Καρκίνος του μαστού και διατροφή | InMedHealth


Καρκίνος του μαστού και διατροφή

Ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού (Breast Cancer Awareness Month). Οι δράσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα συμβάλλουν στην κινητοποίηση των γυναικών να εξεταστούν και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο ώστε να γίνει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου ανάμεσα στις γυναίκες, παγκοσμίως. Κάθε χρόνο καταγράφονται 1.38 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 458.000 θάνατοι (IARC Globocan, 2008). Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο ποιοι παράγοντες τον προκαλούν.

Όμως, πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως ο τρόπος ζωής, δηλαδή η διατροφή, το σωματικό βάρος και η φυσική δραστηριότητα, πιθανόν να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Η καθιστική ζωή και οι μη θρεπτικές διατροφικές επιλογές χαρακτηρίζονται από την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων με πολλές θερμίδες (ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά) και την χαμηλή πρόσληψη τροφών που περιέχουν φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά οξέα και φυσικά αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να οδηγούν στην παχυσαρκία. Αυτή η κατάσταση συμβάλλει στη αυξημένη φλεγμονή του λιπώδους ιστού δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του καρκίνου.

Παρόλο που υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα, φαίνεται πως η Μεσογειακή διατροφή όχι μόνο δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου, αλλά συμβάλλει και στην βελτίωση της υγείας των γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο παλαιότερα. Ειδικότερα:

■ Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παρέχει στον οργανισμό πολυφαινόλες (έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες) και φυτικές ίνες που μειώνουν την καρκινογένεση. Επίσης, το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες που είναι ευεργετικές

■ Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο, εμποδίζουν την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου του μαστού και αυξάνουν το ποσοστό επιβίωσης

■ Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως έλαια ψαριών ή μερικά φυτικά έλαια, μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την χρόνια φλεγμονή, δείκτες που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου

Βάσει της Μεσογειακής διατροφής είναι καλό να περιορίζεται το κόκκινο κρέας στις 3 μερίδες/ εβδομάδα και να μην παραλείπεται γιατί περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Επίσης, φάνηκε ότι ο τρόπος μαγειρέματος αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση του καρκίνου και ότι τόσο το ίδιο το κρέας, καθώς σε μεγάλες θερμοκρασίες παράγονται καρκινογόνες ουσίες π.χ. ετεροκυκλικές αμίνες.

Τέλος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D που ωφελούν τις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Όμως, συνιστάται ο περιορισμός στα πλήρη γαλακτοκομικά, διότι αυξάνεται η πρόσληψη κορεσμένου λίπους.

Η σωστή διατροφή είναι ικανή όχι μόνο να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και να βελτιώσει την υγεία των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Ενημερωνόμαστε και εξεταζόμαστε. Είναι στο χέρι μας!!!

Πηγές: “Breast Cancer Awareness Month in October”, World Health Organisation [last accessed 27/10/2020]

Paola De Cicco et al, “Nutrition and Breast Cancer: A Literature Review on Prevention, Treatment and Recurrence”, Nutrients 2019, 11, 1514; doi:10.3390/nu11071514

Amani Al Shaikh, Andrea J. Braakhuis and Karen S. Bishop, “The Mediterranean Diet and Breast Cancer: A Personalised Approach”, Healthcare 2019, 7, 104; doi:10.3390/healthcare7030104

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: 
►Βρείτε μας στο Instagram: 
►Βρείτε μας στο Linkedin: 
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!



*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια