Σακχαρώδης διαβήτης: Βασικές διατροφικές συστάσεις | InMedHealth


Σακχαρώδης Διαβήτης: Βασικές διατροφικές συστάσεις

Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν αυτή την νόσο.

Ως σακχαρώδης διαβήτης ορίζεται η μεταβολική πάθηση πολυπαραγοντικής αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία με διαταραχές στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, ως αποτέλεσμα μειωμένης έκκρισης της ινσουλίνης, της δράσης της ή και των δύο. 

Βρίσκεται ανάμεσα στις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και εκτιμάται πως 425 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 20-79 ετών σε όλο τον κόσμο έχουν διαβήτη. Διακρίνεται σε διαβήτη τύπου 1, διαβήτη τύπου 2 και άλλα είδη π.χ. MODY.

Τα κύρια συμπτώματά του διαβήτη είναι η πολυουρία, η πολυδιψία, η πολυφαγία, η κόπωση, η θολή όραση, η απώλεια μυϊκής μάζας κ.α. Οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή του δεν είναι η ζάχαρη που ισχυρίζονται οι περισσότεροι, αλλά το οικογενειακό ιστορικό, το γενετικό υπόβαθρο, η ηλικία, το βάρος, ο βαθμός σωματικής δραστηριότητας, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο διαβήτης κύησης και ο προ- διαβήτης. 

Επίσης, οι επιπλοκές του διαβήτη χωρίζονται ως εξής:

Α)Οξείες επιπλοκές : υπογλυκαιμία, διαβητική κετοξέωση, υπερωσμωτικό μη κετωσικό κώμα

Β)Μακροαγγειακές επιπλοκές: στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, διαβητική καρδιομυοπάθεια

Γ)Μικροαγγειακές επιπλοκές: διαβητική νεφροπάθεια, νευροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια

Όσον αφορά το κομμάτι της διατροφής θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί το «φάρμακο» ενός διαβητικού ατόμου και είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπισή του. Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής ή ενός είδους Χορτοφαγικής Διατροφής είναι ικανή να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης αλλά και την φαρμακευτική αγωγή λόγω βελτίωσης της υγείας.

Οι βασικότερες συστάσεις για την διατροφή ενός ασθενούς με διαβήτη είναι:

1) Η κατανάλωση τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως, φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες

2) Η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και η αντικατάστασή τους με πολυακόρεστα λιπαρά (ψάρια) και μονοακόρεστα (ελαιόλαδο)

3) Η κατανάλωση οσπρίων, καθώς είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

4) Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά 

5) Η μείωση αλκοόλ, αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη

Επιπλέον, πολύ σημαντική είναι η απώλεια βάρους όταν το άτομο είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο, η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όταν αυτό κριθεί απαραίτητο και η σωματική άσκηση.

Η συνεισφορά ενός Διαιτολόγου Διατροφολόγου είναι αναγκαία, καθώς ο ασθενής πρέπει να εκπαιδευτεί ώστε να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες και κατ’επέκταση την υγεία του. Ένας ειδικός διατροφής βρίσκεται πάντα στο πλευρό του ασθενούς με συμβουλές  και στρατηγικές που βοηθούν στην σωστή διαχείριση της νόσου, ειδικότερα όταν υπάρχουν επιπλοκές, και καλύπτουν τις ανάγκες του (εξατομίκευση).

Πηγές:

World Health Organization, Definition (1999), ‘Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus and its Complications’, Geneva WHO

International Diabetes Federation (2017), IDF DIABETES ATLAS, Eighth edition

Global Diabetes Community, ‘Type 1 Diabetes Symptoms’. Διαθέσιμο στο https://www.diabetes.co.uk 

Global Diabetes Community, ‘Type 2 Diabetes Symptoms’. Διαθέσιμο στο https://www.diabetes.co.uk  

Oasis Home Healthcare, ‘Are you a diabetic?  Know your risk factors for diabetes!’ Διαθέσιμο στο http://www.oasishhi.com/ 

Mayo Clinic, ‘Type 1 Diabetes’. Διαθέσιμο στο https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes/symptoms-causes/syc-20353011 

Mayo Clinic,‘Type 2 Diabetes’. Διαθέσιμο στο  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193 

Satoru Yamada (2017), ‘Paradigm Shifts in Nutrition Therapy for Type 2 Diabetes – Nutrition Therapy for Diabetes’, The Keio Journal of Medicine

Dana Sleiman, Marwa R. Al-Badri & Sami T. Azar (2015), ‘Effect of Mediterranean diet in diabetes control and cardiovascular risk modification: a systematic review’, Frontiers in Public Health

Melissa D. Olfert & A. Wattick (2018), ‘Vegetarian Diets and the Risk of Diabetes’, Current Diabetes Reports

Alison B. Evert, Jackie L. Boucher, Marjorie Cypress, Stephanie A. Dunbar, Marion J. Franz, Elizabeth J. Mayer-Davis, Joshua J. Neumiller, Robin Nwankwo, Cassandra L. Verdi, Patti Urbanski & William S. Yancy J (2013), ‘Nutrition Therapy Recommendations for the Management of Adults With Diabetes’, Diabetes Care, Volume 36

Marion J. Franz (2007), ‘The Role of Nutrition Therapy and Dietitians in the Management of the Metabolic Syndrome’, Current Diabetes Reports

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: 
►Βρείτε μας στο Instagram: 
►Βρείτε μας στο Linkedin: 
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια