Μελομακάρονα: τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα συστατικά τους | InMedHealth


Μελομακάρονα: τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα συστατικά τους

Πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και οι Ελληνίδες νοικοκυρές ετοιμάζονται πυρετωδώς για το οικογενειακό τραπέζι, το οποίο θα είναι πλούσιο σε παραδοσιακά φαγητά αλλά και διάφορα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Πρωταγωνιστές των τελευταίων είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες. Οι παρασπονδίες, επομένως, είναι στο πρόγραμμα μιας και το σπίτι θα είναι γεμάτο με αυτούς τους λαχταριστούς πειρασμούς. 

Ας δούμε, όμως, πιο προσεκτικά τα συστατικά του μελομακάρονου. Μήπως, όντως, απολαμβάνουμε ένα θρεπτικό γλυκό;

Τα βασικά υλικά για την παρασκευή των μελομακάρονων είναι το αλεύρι, το ελαιόλαδο, η ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ο χυμός πορτοκαλιού. Ενώ, στο σιρόπιασμα χρησιμοποιείται μέλι και πασπαλίζονται στο τέλος με καρύδια.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, συγκεκριμένα το έξτρα παρθένο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά (MUFAs), γνωστά και ως «καλά» λιπαρά. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ο καρδιοπροστατευτικός του ρόλος, η αντιφλεγμονώδης, αντικαρκινική και αντιδιαβητική δράση του.

Μέλι

Το μέλι έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για την υψηλή θρεπτική του αξία και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς λαούς στα αρχαία χρόνια ως θεραπεία για διάφορα νοσήματα ή στην ανακούφιση συμπτωμάτων τους. Περιέχει γλυκόζη, φρουκτόζη, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες κ.α, ενώ απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Συμβάλλει στην γρηγορότερη επούλωση πληγών λόγων των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων που έχει, στην βελτίωση γαστρεντερικών διαταραχών και της καρδιαγγειακής υγείας. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριδιακές, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ακόμη, περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φώσφορο και μαγνήσιο. Πολλές μελέτες, έχουν επιβεβαιώσει την συμβολή των καρυδιών στην βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως η μνήμη, η απόδοση και η αντίληψη.

Κανέλα

Η κανέλα χαρακτηρίζεται για τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Επίσης, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί κανέλα Κεϋλάνης, ο συνδυασμός της με τον χυμό πορτοκαλιού ευνοεί ως ένα βαθμό την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχει, λόγω της βιταμίνης C του πορτοκαλιού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούμε να πούμε πως τα μελομακάρονα είναι ίσως ο νικητής ανάμεσα στα χριστουγεννιάτικα γλυκά, λόγω των καλών λιπαρών που περιέχουν.

Εάν κάποιος δεν θέλει να ακολουθήσει τον παραδοσιακό τρόπο μπορεί να αντικαταστήσει το λευκό αλεύρι με ολικής ή ζέας ή βρόμης ή ντίνκελ και την ζάχαρη με περισσότερο μέλι ή πάστα από χουρμάδες. Έτσι, πετυχαίνει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Όσο για τις θερμίδες, για ένα γλυκό που τρώγεται με μέτρο και μία φορά τον χρόνο, δεν αξίζει να αναφερθούν. Ένα μελομακάρονο δεν αδυνάτισε, ούτε πάχυνε ποτέ κανέναν.

Το σημαντικότερο είναι να κρατάμε τις παραδόσεις και να απολαμβάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτά που μας αρέσουν χωρίς τύψεις!

Καλά Χριστούγεννα!!!

Πηγές: 

Alessandra Mazzocchi et al, “The Secrets of the Mediterranean Diet. Does [Only] Olive Oil Matter?”, Nutrients 2019, 11, 2941

Visweswara Rao Pasupuleti et al, “Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits”, Oxidative Medicine and Cellular Longevity Volume 2017

Abha Chauhan and Ved Chauhan, “Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health”, Nutrients 2020, 12, 550

Paranagama PA, Wimalasena S, Jayatilake GS, Jayawardena AL, Senanayake UM, Mubarak AM: A comparison of essential oil constituents of bark, leaf root and fruit of cinnamon (cinnamomum zeylanicum Blum), grown in Sri Lanka. J Natl Sci Found Sri. 2010, 29: 147-153.

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια