H γνώμη των άλλων: πώς να μη νοιάζεσαι για εκείνη | InMedHealth

 

H γνώμη των άλλων: πώς να μη νοιάζεσαι για εκείνη

Μήπως αφιερώνεις πολύ χρόνο και δίνεις αξία  στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα; Μήπως η γνώμη των άλλων, σε απομακρύνει από τις δικές σου επιλογές; Ό,τι και αν λες, ό,τι και αν κάνεις, ό,τι απόφαση παίρνεις, πάντα οι άνθρωποι θα έχουν μια γνώμη για εσένα. Αν λαμβάνεις σοβαρά τις γνώμες αυτές, αν τις αφήνεις να σε επηρεάζουν, τότε δύο πράγματα θα συμβούν. Πρώτον, θα νιώθεις συχνά πως κάτι δεν κάνεις καλά και θα πληγώνεσαι. Δεύτερον, ασχολούμενος συνεχώς με τις γνώμες των άλλων, επιτρέπεις τελικά σε αυτούς να καθορίσουν εσένα και τη ζωή σου. Φαντάσου πως θα ένιωθες αν μπορούσες να αποβάλλεις το ενδιαφέρον σου για το τι πιστεύουν ή τι λένε οι άλλοι για εσένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ήσουν πιο χαρούμενος και πιο ελεύθερος να κάνεις όσα θες.

Πώς μπορείς να σταματήσεις να νοιάζεσαι για την γνώμη των άλλων για εσένα;

Αποδέξου ότι δε γίνεται να αρέσεις σε όλους

Είναι μια γενική αλήθεια και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η μοναδικότητα σου και τα χαρακτηριστικά που έχεις, σε κάνουν αυτό που είσαι. Σε κάποιους αρέσεις, με κάποιους ταιριάζεις και με κάποιους όχι. Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, να διαχειρίζεσαι αρνητικά λόγια από άλλους, αλλά στην τελική δεν έχει να κάνει με εσένα. Είναι η δική τους γνώμη. Σταμάτα να κάνεις πράγματα που δεν σε ευχαριστούν για να είσαι αρεστός σε άλλους. Όσοι θέλουν να βρίσκονται πλάι σου, θα το κάνουν μόνο και μόνο επειδή είσαι αυτός που είσαι.

Αποδέξου τα ελαττώματα σου και άφησε τη γνώμη των άλλων

Μήπως αναζητάς την τελειότητα; Μήπως πιέζεις τον εαυτό σου για το καλύτερο, ακόμη και αν γνωρίζεις πως δεν έχεις άλλες προοπτικές βελτίωσης; Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι υπερτερούμε και υστερούμε σε κάτι. Και αυτό είναι ανθρώπινο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε αυτεπίγνωση. Να ξέρουμε τις ικανότητες μας ώστε να τις εξελίσσουμε και άλλο. Να γνωρίζουμε όμως και τα λιγότερο δυνατά σημεία μας. Δεν είμαστε όλοι για όλα, και ούτε θα έπρεπε. Όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό,  όταν αποδεχτούμε και αγαπήσουμε αυτό που είμαστε, θα πάψει να μας απασχολεί μια αρνητική κριτική από τρίτους.

Δεν νοιάζονται όλοι για εσένα

Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά είναι απελευθερωτικό. Αγχώνεσαι για το τι λένε οι άλλοι; Ανησυχείς υπερβολικά για την εντύπωση που δίνεις; Σκέψου ότι όλοι μας έχουμε ανασφάλειες και καθημερινά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε. Οι περισσότεροι που γνωρίζεις,  ενδεχομένως να είναι απασχολημένοι με τα δικά τους, και να μην έχουν χρόνο να ασχοληθούν με εσένα ώστε να σχηματίσουν και άποψη για εσένα.

Αφοσιώσου στα δικά σου θέλω, και τις δικές σου ανάγκες

Κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για την ζωή σου εκτός από σένα. Κανείς άλλος δεν ζει τη ζωή σου. Ο καθένας έχει τα δικά του όνειρα, τους δικούς του στόχους για τη ζωή. Δεν μπορείς να περιμένεις πως όλοι θα συμφωνήσουν με αυτά που εσένα κάνουν χαρούμενο, πως όλοι θα σε ενθαρρύνουν να πετύχεις. Δεν χρειάζεται να πάρεις από κανέναν έγκριση για τη ζωή που θέλεις να κάνεις. Μην επιτρέπεις στους άλλους να σου κλέβουν την ζωή. Γιατί όταν υπακούς στις γνώμες των άλλων, αυτό κάνεις.

Η ζωή είναι μικρή για να την χαραμίζεις

Απελευθέρωσε τον εαυτό σου από όσα λένε οι άλλοι για εσένα. 

Πάρε τις αποφάσεις σου, ρίσκαρε, υποστήριξε μέχρι τέλους τις επιλογές σου. 

Να θυμάσαι πως ο κόσμος πάντα θα σε κρίνει, πάντα  θα έχει πάντα κάτι να πει. 

Τουλάχιστον αν είναι να κριθείς για κάτι, ας είναι η τόλμη σου και το θάρρος σου να βγαίνεις μπροστά και να παλεύεις για όσα θέλεις να πετύχεις

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος - Εκπ συστημική ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: www.maxmag.gr

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια