Μουσική: Τα ψυχολογικά οφέλη της | InMedHealth


Μουσική: Τα ψυχολογικά οφέλη της 

Είτε σου αρέσει η rock, είτε απολαμβάνεις την pop, είτε προτιμάς την παραδοσιακή, η μουσική είναι κάτι ισχυρό. Ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με το είδος που επιδρά και μιλά στην ψυχή του με μοναδικό τρόπο, μιας και υπάρχει πληθώρα μουσικών ειδών. Φυσικά, το μόνο σίγουρο είναι πως η μουσική, πέρα από την διασκεδαστική της αξία, έχει πολλά πλεονεκτήματα στον εγκέφαλό σου. Πιο συγκεκριμένα, η μουσική μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τον τρόπο που σκέφτεσαι, που νιώθεις, που συμπεριφέρεσαι. 

Παρακάτω θα βρεις 5 τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιήσεις την μουσική προς όφελος της ψυχικής σου υγείας:

Βελτιώνει την διάθεση: όταν έχεις μία κακή ημέρα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακούσεις τα αγαπημένα σου τραγούδια. Οι μουσικοί τόνοι και οι στίχοι θα αλλάξουν και θα βελτιώσουν την διάθεσή σου δίνοντάς σου δύναμη για την ημέρα που έχεις μπροστά σου. Νιώθεις ότι δεν μπορείς να σηκωθείς το πρωί; Χρειάζεσαι ώθηση σε μία δύσκολη ημέρα; Δεν βρίσκεις κίνητρο να αθληθείς; Τραγούδια με ξεσηκωτικό και γρήγορο ρυθμό θα κάνουν το μυαλό και το σώμα σου να κουνηθούν και θα σε γεμίσουν ενέργεια για να συνεχίσεις την μέρα σου. 

Μειώνει το άγχος: είτε έχεις αφήσει μουσική να παίζει στο παρασκήνιο είτε της δίνεις όλη σου την προσοχή, κάποια είδη μουσικής έχουν την δυνατότητα να σε βοηθήσουν να ελαττώσεις το άγχος σου. Η απαλή και ατμοσφαιρική μουσική διεγείρει χαλαρωτικά τον εγκέφαλό σου. Οπότε, την επόμενη φορά που θα θες να αποβάλεις στρες από μέσα σου, ψάξε για λίστες τραγουδιών που περιέχουν ατμοσφαιρική και χαλαρωτική μουσική. 

Βελτιώνει την συγκέντρωση: ένα από τα κυριότερα οφέλη της μουσικής είναι ότι μπορείς να την ακούς τα αγαπημένα σου τραγούδια καθώς κάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Το να μείνεις συγκεντρωμένος σε μία δραστηριότητα -π.χ. διάβασμα, εργασία, κ.ά.- μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς. Μερικά είδη μουσικής φαίνεται πως τονώνουν την συγκέντρωση και βελτιώνουν την απόδοση. Σε αυτά τα είδη ανήκουν η ορχηστρική, κλασσική και ατμοσφαιρική μουσική. 

Βοηθά στην χαλάρωση: όλοι απολαμβάνουν την χαλάρωση στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Το να ακούς μουσική είναι ένας απλός τρόπος για χαλάρωση μιας και απελευθερώνει την ένταση από τους μυς σου και απομακρύνει το στρες. Όταν οι μυς σου χαλαρώνουν, το ίδιο κάνει και το μυαλό σου. Το να ακούς μουσική λίγο πριν κοιμηθείς είναι, επίσης, ένας αποτελεσματικός τρόπος να χαλαρώσεις και να μειώσεις το στρες αφού σε βοηθάει να επιβραδύνεις την αναπνοή σου και να χαλαρώσεις το μυαλό σου.

Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη: η μουσικοθεραπεία είναι ένας δημοφιλής τρόπος για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Η μουσική επιδρά με τέτοιο τρόπο στα συναισθήματά σου που μπορεί να εξαλείψει, σχεδόν, τις αγχώδεις και καταθλιπτικές σκέψεις. 

Όποιο είδος μουσικής κι αν αγαπάς, φτιάξε τις δικές σου λίστες για να ακούς σε κάθε στιγμή της ζωής σου κι άσε τις νότες να σε συνεπάρουν και να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις στην μέρα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! 

Κείμενο: Βάσο Σοφία, Κλινική Ψυχολόγος, MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!



*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια