Επίσκεψη σε ψυχολόγο: πότε είναι αναγκαία | InMedHealth


Επίσκεψη σε ψυχολόγο: πότε είναι αναγκαία

Η επίσκεψη σε ψυχολόγο αποτελεί κατά καιρούς, ένα συχνό θέμα συζήτησης στις παρέες, στις οικογένειες και στα ζευγάρια. Δυστυχώς στη χώρα μας, επικρατεί ακόμη, μια λανθασμένη αντίληψη για το επάγγελμα του ψυχολόγου και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Πολλοί πιστεύουν, πως ο ψυχολόγος είναι γιατρός και μάλιστα, αρκετές φορές συγχέεται με τον ψυχίατρο. Πιστεύεται επίσης, ότι χορηγεί χάπια για “τρελούς”, ότι μόνο ακούει τον θεραπευόμενο χωρίς να βοηθάει ουσιαστικά, και κυρίως, ότι όσοι επισκέπτονται ψυχολόγο, είναι “τρελοί”, αδύναμοι, ευάλωτοι. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να στιγματίζονται οι άνθρωποι που αναζητούν βοήθεια. Δεν είναι λίγοι,  αυτοί που αποφεύγουν να αναζητήσουν βοήθεια, καθώς φοβούνται ότι θα θεωρηθούν αδύναμοι. Έτσι, μένουν παθητικοί, και επιλέγουν να υποφέρουν σιωπηλά.

Πώς καταλαβαίνω ότι χρειάζομαι μια επίσκεψη σε ψυχολόγο:

Όλοι οι άνθρωποι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, τραυματικά γεγονότα και αποτυχίες. Κάποιες φορές, μπορεί να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τα παραπάνω, αλλά κάποιες άλλες, ενδεχομένως οι δυσκολίες να υπερβαίνουν τα όρια μας και να αδυνατούμε μόνοι μας να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα. Συχνά σημάδια ότι ίσως χρειαζόμαστε μια επίσκεψη σε ψυχολόγο είναι:

Όταν νιώθουμε πως έχουμε εξαντλήσει τις δυνάμεις μας, όταν έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας. Στοιχεία που το επιβεβαιώνουν είναι η αίσθηση απελπισίας, η συχνή εναλλαγή της διάθεσης, η νευρικότητα και η ευερεθιστότητα.

Όταν βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα( π.χ. άγχος, θλίψη, θυμός)  για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η βίωση τέτοιων συναισθημάτων σε συνδυασμό με την επίδραση τους στην καθημερινότητα μας, χωρίς να μπορούμε να τα εξουδετερώσουμε, καθιστά την επίσκεψη σε ψυχολόγο αναγκαία.

Όταν γνωρίζουμε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά στη ζωή μας, αλλά δεν μπορούμε να βρούμε τί μας φταίει. Νιώθουμε “χαμένοι”, ότι έχουμε χάσει τον εαυτό μας και δεν μπορούμε να ευχαριστηθούμε τη ζωή μας.

Όταν διαμαρτύρεται το σώμα μας. Ψυχική και σωματική υγεία είναι αλληλένδετα. Όταν εμείς, αρνούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με την δυσκολία μας, τότε θα αναλάβει τα ηνία το σώμα. Θα προειδοποιήσει μέσω σωματικών ενοχλήσεων, που δεν σχετίζονται με οργανικές νόσους. Θα εμφανίσει τα λεγόμενα “ψυχοσωματικά συμπτώματα”.

Όταν δεν έχουμε κάποιον να μας ακούσει ουσιαστικά, να μοιραστούμε το πρόβλημα μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. ‘Η ακόμη, όταν επικοινωνούμε το πρόβλημα με φίλους και καταλαβαίνουμε πως δεν αρκεί μόνο αυτό για να νιώσουμε καλύτερα.

Κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν μια επίσκεψη σε ψυχολόγο, χωρίς κάποιο αίτημα που να υποδηλώνει δυσκολία. Νιώθουν όμως, πως έχουν ανάγκη να μιλήσουν για τον εαυτό τους, τα λάθη τους, τις στιγμές που τους καθόρισαν. Επιλέγουν λοιπόν τον δρόμο της ψυχοθεραπείας, προκείμενου να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να μάθουν ενδεχομένως, καλύτερους τρόπους διαχείρισης των σκέψεων τους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως δεν υπάρχει “πρέπει” στην αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας. Ο κάθε άνθρωπος γνωρίζει μέσα του αν και πότε είναι καλό να στραφεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Σε γενικές γραμμές όμως, όταν βιώνουμε μια κατάσταση που θεωρούμε ότι μας καταβάλει, μας εξασθενεί και μας απορροφά ενέργεια ενώ παράλληλα, περιορίζει σημαντικά την λειτουργικότητα μας σε καθημερινή βάση, αποτελεί ένδειξη πως κάτι συμβαίνει. Είναι σημάδι που χρήζει διερεύνησης από μέρους μας, είτε με, είτε χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Για κάθε άνθρωπο που αποφασίζει να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη σε ψυχολόγο, χρειάζεται να γνωρίζει ότι:

Πρέπει να αποτελεί καθαρά δική του απόφαση. Προκειμένου να είναι επιτυχημένη μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία, απαιτείται συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων και ενεργή παρουσία του θεραπευόμενου.

Είναι σημαντικό να είναι συνειδητοποιημένος για το τί μπορεί να του προσφέρει η ψυχοθεραπεία. Για παράδειγμα, ο ψυχολόγος δεν μπορεί να λύσει δια μαγείας τα προβλήματα του. Μπορεί όμως να σταθεί πλάι του και να δουλέψουν μαζί τα δυσλειτουργικά μοτίβα στη συμπεριφορά του.

Κλείνοντας, η επίσκεψη σε ψυχολόγο αποτελεί ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα του καθενός. Η επιλογή του ψυχολόγου δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος, να αναζητήσει πρώτα πληροφορίες για τον ψυχολόγο που επιθυμεί να επισκεφθεί, να μελετήσει το βιογραφικό του και να εστιάσει στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθεί. Όμως σαφώς δεν αρκεί αυτό. Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει χημεία μεταξύ των δύο, που θα συμβάλλει στην δημιουργία μιας ισχυρής θεραπευτικής σχέσης

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος - Εκπ συστημική ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: www.maxmag.gr

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια