Αντίσταση στην αλλαγή: ένα εμπόδιο στη ζωή μας | InMedHealth


Αντίσταση στην αλλαγή: ένα εμπόδιο στη ζωή μας

Η αντίσταση στην αλλαγή είναι ένα συχνό φαινόμενο. Οι άνθρωποι, συνήθως, φοβόμαστε τις αλλαγές και έτσι τις αποφεύγουμε. Η αντίσταση στην αλλαγή, φανερώνει φόβο και αβεβαιότητα για το άγνωστο, το καινούργιο. Παρατηρείται, οι άνθρωποι, να επιλέγουν την ρουτίνα στη ζωή τους, ένα καλά δομημένο πρόγραμμα που τηρούν με ευλάβεια. Οτιδήποτε συμβαίνει εκτός αυτού, οτιδήποτε δεν ανήκει μέσα σε αυτό, αποτελεί απειλή. Αυτό συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος σε γενικές γραμμές, επιθυμεί την σταθερότητα και την ασφάλεια. Τι γίνεται όμως, όταν η αντίσταση στην αλλαγή, αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας;

Για να αποκτήσεις κάτι που δεν έχεις, πρέπει να κάνεις κάτι που ποτέ δεν έκανες ως τώρα

Όλοι μας έχουμε όνειρα, στόχους, φιλοδοξίες. Επιθυμούμε να κερδίζουμε πράγματα, χωρίς όμως να θέλουμε να κάνουμε αλλαγές. Πώς μπορείς να πετύχεις κάτι, αν δεν κάνεις τίποτα για αυτό; Όταν δεν είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις κάτι; Η αλλαγή είναι απαραίτητη προκειμένου να εξελίσσεσαι. Μια ζωή χωρίς αλλαγές, συνήθως οδηγείται στην στασιμότητα και την αδράνεια.

Η αλήθεια είναι πως όταν πραγματοποιούμε αλλαγές στη ζωή μας, δεν ξέρουμε και το ακριβές αποτέλεσμα. Είναι αβέβαιη η εξέλιξη. Όμως, αν δεν την κάνουμε, αν δεν προσπαθήσουμε, πώς τελικά θα το μάθουμε; Είναι αποδεκτό, πως ο φόβος της αβεβαιότητας πυροδοτεί την αντίσταση στην αλλαγή. Έχεις σκεφτεί ποτέ, ωστόσο, πως όλη μας η ζωή ενέχει την αβεβαιότητα; Ποτέ δε μπορείς να ξέρεις πως θα κυλήσουν τα πράγματα, και αυτό γιατί δεν έχεις τον έλεγχο των πάντων. Αυτό που περνάει από το χέρι σου είναι η δική σου συμπεριφορά και πράξη. Τα υπόλοιπα είναι συνδυασμός εξωτερικών παραγόντων.

Πώς μπορείς να ελαττώσεις την αντίσταση στην αλλαγή;

Όταν αποφασίζεις να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου, και αναρωτιέσαι αν πράττεις σωστά, τότε κάνε το εξής. Γράψε σε ένα χαρτί τους λόγους που προβαίνεις στην αλλαγή αυτή. Ύστερα, κατέγραψε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Καταμέτρησε τα και αξιολόγησε την σημασία τους για εσένα. Αν υπερτερούν τα πλεονεκτήματα και έχουν ιδιαίτερη σημασία για εσένα, την εξέλιξή σου και την ζωή σου, μάλλον πρέπει να προβείς στην αλλαγή αυτή. Ακόμη και αν δεν έχεις τελικά το αποτέλεσμα που περίμενες, τουλάχιστον θα ξέρεις πως έπραξες σωστά για τα τότε δεδομένα της ζωής σου.

Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου. Το να πιστεύεις στον εαυτό σου και τις ικανότητες σου έχει πολλά οφέλη. Ιδίως, όταν μιλάμε για αλλαγές. Προσπάθησε να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να αυξήσεις την πίστη σου σε σένα. Πείσε τον εαυτό σου πως έχεις το κατάλληλο δυναμικό που μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κατάσταση. Διατηρώντας μια τέτοια στάση ζωής, διευκολύνεται η προσφυγή στις αλλαγές, καθώς ξέρεις πως μπορείς να βασίζεσαι στις ικανότητες σου, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Μην ξεχνάς πως όλα είναι πιθανά. Σίγουρα μια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή είναι κάτι καλό. Όμως, εξίσου καλό και σημαντικό είναι η συμφιλίωση με την αβεβαιότητα. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα, και πολλές φορές ακόμη και αν βάζουμε τα δυνατά μας, το αποτέλεσμα μπορεί να μας απογοητεύσει. Και είναι φυσιολογικό να συμβεί. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πάντα αυτό που θέλουμε. Αυτό συμβαίνει και με τις αλλαγές.

Η επιτυχία, ίσως να βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά σου. Κάνε τις απαραίτητες αλλαγές και θα την κατακτήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι πάντα μεγάλες. Μικρές αλλαγές, όπως, η αλλαγή στην ώρα του ύπνου, η μείωση του χρόνου που αφιερώνεις σε πράγματα που σου ρουφάνε την ενέργεια, ή η μικρή διαφοροποίηση του καθημερινού σου προγράμματος, μπορεί να είναι αρκετά.

Να θυμάσαι: κάνοντας μικρά βήματα, ξεκινώντας με μικρές αλλαγές μειώνεις σιγά σιγά την αντίσταση στην αλλαγή, σταδιακά. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Καλή αρχή!

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος - Εκπ συστημική ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: www.maxmag.gr

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια