Παίζουμε σπίτι: Δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά | InMedHealth


Παίζουμε σπίτι: Δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά

Καραντίνα και πάλι και βρίσκει τους περισσότερους από εμάς σπίτι παρέα με τους αγαπημένους μας. Σε αντίθεση με την πρώτη καραντίνα, αυτή τη φορά ο καιρός δεν ευνοεί τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού και καθώς οι βροχερές μέρες και το κρύο έχουν κάνει για τα καλά την εμφάνισή τους, οι δραστηριότητες και το παιχνίδι με τα παιδιά περιορίζονται κατά κύριο λόγο μέσα στο σπίτι. 

Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη για δημιουργικό χρόνο και αλληλεπίδραση και οι παρούσες συνθήκες αν και δεν ευνοούν τις εναλλακτικές λύσεις και τις εξωτερικές δραστηριότητες, παρακάτω σας προτείνουμε ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά στο σπίτι, αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο: 

Ζωγραφική και Χειροτεχνίες: Προτρέψτε τα παιδιά να αναδείξουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο. Χρησιμοποιήστε υλικά που υπάρχουν στο σπίτι όπως μακαρόνια, κουμπιά ή κλωστές και δημιουργήστε ευφάνταστες κατασκευές. Ακόμη, ζωγραφίστε με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, νερομπογιές ή δακτυλομπογιές. Μάλιστα, η ζωγραφική με τα δάκτυλα είναι μια δραστηριότητα που προτείνεται ιδιαίτερα για παιδιά με αυτισμό και νοητική υστέρηση. 

Παζλ: Τα παζλ προσφέρουν πολλά αναπτυξιακά οφέλη στα παιδιά βοηθώντας τα να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, προωθώντας την γνωστική ανάπτυξη και την στρατηγική σκέψη. Προτείνονται για παιδιά με αυτισμό, μαθησιακές δυσκολίες και νοητική υστέρηση. 

Αγχολυτικά παιχνίδια: Στα αγχολυτικά παιχνίδια κατατάσσονται δραστηριότητες που σχετίζονται με την απασχόληση των χεριών και των δακτύλων. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστελίνες δημιουργώντας μορφές και σχήματα, μπάλες αντιστρές, το κλασικό γιο-γιο και τον κύβο του Rubik. Τα αγχολυτικά παιχνίδια βοηθούν στην αυτορρύθμιση, την συγκέντρωση και εστίαση της προσοχής και την μείωση του άγχους και ενδείκνυνται για παιδιά με ΔΕΠ-Υ, αυτισμό, διαταραχές στην λεπτή κινητικότητα και νοητική υστέρηση. 

Παιχνίδια Μνήμης: Τα παιχνίδια μνήμης είναι παιχνίδια που σχετίζονται συνήθως με ακολουθίες. Μπορείτε να παίξετε τέτοια παιχνίδια με τα παιδιά χρησιμοποιώντας κάρτες ή ακόμα χωρίς χρήση υλικών, εκφωνώντας ακολουθίες δραστηριοτήτων και παροτρύνοντας τα παιδιά να τις εκτελέσουν με την σωστή σειρά. Τα παιχνίδια μνήμης βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. 

Κινητικά παιχνίδια: Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται παιχνίδια που τα παιδιά αξιοποιούν κινήσεις, όπως το κρυφτό. Επίσης με την χρήση τραγουδιών μπορείτε να παίξετε μουσικά παιχνίδια όπως μουσικές καρέκλες. Ακόμη, μπορείτε να οργανώσετε ένα κυνήγι θησαυρού κρύβοντας ένα αντικείμενο στο σπίτι και δίνοντας οδηγίες στα παιδιά όπως «κρύο» «ζεστό» για να το βρουν. 

Παραμύθια:  Επιλέξτε τα αγαπημένα παραμύθια των παιδιών και αναγνώστε τα εναλλάξ. Η ανάγνωση παραμυθιών προωθεί την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, την βελτίωση της προσοχής και της συγκέντρωσης τους, εμπλουτίζει το λεξιλόγιο τους και εξελίσσει την φαντασία τους. Ακόμα μπορείτε να προτιμήσετε podcast ανάγνωσης παραμυθιών στα ελληνικά, τα οποία είναι διαμορφωμένα για παιδιά και μπορείτε να τα βρείτε δωρεάν στο διαδίκτυο. 

Ταινίες: Οργανώστε βραδιές ταινιών με τα παιδιά, επιλέγοντας ταινίες και εκπομπές που τους αρέσουν και παρακολουθήστε τες μαζί. 

Συνοψίζοντας, μπορεί αυτή η περίοδος να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όλους, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο πολύ μας χρειάζονται τα παιδιά και πόσο ανάγκη έχουν να είμαστε δίπλα τους. Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε πρώτα τον εαυτό μας και στην συνέχεια τους αγαπημένους μας, ώστε αυτό το διάστημα να περάσει όσο πιο ευχάριστα και δημιουργικά γίνεται.   

Κείμενο: Χρυσάνθη Σολωμού, Σπουδάστρια Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!



*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια