5 + 1 Τρόφιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος | InMedHealth


5 + 1 Τρόφιμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Έχοντας μπει στην καρδιά του χειμώνα, βασική μας προτεραιότητα είναι να προστατευτούμε από ιούς και μικρόβια. Σύμφωνα, με μελέτες μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην μείωση της ευαισθησίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος απέναντι σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες.

Πιο αναλυτικά:

1. Σκόρδο: χρησιμοποιείται από το παρελθόν για τις αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες. Το συστατικό που ξεχωρίζει το σκόρδο στην προστασία του οργανισμού είναι η αλικίνη. Φάνηκε πως η κατανάλωσή του προλαμβάνει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Επίσης, μειώνει την συχνότητα του κρυώματος στους ενήλικες.

2. Κουρκουμάς: γνωστός και ως Ινδικό σαφράν, χάρη στο έντονο κίτρινο χρώμα του, είναι μπαχαρικό που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Η βιοενεργή ουσία του, που είναι η κουρκουμίνη, έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, πολλά κλινικά δεδομένα υποστηρίζουν πως η κουρκουμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, οι δερματολογικές ασθένειες κ.α.

3. Ginger (Τζίντζερ): τα βιοενεργά συστατικά του, η τζιντζερόλη και η σογκαόλη, διακρίνονται για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Επίσης, το τζίντζερ μειώνει τις ναυτίες.

4. Θαλασσινά και ψάρια: οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι άκρως σημαντικές καθώς είναι υπεύθυνες για την σύνθεση διαφόρων συστατικών του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος που περιέχουν συμμετέχει στην ανάπτυξη και την σωστή λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

5. Γιαούρτι: περιέχει προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος στηρίζεται στην αλληλεπίδραση των προβιοτικών με τα ανοσοκύτταρα που βρίσκονται σε μεγάλο αριθμό στο έντερο.

6. Πράσινο τσάι: διακρίνεται για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κατεχίνες.

Κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας, ούτε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, αλλά μία ισορροπημένη διατροφή που τα περιέχει όλα. Η ποικιλία είναι το κλειδί, ειδικά όταν συνδυάζεται με τακτική άσκηση, ενυδάτωση και καλή ψυχολογία!

Πηγές:

https://www.eatright.org/health/wellness/preventing-illness/support-your-health-with-nutrition

Michał Majewski, “Allium sativum: facts and myths regarding human health” (2013) National Institute of Public Health - National Institute of Hygiene

Michele Catanzaro et al, “Immunomodulators Inspired by Nature: A Review on Curcumin and Echinacea”, Molecules 2018, 23, 2778; doi:10.3390

Shaheen E. Lakhan et al, “Zingiberaceae extracts for pain: a systematic review and meta-analysis”, Nutrition Journal (2015)

Dayong Wu et al, “Nutritional Modulation of Immune Function: Analysis of Evidence, Mechanisms, and Clinical Relevance”, Frontiers in Immunology (2019)

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!



*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια