Γιατί πρέπει να μάθεις να ξεκουράζεσαι | InMedHealth

Γιατί πρέπει να μάθεις να ξεκουράζεσαι

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία που θέλει προσπάθεια. Για παράδειγμα, για να μάθει κάποιος ποδήλατο χρειάστηκε να προσπαθήσει αμέτρητες φορές, να πέσει κάτω, να σηκωθεί και να ξαναδοκιμάσει προκειμένου να τα καταφέρει. Η ίδια αρχή ισχύει και για τη ξεκούραση, την οποία εξίσου χρειάζεται να μάθει κάποιος και να προσπαθήσει για να τη πετύχει. Τη σήμερον ημέρα με τους ρυθμούς που ζούμε είναι σχεδόν αδύνατον να χαλαρώσουμε. Η σιωπή και η ξεκούραση είναι δύο πολύτιμοι πόροι που απειλούνται με εξαφάνιση. Είναι μια πολυτέλεια, ένα δώρο που δίνουμε  στον εαυτό μας μόνο όταν το επιτρέπουν το χρονοδιάγραμμα και οι ευθύνες . Παρ’ ολ’ αυτά είναι πραγματικά βασικές ανάγκες για τη σωματική και τη ψυχική υγεία.


Επιπλέον, συχνά βιώνουμε στρες και βάζουμε τον εαυτό μας σε μια κατάσταση «fight or flight» (μάχομαι ή φεύγω). Απώτερος σκοπός  θα πρέπει να είναι να προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε και να μεταφερθούμε σε μια κατάσταση που οι ειδικοί περιγράφουν ως «rest and digest» (ξεκουραζόμαστε και χωνεύουμε). Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά μέσα από τη ξεκούραση και την χαλάρωση βλέπουμε αλλαγή σε διάφορα συστήματα του οργανισμού μας, όπως είναι το ανοσοποιητικό, το πεπτικό, το νευρικό, το καρδιαγγειακό, αλλά και στη σκέψη μας, στα συναισθήματά μας, στον τρόπο που αναπνέουμε, και έτσι ωφελείται μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα ο οργανισμός μας. Συνεπώς κρίνεται μεγίστης σημασίας το να ακολουθήσουμε κάποια πράγματα, κάτι σαν οδηγό χαλάρωσης, έτσι ώστε να μάθουμε να το κάνουμε λίγο πιο εύκολα απ’ ότι πριν.

Τι μας συμβαίνει όταν ξεκουραζόμαστε:

 Η χαλάρωση και η ξεκούραση συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Ο ρόλος της κορτιζόλης είναι να μας κρατάει σε εγρήγορση, δίνοντάς μας δύναμη και ενέργεια. Όταν η κορτιζόλη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα, δημιουργούνται υψηλή αρτηριακή πίεση, ευερεθιστότητα, αϋπνία, προβλήματα μεταβολισμού. Αντίθετα, όταν χαλαρώνουμε, τα επίπεδα της κορτιζόλης ομαλοποιούνται και ως εκ τούτου μειώνονται τα παραπάνω προβλήματα. Ακόμη, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα αυξάνει τον ρυθμό της αναπνοής μας, τους παλμούς μας, την πίεσή μας, αλλά και τις ποσότητες αδρεναλίνης που κυλούν στο αίμα μας. Μόλις χαλαρώσουμε, όλοι αυτοί οι ρυθμοί και οι «ενδείξεις» πέφτουν. Έτσι, χαλαρώνουμε και νιώθουμε καλύτερα. Παράλληλα, έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα συγκέντρωσης και νιώθουμε λιγότερο άγχος. Άλλωστε όταν είμαστε στρεσαρισμένοι όλη η προσοχή και η ενέργειά μας εντοπίζονται στο πώς θα «επιβιώσουμε» και κατ’ επέκταση η δυνατότητα συγκέντρωσής μας σε οτιδήποτε άλλο εξανεμίζεται. Όταν ξεκουραζόμαστε και χαλαρώνουμε, το σώμα μας ξαναβρίσκει την ισορροπία του. Έτσι, έχουμε περισσότερη σωματική και πνευματική ενέργεια. Τέλος, η αναπνοή γίνεται πιο βαθιά και αργή και εκλύεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μάθουμε να ξεκουραζόμαστε;

1  Βρείτε χρόνο για τον πνευματικό εαυτό σας. Αυτό μπορείτε πολύ εύκολα να το καταφέρετε, διαβάζοντας αγαπημένα βιβλία το μεσημέρι του σαββατοκύριακού ή το βράδυ. Εκτός από τα βιβλία, μια χαλαρωτική λύση είναι και η μουσική, κατά τη διάρκεια που περπατάτε ή που οδηγείτε το αυτοκίνητό σας. Ακόμη και 5 λεπτά να καταφέρετε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε ένα αγαπημένο τραγούδι, αρκούν για να σας ηρεμήσουν.

2  Να κινήστε. Η φυσική δραστηριότητα έστω και 10 λεπτά κάθε μέρα θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το στρες της ημέρας. Η άσκηση θα σας ενεργοποιήσει και θα διώξει το άγχος μακριά. Μπορεί να είναι δύσκολο βάλετε μια άνω τελεία στην καθημερινότητά σας για να πάτε για μια βόλτα ή να πάτε στο γυμναστήριο, αλλά σκεφτείτε το μετά που θα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.

3  Βρείτε δημιουργικές διεξόδους που μπορείτε να απολαύσετε, γράφοντας, πλέκοντας, μαγειρεύοντας ή ζωγραφίζοντας. Αυτές είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε.

4  Βρείτε χρόνο να γελάτε. Δείτε αστείες ταινίες στην τηλεόραση, βρεθείτε με τους φίλους σας ή διαβάστε αστεία blogs που θα σας κάνουν να γελάσετε!

5  Διαχειριστείτε τον χρόνο στα social media σοφά. Αποφύγετε να κοιτάτε τα emails σας. Αποφύγετε τις συζητήσεις που θα σας αγχώσουν και επισκεφθείτε σελίδες που θα σας χαλαρώσουν!

6  Προοδευτική χαλάρωση των μυών. Με την τεχνική αυτή εξασκείστε στην ένταση και την χαλάρωση των μυών. Η χαλάρωση γίνεται προοδευτικά από τα άκρα προς το κορμό και το κεφάλι ή με οποιαδήποτε σειρά προτιμάει ο κάθε ένας.

7  Τεχνικές αναπνοής, όταν είστε ήρεμοι η αναπνοή μας είναι και αυτή ήρεμη αργή και βαθιά. Σε περιπτώσεις έντασης οι βαθιές και ρυθμικές αναπνοές βοηθούν σημαντικά τη χαλάρωση.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc


#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια