Γιατί τα όρια προστατεύουν;
Τα όρια θα μπορούσε να τα παρομοιάσει κάποιος με ένα προστατευτικό δίχτυ ασφαλείας που μαθαίνει στον άνθρωπο πώς να συνυπάρχει με τους γύρω του, πώς να αντιλαμβάνεται και να σέβεται τον προσωπικό του χώρο και τον χώρο των άλλων αλλά και πώς να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με προσαρμοστικό τρόπο. Από την παιδική ηλικία με την σταδιακή ανάπτυξη του εγκεφάλου, ξεκινά η συνειδητοποίηση ότι ζούμε μαζί με άλλους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν έχουμε ακόμα τις δεξιότητες διαχείρισης των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς μας, ώστε να εκφράζουμε τις επιθυμίες μας και ταυτόχρονα να δίνουμε χώρο στους άλλους και να καλλιεργούμε αυτό που ονομάζουμε πειθαρχία. Μέσα από τα όρια διδασκόμαστε τις αξίες του σεβασμού, της οργάνωσης, της ενσυναίσθησης, της κατανόησης του τι προσδοκούν οι άλλοι από εμένα και ποιες συμπεριφορές είναι κατάλληλες και αποδεκτές σε κάθε συνθήκη. Χωρίς τα όρια θα νιώθαμε χαμένοι και αποδιοργανωμένοι. Τα όρια όταν τίθενται με σωστό τρόπο δημιουργούν ασφάλεια, κυριολεκτικά και μεταφορικά, σωματική και συναισθηματική γιατί το άτομο γνωρίζει μέχρι που μπορεί να φτάσει.
Πώς μπορούμε να βάλουμε όρια:
Μερικές φορές είναι απογοητευτικό για τους ενήλικες να βάζουν όρια στις επιθυμίες τους, πόσο μάλλον για τα παιδιά ειδικά όταν βρίσκονται σε αναπτυξιακή φάση που περικλείεται από έντονο συναισθηματισμό, αυθορμητισμό και παρορμητισμό για ικανοποίηση των επιθυμιών τους. Σε κάθε στάδιο, το άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες ανάλογα των οποίων αλλάζει και ο τρόπος θέσπισης ορίων, με ορισμένα κύρια χαρακτηριστικά να είναι όμως κοινά. Σε κάθε περίπτωση τα όρια πρέπει να τίθενται με σταθερότητα και συνέπεια.
Η επιμονή στις οικογενειακές αρχές και αξίες, η ανάπτυξη του διαλόγου με επιχειρήματα και η χρήση φυσικών και λογικών συνεπειών αντί για τιμωρία, είναι σημαντικοί και διαχρονικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ομαλή οριοθέτηση. Ο δημοκρατικός τρόπος θέσπισης ορίων, οδηγεί το άτομο σε συναισθηματική σταθερότητα, κοινωνικότητα, δημιουργικότητα και φιλική διάθεση προς το περιβάλλον τους. Μαθαίνει να γίνεται υπεύθυνο απέναντι στις κοινωνικές απαιτήσεις και να χτίζει εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Διαμορφώνει ταυτότητα και καθαρή εικόνα για το ποιος είναι και τι ζητάει από τον εαυτό του. Ωριμάζει μέσα από συνθήκες αυτονομίας και ανεξαρτησίας που οι ίδιοι οι σημαντικοί άλλοι του έχουν προσφέρει και έτσι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους κανόνες της κοινωνίας στην ενήλικη φάση.
Τα 4 βασικά όρια για την ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.
1) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ: Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα κέντρο στο οποίο βρίσκεται ο πυρήνας του, ο αληθινός εαυτός του. Αυτό το κέντρο αποτελεί την εσωτερική πυξίδα, τα εσωτερικά όρια. Αυτά τα εσωτερικά όρια μπορεί να λειτουργήσουν και ως διαίσθηση.
2) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ: Εμπεριέχονται οι δεσμοί με ανθρώπους όπου υπάρχουν σχέσης αγάπης, προστασίας, σεβασμού και φροντίδας. Μέσα από αυτούς τους δεσμούς το άτομο μαθαίνει τα όρια στην διεκδίκηση σεβασμού και στην έκφραση των συναισθημάτων και των επιθυμιών.
3) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ: Αποτελείται από τη γειτονιά που ζεί κάποιος, τους φίλους, τους δασκάλους, τους συμμαθητές και γενικά πρόσωπα με τα οποία υπάρχει κάποια διαπροσωπική σχέση. Εδώ μαθαίνονται τα όρια της κοινότητας στην οποία ζει κάποιος.
4) Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ: Εδώ εντάσσονται άπειροι άνθρωποι με τους οποίους έρχεται το άτομο σε επαφή μέσω του διαδικτύου. Εδώ τα όρια αφορούν την ασφαλή πλοήγηση και το μοίρασμα πληροφοριών.
Βιβλιογραφία
Berman R. MD. (2015). “Permission to Parent: How to Raise Your Child with Love and Limits”, Harper Wave.
Stiffelman S. (2012). “Parenting Without Power Struggles: Raising Joyful, Resilient Kids While Staying Cool, Calm, and Connected”, Atria Books.
Γκοτζαμάνης Κ. (2014). “ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ”, εκδ. Πατάκης
Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc
0 Σχόλια