Ευτυχία: τι είναι εκείνο που σε κρατάει μακριά της | InMedHealth


Ευτυχία: τι είναι εκείνο που σε κρατάει μακριά της

Ευτυχία: μία λέξη, χιλιάδες ερμηνείες. Πολλοί άνθρωποι κυνηγούν την ευτυχία. Κάνουν τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν σε αυτή. Τι είναι όμως η ευτυχία; Κάποιοι θεωρούν πως  είναι μια κατάσταση ευφορίας. Όμως, για πόσο διάστημα μπορεί ένας άνθρωπος να είναι πραγματικά ευτυχισμένος; Η απάντηση είναι, λίγα λεπτά ή λίγες ώρες. Η ευτυχία είναι στιγμές. Πολλές ευτυχισμένες στιγμές όμως, σημαίνουν μια ευτυχισμένη ζωή. Τι μας κάνει άραγε να δυστυχούμε; Τι μας απομακρύνει από τον δρόμο της ευτυχίας; Ο ίδιος μας ο εαυτός!

Παρακάτω παρατίθενται κάποιες πράξεις που σε απομακρύνουν από την ευτυχία:Θέτεις (πολλούς) στόχους με λάθος τρόπο:

Σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι κακό. Αντιθέτως βοηθά στην εξέλιξη μας. Όμως, όταν η στοχοθέτηση δεν γίνεται σωστά, ή όταν νοιαζόμαστε μόνο για αυτό, το αποτέλεσμα θα ναι σχεδόν πάντα αρνητικό. Ο καθένας μας, έχει συγκεκριμένα πράγματα που θέλει να πετύχει. Συγκεκριμένοι λοιπόν, πρέπει να ναι και οι στόχοι μας. Ο στόχος πρέπει να είναι Smart. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι: συγκεκριμένος, μετρήσιμος, επιτεύξιμος, ρεαλιστικός και χρονικά προκαθορισμένος. Επομένως το “θέλω να αδυνατίσω” δεν αποτελεί στόχο αλλά επιθυμία. Σημαντικό επίσης, είναι  να θέτουμε ένα στόχο την φορά. Διαφορετικά, επικρατεί ένα χάος στο κεφάλι μας με αποτέλεσμα, να μην πραγματοποιούμε εν τέλει τους στόχους μας, αφού δεν ξέρουμε πού να εστιάσουμε. Δεύτερον, να μην επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στον στόχο. Είναι ωραίο να έχουμε φιλοδοξίες και να παλεύουμε για αυτές, αλλά η ζωή δεν είναι μόνο μια προαγωγή στη δουλειά, η απώλεια κιλών κ.λπ. Χρειάζεται ένα όριο στο πόσο χρόνο αφιερώνουμε στους στόχους μας, γιατί αλλιώς, χάνουμε τις στιγμές της ζωής που δεν ξαναγυρίζουν. Ως επίπτωση, επέρχεται η δυσαρέσκεια μας και η απομάκρυνση μας από την ευτυχία.

Ψάχνεις την ευτυχία σε λάθος πράγματα:

Η σημερινή κοινωνία προβάλλει και επικροτεί υπερκαταναλωτικές συμπεριφορές. Έχει κατασκευάσει μια ψεύτικη πεποίθηση πως όλα διορθώνονται με την αγορά υλικών αγαθών. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν την ευτυχία σε πράγματα. Είναι ωραίο να κάνουμε δώρα στον εαυτό μας που και που, όπως, καινούργια ρούχα ή παπούτσια, καθώς αυτό μας αναζωογονεί. Όμως είναι λάθος να περιμένουμε πως θα μας φέρει και χαρά. Πόσο συχνά συμβαίνει άλλωστε να αγοράζουμε κάτι, και μετά από μια δυο φορές χρήσης να το έχουμε κιόλας βαρεθεί; Επενδύστε σε εμπειρίες όχι σε υλικά αγαθά. Μια εκδρομή με φίλους, μια πεζοπορία σε ένα άγνωστο μέρος, ένα μακρινό ταξίδι ή μια συναυλία,  είναι θετικές εμπειρίες που θα μας συνοδεύουν για πάντα στη ζωή. Αξίζει εδώ, να επισημανθεί και η αξία των χρημάτων. Είναι μια καλή πρακτική να βάζουμε στην άκρη χρήματα, προκειμένου να τα αξιοποιήσουμε αργότερα. Όμως, το να είμαστε υπερβολικά φειδωλοί και να μην πραγματοποιούμε καμία δραστηριότητα ή να χάνουμε εμπειρίες ζωής μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την ευτυχία μας!

Αποφεύγεις τα προβλήματα σου:

Τα προβλήματα είναι για να λύνονται. Όσο τα αποφεύγεις, τόσο μεγαλώνουν και σε επηρεάζουν. Από το να αποσυντονίζεις τον εαυτό σου από αυτά, βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας παιχνίδια, είναι αποδοτικότερο να ασχολείσαι με τις πιθανές λύσεις. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να καταλάβεις πως, ένα πρόβλημα για να πάψει να υφίσταται, χρειάζεται την δική σου παρέμβαση. Όσο το αφήνεις να διαιωνίζεται, τόσο περισσότερο στρες και δυστυχία θα σου επιφέρει. Άλλωστε η αίσθηση του ελέγχου και η πεποίθηση πως μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, είναι ενισχυτική για την αυτοπεποίθησή μας και για την ευτυχία μας.

Δεν έχεις κίνητρα:

Μήπως το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις, είναι να ελέγξεις το κινητό σου και τα σόσιαλ μίντια; Μήπως πιάνεις τον εαυτό σου να περνά ώρες στο κινητό ή την τηλεόραση; Μήπως όταν είσαι στη δουλειά, μετράς αντίστροφα τον χρόνο περιμένοντας να έρθει Σαββατοκύριακο: Αν απάντησες ναι, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα καθώς περνούν τα χρόνια, να μετανιώσεις για τον τρόπο που σπαταλάς τον χρόνο σου. Είναι απαραίτητο, προκειμένου να έχουμε διάθεση για ζωή, να θέτουμε στόχους και να έχουμε κίνητρα. Κίνητρα για ζωή. Κίνητρα τέτοια, που θα έχουμε λόγο να ξυπνάμε το πρωί. Βρες τα δικά σου κίνητρα, και ο δρόμος προς την ευτυχία είναι δεδομένος.

Ζεις στο παρελθόν:

Σίγουρα, είναι όμορφο να αναπολούμε στιγμές του παρελθόντος  που μας χάρισαν ευτυχία. Όμως το να έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας στιγμές από το παρελθόν, μας κλέβει την ευτυχία του τώρα. Μας εμποδίζει από το να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες και να αδράξουμε νέες ευκαιρίες. Ακόμη χειρότερα, όταν εστιάζουμε σε αρνητικά βιώματα του παρελθόντος, μας εμποδίζει από ένα καλύτερο μέλλον και νέες ευχάριστες στιγμές.

Σκέφτεσαι αρνητικά:

Μήπως μονίμως σκέφτεσαι την χειρότερη έκβαση των πραγμάτων;  Παρατηρείς να κάνεις αρνητικές σκέψεις τις περισσότερες μέρες; Ίσως με αυτόν τον τρόπο να δημιουργείς εσύ την δυστυχία σου. Πολλές φορές σκεφτόμαστε και ανησυχούμε για πράγματα που δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ. Η συνεχής αρνητική διάθεση για όλα δεν μπορεί να επιφέρει χαρά. Δώσε την ευκαιρία σε σένα να είσαι πιο χαλαρός και απόλαυσε την στιγμή χωρίς να υπεραναλύεις.

Προκειμένου να ευτυχήσεις χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου το εξής:

Ο μόνος υπεύθυνος για την ευτυχία σου είσαι εσύ.

Εσύ επιλέγεις την ζωή που επιθυμείς να κάνεις.

Όλοι μας αξίζουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Το λάθος μας είναι είτε να περιμένουμε από άλλους, να μας φέρουν την ευτυχία μας, είτε να αναμένουμε την ευτυχία μόνο από ένα πράγμα στη ζωή.(π.χ. επαγγελματική ζωή). Ο άνθρωπος προκειμένου να είναι ολοκληρωμένος, χρειάζεται να δραστηριοποιείται και να είναι ενεργός σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος - Εκπ συστημική ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: www.maxmag.gr

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!



*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια