Ο φόβος της δέσμευσης: Ποια είναι τα αίτια και οι ενδείξεις; | InMedHealth


Ο φόβος της δέσμευσης: Ποια είναι τα αίτια και οι ενδείξεις;

Τι είναι ο φόβος της δέσμευσης;

Μήπως φοβάστε να δεσμευθείτε για κάτι γιατί ίσως χάσετε μια πολύ καλύτερη επιλογή που δεν έχετε ακόμη συμπεριλάβει στο σκεπτικό σας; Όλοι έχουμε ενεργήσει παρομοίως σε διάφορες πτυχές της ζωής μας και σε θέματα που ποικίλλουν ως προς τη σοβαρότητα.

Η δέσμευση σημαίνει ότι θα αφοσιωθείτε σε ένα συγκεκριμένο πράγμα. Η φοβία της δέσμευσης είναι ο φόβος των αποφάσεων. Φοβάστε να κάνετε το επόμενο βήμα και στέκεστε αδρανής. Δεν μπορείτε να φύγετε, ωστόσο δεν μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε κιόλας.

Σε μερικές περιπτώσεις, ο φόβος της δέσμευσης είναι η λαχτάρα της ελευθερίας. Ελευθερία, δηλαδή μη δέσμευση σε μια ατελή επιλογή, ελευθερία από έναν σύντροφο που δεν σας ταιριάζει. Ο φόβος αυτός μπορεί να κυμαίνεται από μια μικρή αβεβαιότητα μέχρι και μια τεράστια, γενικευμένη αμφιβολία.

Ποια είναι λοιπόν η ρίζα του φόβου της δέσμευσης; Οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν πρόκειται για αμιγώς ψυχολογική διαταραχή. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί από βαθιά, υποσυνείδητα ψυχολογικά ζητήματα.

Οι αιτίες του φόβου δέσμευσης

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όταν παλεύετε με τον εαυτό σας για να είστε επαρκής σε όλα, αρχίζετε να αναρωτιέστε. Τι βλέπει ο συνεργάτης μου σε μένα; Αξίζουν έναν καλύτερο συνάδελφο από εμένα. Τι θα γίνει αν δεν μπορέσω να μείνω πιστός; Τι γίνεται αν ο συνεργάτης μου βρει κάποιον καλύτερο και με αφήσει; Τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να σας οδηγήσουν σε αυτό-σαμποτάζ και να προξενήσετε πρόβλημα στον εαυτό σας από εκεί που δεν υπάρχει. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση θα ευθύνεται για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν και σε άλλες πτυχές της ζωής σας.

Δυσκολίες στην προσκόλληση

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν διαφορετικές μορφές προσκόλλησης καθώς μεγαλώνουν. Οι τύποι προσκόλλησης στην ενήλικη ζωή σχετίζονται άρρηκτα με τα σχήματα που δομήθηκαν κατά την παιδική ηλικία. Αν δεν είχατε ασφαλή και σταθερό δεσμό με τους γονείς σας στην παιδική ηλικία, μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι δεσμοί που συνάπτετε ως ενήλικας έχουν χαρακτηριστικά εμμονής ή αποφευκτικότητας. Αυτά σας κάνουν να είστε είτε έντονα κολλημένοι είτε εντελώς απομακρυσμένοι, καταπιεσμένοι ή υπερβολικά προσεκτικοί με τους συντρόφους σας.

Παιδικό τραύμα

Αυτό σχετίζεται με όλο το φάσμα των τραυματικών εμπειριών, από την παραμέληση και την εγκατάλειψη έως την κακομεταχείριση. Ακόμη και φαινομενικά αθώα πράγματα, όπως ένας γονέας που σας αφήνει σε έναν στενό συγγενή για μήνες, μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθημα εγκατάλειψης. Οτιδήποτε ο εγκέφαλός σας αντιλαμβάνεται ως τραυματική εμπειρία είναι κατατάσσεται στα παιδικά τραύματα. Αυτό μας κάνει να μην μπορούμε να εμπιστευτούμε τους άλλους ανθρώπους. Ως εκ τούτου λοιπόν, αναπτύσσουμε φόβο δέσμευσης.

Μη ορθολογικές πυρηνικές πεποιθήσεις

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε μια διαστρεβλωμένη εντύπωση για κάποια πράγματα. Μερικές από αυτές τις κοινές αλλά εντελώς αναληθείς πεποιθήσεις μπορεί να είναι «Όλοι οι άντρες απιστούν, γιατί να θέλουμε τη δέσμευση;». Αυτοί οι τύποι ακραίων και αρνητικών σκέψεων δυσλειτουργούν και δημιουργούν φοβία για τη δέσμευση. Κατά τον ίδιο τρόπο, εσφαλμένες πεποιθήσεις που μπορεί να έχουμε για τις σχέσεις, μας οδηγούν στο να νιώθουμε φόβο για να δεσμευτούμε με κάποιον άλλον άνθρωπο.

Ποιες είναι οι ενδείξεις του φόβου δέσμευσης;

Καταπιάνεστε με περιστασιακές σχέσεις

Αν στη δήλωση «Πρέπει να μιλήσουμε» ή η ερώτηση «Τι είμαι εγώ για σένα;» σας λούζει κρύος ιδρώτας, είναι πιθανό να έχετε φοβίας δέσμευσης. Συχνά δεν θέλετε να ορίσετε τη σχέση πέρα ​​από μια απλή σύνδεση, γι αυτό και ίσως να νιώθετε πιο άνετα μέσα σε περιστασιακές σχέσεις. Οι περιστασιακές σχέσεις δημιουργούν την ψευδαίσθηση της ελευθερίας, η οποία σας ανακουφίζει από την καταστροφική για εσάς σκέψη ότι είστε εγκλωβισμένοι μέσα σε μία σοβαρή σχέση. Έτσι, δεν ανοίγεστε στο σύντροφό σας και δεν επενδύετε στη μεταξύ σας σχέση.

Η Αδύνατη Σχέση

Ασχολείστε συχνά με σχέσεις που είναι καταδικασμένες πριν καν ξεκινήσουν; Ο συναισθηματικά μη διαθέσιμος σύντροφος ή εκείνος που δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε ή αυτός που είναι δεσμευμένος είναι τα παραδείγματα αυτού του είδους συντρόφων που σας έλκουν αν έχετε φόβο δέσμευσης. Αυτό συμβαίνει γιατί η σχέση με κάποιον από τους παραπάνω τύπους συντρόφων πιθανότατα θα επιβεβαιώσει τα λανθασμένα σχήματα που έχετε για τις ανθρώπινες σχέσεις, την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση. Έτσι λοιπόν, μπορεί να ξεκινάτε ερωτικές σχέσεις με πάθος και ζήλο αλλά συνήθως δεν προλαβαίνουν να περάσουν στην επόμενη φάση της δέσμευσης.

Αυτο-σαμποτάζ

Απιστείτε ή δημιουργείτε καβγάδες με το σύντροφό σας χωρίς σοβαρό λόγο. Φαίνεται σα να προσπαθείτε σκόπιμα να καταστρέψετε τη σχέση θεωρώντας ότι αν χωρίσετε εσείς πριν ο σύντροφός σας σάς αφήσει, δε θα πληγωθείτε. Ίσως, επίσης, να βιάζεστε να κρίνετε το άλλο άτομο και να διακόπτετε τη σχέση με το παραμικρό λάθος.

Ο φόβος της απορρόφησης

Μπορεί να φοβόμαστε ότι η σχέση θα σας «ρουφήξει» και δε θα μείνει τίποτα από τον παλιό σας εαυτό. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας είναι πολύ απαιτητικός, και όμως οι προσδοκίες του να είναι λογικές.

Κείμενο: Κωνσταντίνα Αρβανίτη - Ψυχολόγος

Πηγή: blog.melapus.com

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!
*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια