Lockdown: τρόποι ενίσχυσης της καλής διάθεσης | InMedHealth


Lockdown: τρόποι ενίσχυσης της καλής διάθεσης

Η κατάσταση που βιώνουμε λόγω κορωνοϊού είναι πρωτόγνωρη για όλους. To lockdown έχει επιφέρει αρκετές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας  και μας αναγκάζει να προσαρμοστούμε σε μια νέα συνθήκη.  Μια από τις πολλές συνέπειες του lockdown, είναι ότι έχει επηρεάσει την διάθεση μας. Η αβεβαιότητα για την έκβαση της κατάστασης, σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό στο σπίτι, έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της διάθεσης μας. Ιδίως οι έφηβοι και οι νέοι τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο και να κατακλύζονται από αρνητικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε  λοιπόν την κακή διάθεση εν μέσω lockdown;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι η αποδοχή της νέας κατάστασης. Είναι γεγονός ότι καλούμαστε να αφήσουμε για λίγο τις δουλειές μας, τις δραστηριότητες μας, ακόμη και να μείνουμε μακριά από ορισμένα αγαπημένα πρόσωπα. Είναι απαραίτητο να διαμορφώσουμε ένα νέο πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στην νέα πραγματικότητα. Δεν σημαίνει πως επειδή μένουμε σπίτι, δεν έχουμε επιλογές. Αν θεωρήσουμε, πως δεν μπορούμε να περνάμε καλά μένοντας σπίτι, τότε σίγουρα θα περνάνε οι μέρες έχοντας κακή διάθεση.

Μερικές βοηθητικές ιδέες για να καταφέρεις να έχεις καλή διάθεση εν μέσω lockdown είναι οι παρακάτω:

Να ακολουθείς ένα πρόγραμμα για την κάθε μέρα σου:

Αυτό θα σε βοηθήσει να  αξιοποιείς την μέρα σωστά και να την οργανώνεις έτσι, ώστε να καταφέρνεις να κάνεις όλα όσα σε ευχαριστούν. Σημαντικό είναι να καταπιάνεσαι επίσης με κάτι νέο, π.χ. μάθε μια νέα γλώσσα, μάθε να μαγειρεύεις ή να πλέκεις. Υπάρχουν ανεξάντλητες επιλογές.

Να διατηρείς μια ρουτίνα στο πρόγραμμα του ύπνου σου:

Ο καλός ύπνος συμβάλλει σημαντικά στην καλή διάθεση και  την ευεξία!

Να μένεις συνδεδεμένος με φιλικά και συγγενικά πρόσωπα:

Ακόμη και αν δεν μπορείς να βρεθείς μαζί τους, υπάρχει η επιλογή της επικοινωνίας μέσω των social media. Να μοιράζεσαι μαζί τους τα συναισθήματα σου, τους προβληματισμούς και ό,τι άλλο σε βοηθάει να ηρεμείς. Προγραμμάτισε όμως τον χρόνο σου. Μην περνάς όλη την μέρα στο λάπτοπ ή το κινητό.

Να βάζεις ένα όριο στην συνεχή ενημέρωση για τον κορωνοϊό και το lockdown:

H συνεχής έκθεση σε αρνητικές ειδήσεις επιβαρύνει την διάθεσή μας. Διάλεξε συγκεκριμένα και αξιόπιστα site να ενημερώνεσαι για την τρέχουσα κατάσταση, και όρισε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να το κάνεις,

Να ενσωματώσεις στην καθημερινότητα σου την άσκηση:

Συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση της διάθεσης ενώ παράλληλα βοηθά στο να έχουμε έναν καλύτερο και ξεκούραστο ύπνο. Βρες τι σου ταιριάζει καλύτερα και ξεκίνα από σήμερα. Στο ίντερνετ θα βρεις πληθώρα βίντεο με προγράμματα γυμναστικής.

Να φροντίζεις τον εαυτό σου σωματικά και ψυχικά:

Φροντίδα δεν είναι μόνο ένα μπάνιο με αιθέρια έλαια. Αυτοφροντίδα είναι και η ενασχόληση με τον ψυχικό μας κόσμο. Παρακολούθησε ένα σεμινάριο, διάβασε ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, δούλεψε με τα δυσλειτουργικά μοτίβα της συμπεριφοράς σου, κράτα ημερολόγιο.

Θυμήσου πως το lockdown δε θα κρατήσει πολύ:

Είναι μια προσωρινή κατάσταση και αυτό να το υπενθυμίζεις στον εαυτό σου όταν νιώθεις πως η διάθεση σου δεν είναι καλή.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι απογοήτευση ή αβεβαιότητα κάποιες φορές. Τα αρνητικά συναισθήματα ανήκουν στο φάσμα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Χρειάζεται να αφήνουμε χώρο και για αυτά.  Όμως, είναι σημαντικό να βοηθάμε τον εαυτό μας να βρίσκει την χαρά ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο παίρνουμε δύναμη να τις υπομένουμε και να τις αντέχουμε!

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος - Εκπ συστημική ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: www.maxmag.gr

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια