Αγχογόνες καταστάσεις : Βασικές ενδείξεις ότι το παιδί βιώνει στρες | InMedHealth


Αγχογόνες καταστάσεις : Βασικές ενδείξεις ότι το παιδί βιώνει στρες

Η παιδική ηλικία θεωρείται ως μια περίοδος ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς, μακριά από σκοτούρες και προβληματισμούς. Κατά πόσο όμως αληθεύει αυτή η άποψη; Είναι το άγχος προνόμιο μόνο των ενηλίκων; 

Είναι γεγονός ότι το άγχος φαίνεται να εμφανίζεται στην ζωή του ανθρώπου ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και δεν φαίνεται να κάνει διακρίσεις αναφορικά με την ένταση του. Ένα παιδί δηλαδή δύναται να βιώνει έντονο άγχος για κάτι που το απασχολεί στην ίδια ένταση που το βιώνει και ένας ενήλικος. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις το παιδί αντιμετωπίζει πολύ πιο δύσκολα τα συναισθήματα αυτά, καθώς δεν έχει αναπτύξει τους απαραίτητους μηχανισμούς για να ανταπεξέλθει κατάλληλα.

Τι είναι όμως το άγχος (ή στρες); 

Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Ορισμένες φορές μάλιστα με τον όρο στρες εννοούμε την αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε μια πιεστική κατάσταση (Cannon, 1932. Selye, 1956). Το άγχος λοιπόν αποτελεί αναμφίβολα πολύ έντονο στοιχείο στην ζωή ενός παιδιού και έχει αντίκτυπο στην εν γένει συμπεριφορά του επιφέροντας αστάθεια και αναστάτωση.

Σημάδια και συμπτώματα του άγχους στα παιδιά

Το άγχος εμφανίζεται με πολλούς τρόπους στα παιδιά και για να ανιχνευθεί χρειάζεται ιδιαίτερη παρατήρηση αναφορικά με την συμπεριφορά τους. Οι δύο βασικότερες ενδείξεις ότι το παιδί βιώνει έντονο στρες είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά του και η υιοθέτηση συμπεριφορών παλινδρόμησης, δηλαδή συμπεριφορών που αρμόζουν σε μικρότερες ηλικίες απ’ ότι βρίσκεται. Άλλες ενδείξεις αποτελούν: 

1.Έντονη κινητικότητα, ανησυχία ή και νευρικότητα 

2.Άρνηση για οτιδήποτε τους προκαλεί αισθήματα άγχους, π.χ. το σχολείο 

3.Αδικαιολόγητα έντονος θυμός και επιθετική συμπεριφορά 

4.Φόβος αποχωρισμού από τους γονείς 

5.Ευερεθιστότητα σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, όπως οι έντονοι ήχοι 

6.Δυσκολίες στον ύπνο 

7.Μείωση της όρεξης για φαγητό 

8.Σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος και πόνος στο στομάχι 

9.Έλλειψη προσοχής, αδυναμία συγκέντρωσης 

10.Αποφευκτικότητα και απόσυρση (αισθάνονται ότι κανείς δεν τα αγαπά, δεν θέλουν να πάνε σχολείο, τα παρατούν εύκολα) 

Τι μπορείτε να κάνετε; 

1.Βοηθήστε το παιδί να ξεκουράζεται και να τρέφεται σωστά, ενισχύοντας έτσι τις αμυντικές δυνάμεις του παιδιού για την αντιμετώπιση του άγχους. 

2.Ο διάλογος είναι απαραίτητος. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και βοηθήστε το να αντιληφθεί ότι αυτό που βιώνει είναι φυσιολογικό. 

3.Ενημερώστε το παιδί για κάποιες επικείμενες αλλαγές που μπορεί να συμβούν και προετοιμάστε το για καταστάσεις που ενδεχομένως του δημιουργήσουν άγχος. 

4.Παροτρύνετε το παιδί να επιδίδεται σε σωματικές δραστηριότητες όπως σπορ, ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες και παιχνίδια, που θα το βοηθήσουν να ελέγξει ή και να αποβάλλει το άγχος του. 

5.Μετριάστε όσο μπορείτε τις δραστηριότητες της καθημερινότητας που μπορεί να επιβαρύνουν το παιδί με υποχρεώσεις μη αφήνοντας του χρόνο για ξεκούραση και παιχνίδι. 

6.Γίνετε πρότυπο! Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις. Όταν λοιπόν, οι γονείς αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους με άγχος, τότε έτσι θα μάθει να την αντιμετωπίζει και το παιδί. 

Η συμβολή της οικογένειας για την ανάπτυξη μιας συναισθηματικής σταθερότητας και την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης είναι πολύ σημαντική και συμβάλλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση των αισθημάτων άγχους που βιώνουν τα παιδιά. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ/ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ 

• Θωμάς Καλπάκογλου, Άγχος και Πανικός: Γνωσιακή θεωρία και θεραπεία, https://www.ibrt.gr/edu/sites/default/files/Anxiety%20and%20Panic%20-%20Thomas%20Kalpakoglou_0.pdf 

• Χρυσή Γ. Χατζηχρήστου, Αντιμετώπιση αγχογόνων καταστάσεων, τυπωθήτω

Κείμενο: Χρυσάνθη Σολωμού, Σπουδάστρια Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια