Κατοικίδια: Τα οφέλη στην σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών | InMedHealth


Κατοικίδια: Τα οφέλη στην σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών 

« Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα»  - Martin Buber  

Εάν υπήρξατε ποτέ ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, γνωρίζετε σίγουρα καλά πόση στοργή και χαρά μπορεί να σας προσφέρουν. Ένα κατοικίδιο μέσα στην οικογένεια μπορεί να βοηθήσει με διάφορους τρόπους τα παιδιά, ωφελώντας την ψυχοκοινωνική και σωματική τους υγεία. Αναλυτικότερα: 

Οφέλη στην άμυνα του οργανισμού – Η «βρώμικη υπόθεση» 

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη ενός κατοικίδιου ζώου μέσα στο σπίτι αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων στα παιδιά, ενισχύοντας την λεγόμενη βρώμικη υπόθεση. Η βρώμικη υπόθεση σχετίζεται με το γεγονός ότι το υπερβολικά καθαρό περιβάλλον κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο. Έτσι όσο πιο πολύ ‘δοκιμάζεται’ το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ερχόμενο αντιμέτωπο με μικρόβια, τόσο περισσότερο ισχυροποιείται. 

Οφέλη στην συναισθηματική και ψυχική υγεία 

Κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας πολλές φορές τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με προκλήσεις και δυσκολίες όσον αφορά το πόσο αποδεκτά είναι από τον περίγυρό τους. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στην διαμόρφωση μιας χαμηλής αυτοεκτίμησης και στην δημιουργία συναισθημάτων άγχους. Η ύπαρξη ενός κατοικίδιου ζώου σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθά τα παιδιά να νιώθουν αποδεκτά, καθώς λαμβάνουν την ανιδιοτελή αγάπη των ζώων, νιώθοντας ζεστασιά, αποδοχή και αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, η ανάληψη της ευθύνης ενός κατοικίδιου από τα παιδιά, καλλιεργεί δεξιότητες ενσυναισθητικής κατανόησης και υπευθυνότητας. Ένα κατοικίδιο  χρειάζεται φροντίδα, καθαρισμό και περπάτημα ή παιχνίδι, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν διαρκώς απασχολημένα με εποικοδομητικό τρόπο, μαθαίνοντας συνάμα πόσο σημαντικό είναι να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους.

Ακόμη τα κατοικίδια είναι η καλύτερη παρέα. Ιδιαίτερα σε οικογένειες που τα παιδιά δεν έχουν αδέλφια, τα κατοικίδια ζώα προσφέρουν το αίσθημα ασφάλειας και συντροφιάς στα παιδιά, ιδίως όταν οι γονείς είναι απασχολημένοι ή λείπουν από το σπίτι. 

Οφέλη στις κοινωνικές δεξιότητες

Πολλές είναι οι έρευνες που επικεντρώθηκαν στις ευεργετικές επιδράσεις των κατοικίδιων ζώων στην κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και τα αποτελέσματά τους κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά τα οποία μεγαλώνουν με κατοικίδια αναπτύσσουν μεγαλύτερες κοινωνικές και επικοινωνιακές ικανότητες, καθώς είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται μη λεκτικές πληροφορίες. Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα τις έμμεσης προσπάθειας των παιδιών να αποκωδικοποιήσουν τις ανάγκες των κατοικίδιών τους μέσα από την μεταξύ τους αλληλεπίδραση. 

Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Αυτισμού MU Thompson, η ύπαρξη ενός κατοικίδιου ζώου βοηθά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στα παιδιά που εμφανίζουν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος. Ειδικότερα, τα κατοικίδια λειτουργούν ως ένα ‘στήριγμα’ για τα αυτιστικά παιδιά, κάνοντάς τα πιο δεκτικά σε επικοινωνιακές αλληλεπιδράσεις και συναναστροφές. 

Συμπερασματικά, η στενή αλληλεπίδραση με κατοικίδια ζώα συμβάλλει με ευεργετικό τρόπο στην δόμηση της έννοιας του εαυτού και την σύναψη κοινωνικών σχέσεων και δεξιοτήτων στα παιδιά, παρέχοντας παράλληλα συναισθηματική και ψυχική στήριξη με όρους ανιδιοτελούς αγάπης. 

Βιβλιογραφία/πηγές: 

• Δέσποινα Καρακουζίδου (2013), Η επαφή των παιδιών με ζώα συντροφιάς και πως αυτή επηρεάζει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, http://195.251.240.227/jspui/bitstream/123456789/7738/4/Karakouzidou_Despina.pdf 

• Δάφνη Μπέκερ, Ευγενία Θεοδότου (2013), Προκοινωνική συμπεριφορά στην προσχολική ηλικία και η επιρροή των κατοικίδιων, https://www.researchgate.net/profile/Evgenia-Theodotou/publication/285594822_The_impact_of_companion_animal_on_the_pro_social_behavior_of_preschool_children/links/56618c2b08ae15e7462c54c0/The-impact-of-companion-animal-on-the-pro-social-behavior-of-preschool-children.pdf 

• https://thompsoncenter.missouri.edu/ 

Κείμενο: Χρυσάνθη Σολωμού, Σπουδάστρια Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια