Συνύπαρξη θετικών και αρνητικών συναισθημάτων | InMedHealth

 

Συνύπαρξη θετικών και αρνητικών συναισθημάτων

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σχέση μεταξύ θετικής σκέψης και υγείας; Η θετικότητα και η χαρά συνδέονται με χαμηλά επίπεδα στρες, ισχυρό ανοσοποιητικό, καλή κυκλοφορία του αίματος, υψηλά επίπεδα φυσικού και ψυχικού ευ ζην, ακόμα και μακροζωία. Τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά και η ελπίδα, χτίζουν, επίσης, καλές ψυχικές συνήθειες, όπως είναι η προσοχή, η ανθεκτικότητα και ο οπτιμισμός. Αυτό, φυσικά, σου δίνει κίνητρο να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να έχεις θετικά συναισθήματα όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Ξέρεις, όμως, ότι αυτό δεν είναι εφικτό πάντα αφού η ζωή δεν είναι πάντα τόσο ευχάριστη και θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώθεις άσχημα. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να λέμε «μην ανησυχείς, όλα θα πάνε καλά» και να αναγκάζουμε τους άλλους ή τον εαυτό μας να δει τα πράγματα θετικά. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, αντί να ψάχνουμε λύση στα προβλήματά μας αρχίζουμε να αμφισβητούμε τις ικανότητές μας και να νιώθουμε χειρότερα. 

Εάν, λοιπόν, η θετικότητα όπως την ξέρουμε δεν είναι η καλύτερη βοήθεια, τι μπορείς να κάνεις;

Εάν είσαι αυτός/ή που υποφέρει 🡪 πρέπει να θυμάσαι πως δεν ευθύνεσαι εσύ για όλα όσα σου συμβαίνουν και σίγουρα δεν χρειάζεται να βρεις μόνος/η την λύση. Μπορείς πάντα να ζητήσεις βοήθεια. Εάν, λοιπόν, διανύεις δύσκολες στιγμές, παρακάτω θα βρεις κάποιες στρατηγικές για να αντιμετωπίσεις καλύτερα τις καταστάσεις:

Μην διώχνεις τα αρνητικά σου συναισθήματα: είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις στεναχώρια, θυμό, αγανάκτηση όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρεις την ισορροπία μεταξύ των αρνητικών και των θετικών συναισθημάτων. Αντί να απομακρύνεις οτιδήποτε αρνητικό, το κόλπο είναι να βρεις τρόπους να το αντιμετωπίσεις με καλύτερο τρόπο. 

Μην ταυτίζεσαι πλήρως με το πρόβλημά σου: ακόμα κι αν αντιμετωπίζεις κάποια χρόνια ασθένεια ή κάποιο τραυματικό γεγονός, δεν παύεις να είσαι εσύ με τα προτερήματα και ελαττώματά σου, με τα ενδιαφέροντα και τις αξίες σου. 

Αποδέξου πως δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα: συχνά θα υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει, ώστε να βελτιώσεις μία προβληματική κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που δεν μπορούν να διορθωθούν. Τότε καλό είναι να αποδεχτείς αυτό που συμβαίνει και να μάθεις να ζεις με αυτό αρμονικά, όσο δύσκολο κι αν είναι.

Διόρθωσε τα γνωστικά σου λάθη: όσο πιο έντονα ή συχνά σκέφτεσαι αρνητικά, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξεις έναν γενικευμένο αρνητικό τρόπο σκέψης οποίος δεν σε βοηθάει. Για παράδειγμα, μπορεί να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά ή να σκέφτεσαι απευθείας το χειρότερο σενάριο. Εάν συμβαίνει αυτό, αμφισβήτησε τις σκέψεις σου. Σε βοηθάνε; Μήπως υπάρχει κάτι καλύτερο να σκεφτείς;

Επίλεξε την υγιή θετικότητα: εκπαίδευσε το μυαλό σου να αναγνωρίζει τα μικρά πράγματα της ζωής που σου δίνουν δύναμη να αντέξεις ό,τι κι αν σου συμβεί χωρίς να προσποιείσαι ότι δεν υπάρχουν άσχημες στιγμές.

Αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια εάν το χρειάζεσαι: εάν νιώθεις πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος/η, μην διστάσεις να επισκεφθείς κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. 

Εάν ξέρεις κάποιον που υποφέρει 🡪 όταν κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο μοιράζεται μαζί σου τις δυσκολίες που βιώνει, πρέπει να θυμάσαι πως όλα τα προβλήματα είναι αληθινά και όλα τα συναισθήματα φυσιολογικά, και πως όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να ακουστούν και να νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν. Μερικές φορές, το να εκφράσεις απλά αυτά που σε βασανίζουν, σου δίνει ώθηση να βρεις την λύση τους. Για αυτόν τον λόγο καλό θα ήταν να καταπνίξεις την αρχική σου αντίδραση να δώσεις συμβουλές και να προτιμήσεις να ακούσεις, εκτός κι αν ο φίλος ή συγγενής σου σου ζητήσει να τον συμβουλεύσεις. 

Παρακάτω μπορείς να βρεις κάποιες φράσεις που μπορούν να βοηθήσουν:

«Λυπάμαι που ακούω για αυτά που περνάς. Πώς μπορώ να βοηθήσω;»

«ξέρω ότι βιώνεις μία δύσκολη κατάσταση, αλλά ξέρω κι ότι είσαι δυνατός/ή. Πιστεύω σε εσένα!»

«Είναι φυσιολογικό να νιώθεις αναστατωμένος/η και μπερδεμένος/η σε αυτή την κατάσταση. Τώρα επικεντρώσου στο πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις.»

«Δεν ξέρω τι να πω, αλλά είμαι εδώ για εσένα.»

«Δεν είσαι λάθος που νιώθεις αυτό που νιώθεις αυτή την στιγμή. Κανείς δεν σε κατηγορεί για αυτό.»

Κείμενο: Βάσο Σοφία, Κλινική Ψυχολόγος, MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια