7 + 1 Tips για να αγαπήσουν τα παιδιά σας τα φρούτα και τα λαχανικά | InMedHealth


7 + 1 Tips για να αγαπήσουν τα παιδιά σας τα φρούτα & τα λαχανικά!

Τα φρούτα και τα λαχανικά, πολλές φορές γίνονται αιτία καυγάδων μεταξύ παιδιού και γονιού. Τα παιδιά και ιδιαίτερα πολύ μικρών ηλικιών αρνούνται να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και ιδιαίτερα τα λαχανικά. 

Πώς μπορούμε λοιπόν να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τους  δύο αυτούς πολύτιμους διατροφικούς μας συμμάχους;

1. Πείτε όχι σε απειλές, ανταμοιβή και τιμωρία. Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε  την απειλή, την τιμωρία ή την ανταμοιβή ως τεχνικές ώστε να πείσουν τα παιδιά να καταναλώσουν τα λαχανικά και τα φρούτα. Οι φράσεις «εάν φας τη σαλάτα σου θα μπορέσεις να φας και τη σοκολάτα», « εάν δε φας το φρούτο σου δε θα παίξεις» κοκ,  έχουν σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να αποκτήσουν μάλλον αρνητική στάση απέναντι στα φρούτα και τα λαχανικά, να τα αντιπαθήσουν και να τα αποφεύγουν ακόμη περισσότερο.

2. Γίνετε το παράδειγμα. Αν θέλετε να έχετε ένα παιδί που τρώει καθημερινά φρούτα και λαχανικά, πρέπει πρώτα να σιγουρευτείτε ότι βλέπει εσάς να τα απολαμβάνετε. Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι, όσο πιο συχνά γίνεται, επικοινωνήστε και απολαύστε το γεύμα σας.

3. Κάντε το γεύμα πιο διασκεδαστικό. Τι εννοώ; Βάλτε τη φαντασία σας και φτιάξτε χαρούμενα πιάτα. Μαζί με τα παιδάκια σας μαγειρέψτε, δώστε τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φρούτα & τα λαχανικά, να πειραματιστούν. Για παράδειγμα: Φτιάξτε ένα ουράνιο τόξο από φρούτα ή μια σπιτική πίτσα και προσθέστε λαχανικά σαν να είναι ένα αστείο πρόσωπο. 

4. Εάν το παιδί αποφεύγει  να δοκιμάσει κάποιο λαχανικό, τότε φροντίστε να του το παρουσιάζετε κάθε φορά μαγειρεμένο ή κομμένο διαφορετικά!

Τip: Δοκιμάστε να συνδυάσετε μαζί με το αγαπημένο του φαγητό και κάτι που δεν έχει φάει έως τώρα. Έτσι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να το  δοκιμάσει. 

5. Supermarket παρέα. Φτιάξτε μια λίστα και πηγαίνετε μαζί με το παιδάκι σας στην αγορά. Εξηγήστε του γιατί αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά και το πόσο σημαντικά είναι για την υγεία μας. 

Tip: Στη προσπάθεια σας, μπορούν να βοηθήσουν παιδικά παραμύθια με θέμα την υγιεινή διατροφή! 

6. Οι χυμοί, τα smoothies και οι σούπες  μπορούν να ‘’κρύψουν’’ πολλά θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε διαφορετικούς συνδυασμούς, πάντα μαζί με τις αγαπημένες γεύσεις των παιδιών σας

7. Δείξτε υπομονή. Μην περιμένετε το παιδί σας να αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη τις συνήθειες του. Χρειάζεται να προσπαθήσετε πολλές φορές και με διαφορετικούς τρόπους μέχρι να συνηθίσει μια καινούρια γεύση.

8. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Μη διστάσετε να ζητήσετε οδηγίες είτε από τον παιδίατρο σας, είτε από κάποιον διαιτολόγο με ειδίκευση στη παιδική διατροφή

Τέλος, να θυμάστε, ότι σε όσο πιο μικρή ηλικία υιοθετήσει ένα παιδί υγιεινές συνήθειες, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει στο μέλλον να τις διατηρήσει καθώς μεγαλώνει. 

Πηγές:

Sandra G. Hassink, American Academy of Pediatrics, ‘’Παιδική Παχυσαρκία’’,2012

Κείμενο: Σοφία Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια