια βοηθούν παιδιά με αυτισμό να είναι περισσότερο κοινωνικά, οι σκύλοι βοηθούν άτομα με κατάθλιψη να νιώσουν ευφορία, ο ήχος γουργουρίσματος που βγάζουν οι γάτες κάνουν τους ανθρώπους να αισθανθούν χαρά.

Είτε έχεις κατοικίδιο είτε σκέφτεσαι να αποκτήσεις, παρακάτω μπορείς να βρεις 5 λόγους για να πεισθείς πως είναι ευεργετικά για την ψυχική σου υγεία:

1. Είσαι περισσότερο υπεύθυνος: ανάλογα με το ζωάκι που έχεις πρέπει να εντάξεις στην ρουτίνα σου διάφορες δραστηριότητες για να το κρατήσεις υγιές και καθαρό, όπως ο καθαρισμός άμμου υγιεινής για τις γάτες ή οι βόλτες για τους σκύλους. Το να είσαι υπεύθυνος για τη ζωή και την ευεξία του κατοικίδιου σου σε βοηθάει, επίσης, να αναπτύξεις ενσυναίσθηση η οποία είναι απαραίτητη για την αρμονική αλληλεπίδρασή σου με τους άλλους ανθρώπους.

2. Χαλαρώνεις ευκολότερα: το να χαϊδεύεις την γάτα σου, να κοιτάς το ψάρι σου να κολυμπάει ή ακόμα και να κάνεις υποθετικούς διαλόγους μαζί τους, μειώνει τα επίπεδα στρες σου και σε κάνει να ξεχάσεις τη δύσκολη μέρα που είχες.

3. Είσαι πιο κοινωνικός: το να έχεις κατοικίδιο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και να δεθείς γρήγορα μαζί τους. Οι αμέτρητες ξαφνικές κουβέντες που ανταλλάσσεις στο πάρκο με τον σκύλο σου, σε βοηθάνε να δοκιμάσεις ατάκες για το σπάσιμο του πάγου με τον συνομιλητή σου, αλλά και να αναπτύξεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους συνανθρώπους σου.

4. Δεν νιώθεις μοναξιά: δεν σε βοηθάνε απλά να διευρύνεις το κοινωνικό σου περίγυρο, όπως ειπώθηκε παραπάνω. Η ύπαρξη τους αυτή καθαυτή σου παρέχει συντροφιά, σε βάζει σε μια γλυκιά ρουτίνα και σε κάνει να νιώθεις χαρά. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ενίσχυση της καθημερινής σου ψυχικής υγείας και τελικά στο να έχεις μία καλή ποιότητα ζωής.

5. Νιώθεις ευεξία: λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα προηγούμενα, δεν είναι περίεργο το ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι από την ζωή από ότι οι άνθρωποι χωρίς κατοικίδιο. 

Οι χνουδωτοί -και μη- φίλοι μας κάνουν να νιώσουμε ευτυχισμένοι, να γελάσουμε και μας ανακουφίζουν όταν είμαστε άρρωστοι ή αναστατωμένοι, χωρίς καν να προσπαθήσουν!

Κείμενο: Βάσο Σοφία, Κλινική Ψυχολόγος, MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια