2021: Νέα χρονιά με νέες συνήθειες | InMedHealth


2021: Νέα χρονιά με νέες συνήθειες

Αναμφίβολα, το 2020 ήταν μία χρονιά που δυσκόλεψε όλη την ανθρωπότητα. Δοκιμάστηκαν σχέσεις, ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και αντιμετωπίσαμε τον εαυτό μας περισσότερο από ποτέ. Άλλοι βελτιώθηκαν σαν άνθρωποι, ενώ σε κάποιους άλλους η πανδημία κόστισε την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ο εγκλεισμός, συνεπώς, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και είναι στο χέρι του καθενός πως θα τα εκμεταλλευτεί.

Νέα χρονιά πλέον, με νέα όνειρα, σχέδια και για πολλούς πιθανόν νέες συνήθειες. Η καθημερινότητα μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και μαζί με αυτή και ο εαυτός μας. Πώς όμως μικρά πράγματα που δεν δίνουμε σημασία μπορούν να επηρεάσουν την ζωή μας αν τα διαφοροποιήσουμε;

1. Καλύτερη διατροφή 

Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Όταν υπάρχει θέληση για βελτίωση, η έλλειψη χρόνου είναι απλώς δικαιολογία. Όση ώρα περιμένεις το delivery να έρθει σπίτι σου, τόσος ή λιγότερος χρόνος χρειάζεται να ετοιμάσεις ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό και θρεπτικό γεύμα, που όχι μόνο θα σε χορτάσει αλλά θα έχεις προσφέρει στον οργανισμό σου όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη.  Η προσκόλληση σε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής βοηθά στην διατήρηση φυσιολογικού βάρους ή στην απώλεια πλεονάζοντος, στην μειωμένη εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και στην καλύτερη λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού. Μικρές αλλά ωφέλιμες αλλαγές είναι:

■ Έναρξη της ημέρας με πλούσιο πρωινό 

■ Ο συνδυασμός των κύριων γευμάτων με λαχανικά

■ Ενδιάμεσα γεύματα που ρυθμίζουν την όρεξη

■ Περισσότερα φρούτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς

■ Προετοιμασία γευμάτων για αποφυγή fast food

■ Σχεδιασμός μερίδων στις δικές σας ανάγκες με την βοήθεια Διαιτολόγου

2. Περισσότερη άσκηση

Η φυσική δραστηριότητα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η απουσία εκτός από την εξωτερική μας εμφάνιση επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας αλλά και πάρα πολλές λειτουργίες του οργανισμού όπως η ευαισθησία στην ινσουλίνη, την υγεία των οστών μας, το ανοσοποιητικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα και πολλά άλλα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συστήνεται το ελάχιστο 150-300 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή τουλάχιστον 75- 150 λεπτά υψηλής έντασης αερόβια άσκηση μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, προτείνονται ασκήσεις αντιστάσεων 2 ή περισσότερες μέρες.

3. Νερό

Η επαρκής ενυδάτωση συμβάλλει στη υγεία και ευεξία του οργανισμού μας και ο γενικός στόχος κατανάλωσης είναι τα 8 με 10 ποτήρια ημερησίως αλλά και η πρόσληψη φρούτων - λαχανικών. Η σύσταση αυτή όμως, διαφέρει σε περιπτώσεις όπως η έντονη άσκηση, σε εγκυμοσύνη ή θηλασμό, σε ζεστό περιβάλλον και στην συνολική κατάσταση της υγείας. Η λήψη του κατά την διάρκεια ενός γεύματος επηρεάζει την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού, με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε την ποσότητα της τροφής που έχουμε καταναλώσει χωρίς να υπερβάλλουμε, με λίγα λόγια ρυθμίζει την όρεξη. Επίσης, το νερό επηρεάζει θετικά την διάθεσή μας.

4. Ποιοτικός ύπνος 

Ο ύπνος των ενηλίκων θα πρέπει να διαρκεί 7-9 ώρες, ενώ στα παιδιά ορίζεται ανάλογα με την ηλικία. Έχει παρατηρηθεί πως τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από το συνιστώμενο παρουσιάζουν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, αυξημένο βάρος και περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας, ειδικά αν δεν υπάρχει φυσική δραστηριότητα και σωστή διατροφή. Άρα, όσο πιο ποιοτικός είναι ο ύπνος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για παχυσαρκία και ξυπνάμε πιο ξεκούραστοι.

Μικρές αλλαγές, αλλά τόσο καθοριστικές. Φροντίστε περισσότερο τον εαυτό σας, γιατί κανένας δεν μπορεί να το κάνει καλύτερα από εσάς τους ίδιους.

Ευτυχισμένο το 2021!!!

Πηγές:

Valeria Tosti, Beatrice Bertozzi and Luigi Fontana, “Health Benefits of the Mediterranean Diet: Metabolic and Molecular Mechanisms”, Journals of Gerontology: Biological Sciences (2018) Vol. 73, No. 3, 318–326

Gregory N. Ruegsegger and Frank W. Booth, “Health Benefits of Exercise”, Cold Spring Harb Perspect Med 2018;8:a029694

World Health Organization, “Physical Activity”

“Water: How much should you drink every day?”, Nutrition and healthy eating, Mayo Clinic

Barry M. Popkin, Kristen E. D’Anci, Irwin H. Rosenberg, “Water, Hydration and Health”, Nutr Rev. 2010 August; 68(8): 439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x. 

Michael F. Picco, “Does drinking water during or after a meal disturb digestion?”, Nutrition and healthy eating, Mayo Clinic

National Sleep Foundation, “National Sleep Foundation Recommends New Sleep Times”

Andrea M. Spaeth, “Insufficient sleep and obesity”, Department of Kinesiology and Health, School of Arts and Sciences, 2019, Chapter 15

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια