Ψυχική εξουθένωση: συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης
Η εξουθένωση είναι μία κατάσταση συναισθηματικής, πνευματικής και σωματικής κόπωσης που προκαλείται από συνεχόμενο άγχος και μπορεί να απορροφήσει την ευχαρίστηση από διάφορους τομείς της ζωής σου. Αν και συνδέεται συχνότερα με προβλήματα στην εργασία, μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί στις ερωτικές σχέσεις, στην ανατροφή των παιδιών και στην φροντίδα οποιουδήποτε ευάλωτου μέλους της οικογένειας.
Η ψυχική εξουθένωση δεν είναι εύκολο πάντα να εντοπιστεί. Σε αντίθεση με την απλή καθημερινή κούραση, η εξουθένωση σου καθιστά αδύνατον να αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις και να φέρεις εις πέρας καθημερινές ευθύνες και καθήκοντα. Εάν βιώνεις εξουθένωση, είναι πιθανό να νιώθεις πως δεν έχεις τίποτα άλλο να προσφέρεις γύρω σου ή πως έχει στραγγιστεί όλη σου η δύναμη και δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι. Επίσης, ίσως υιοθετήσεις μία απαισιόδοξη οπτική ως προς την ζωή και αρχίσεις να νιώθεις αβοηθησία.
Αναρωτιέσαι εάν είσαι ψυχικά εξουθενωμένος/η; Παρακάτω θα βρεις τα συχνότερα συμπτώματά της:
Κόπωση 🡪 νιώθεις συνεχώς σωματικά και συναισθηματικά άρρωστος/η. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κοιλόπονους και αλλαγές στην όρεξη και τον ύπνο.
Απομόνωση 🡪 νιώθεις καταβεβλημένος/η κι ως αποτέλεσμα σταματάς να κοινωνικοποιείσαι με φίλους, συγγενείς και συναδέλφους.
Τάσεις φυγής 🡪 επειδή νιώθεις δυσαρέσκεια με τις ατελείωτες απαιτήσεις της εργασίας σου, συχνά φαντασιώνεσαι πως φεύγεις μακριά από όλα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να στραφείς στην κατάχρηση ουσιών ή φαγητού για να ελαφρύνεις τον συναισθηματικό πόνο.
Ευερεθιστότητα 🡪 χάνεις ευκολότερα την ψυχραιμία σου με τους φίλους, συνεργάτες και συγγενείς σου. Το να αντιμετωπίσεις καθημερινές καταστάσεις, όπως η προετοιμασία για μία επαγγελματική συνάντηση ή η το να πας το παιδί σου στο σχολείο, σου φαίνεται βουνό, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχες σχεδιάσει.
Αρρώστιες 🡪 η ψυχική εξουθένωση καταβάλει το ανοσοποιητικό σου σύστημα κάνοντας σε περισσότερο ευάλωτο/η σε κρυολογήματα και αϋπνία. Επιπλέον, οδηγεί σε προκλήσεις της ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και διαταραχή άγχους.
Το άγχος μπορεί να είναι αναπόφευκτο καμιά φορά, αλλά η εξουθένωση μπορεί να προληφθεί. Η εξουθένωση, όμως, δεν φεύγει απλά μόνη της· εάν δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές σωματικές και ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη και καρδιακά προβλήματα.
Παρακάτω θα βρεις κάποιους τρόπους για να την αποφύγεις:
Α. Άσκηση 🡪 η άσκηση δεν βελτιώνει μόνο την σωματική σου υγεία, αλλά σου δίνει και συναισθηματική ώθηση. Ακόμα κι αν δεν έχεις πολύ χρόνο μπορείς να κάνεις καθημερινή συνήθεια σύντομα προγράμματα γυμναστικής ή σύντομους περιπάτους στην φύση.
Β. Ισορροπημένη διατροφή 🡪 μία υγιεινή διατροφή γεμάτη με ωμέγα-3 λιπαρά μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Προσέθεσε στην διατροφή σου τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως τα ψάρια και τα καρύδια, για να αλλάξει η διάθεσή σου.
Γ. Σωστό πρόγραμμα ύπνου 🡪 το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί και να επανακκινηθεί, για αυτό και είναι σημαντικό να έχεις υγιείς συνήθειες ύπνου. Καλό είναι να αποφεύγεις την καφεΐνη, να καθιερώσεις ένα χαλαρωτικό τελετουργικό και να σταματήσεις την χρήση ηλεκτρικών συσκευών, όπως το κινητό ή η τηλεόραση, πριν κοιμηθείς.
Δ. Ζήτα βοήθεια 🡪 κατά την διάρκεια στρεσογόνων καιρών είναι σημαντικό να αναζητάς βοήθεια. Τόσο η βοήθεια που μπορεί να σου προσφέρει κάποιος φίλος μέσα από καθημερινές συζητήσεις όσο και η βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορούν να σου προσφέρουν πολλά και να σε ενδυναμώσουν.
Το να εκτίθεσαι σε ατέρμονο στρες μπορεί να σου προκαλέσει ψυχική εξουθένωση. Έχεις, όμως, την δυνατότητα να την αποφύγεις και να την καταπολεμήσεις. Κάνε την αυτοφροντίδα κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Ακόμα κι αν δουλεύεις πολλές ώρες, διαβάζεις για εξετάσεις ή φροντίζεις όλη την ημέρα τα παιδιά σου, μην ξεχνάς να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν. Είτε είναι ένας περίπατος είτε είναι μία συζήτηση με κάποιον φίλο είτε είναι να παρακολουθήσεις την αγαπημένη σου σειρά, αυτές οι μικρές δραστηριότητες αυτοφροντίδας μπορούν να αποτρέψουν το άγχος από το να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι η ψυχική εξουθένωση.
Κείμενο: Βάσο Σοφία, Κλινική Ψυχολόγος, MSc
#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com
Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.
0 Σχόλια