Η σημασία της ρουτίνας στην καθημερινότητα των παιδιών | InMedHealth


Η σημασία της ρουτίνας στην καθημερινότητα των παιδιών

Στα πλαίσια της σύγχρονης πραγματικότητας, με τις συνθήκες της πανδημίας να μεταβάλλονται διαρκώς, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που βάλλεται σε μεγάλο βαθμό είναι η καθημερινότητα των παιδιών. Η διαμόρφωση και τήρηση μιας καθορισμένης ρουτίνας, ειδικά κάτω από τις παρούσες συνθήκες, είναι σημαντικός παράγοντας για την διασφάλιση της ψυχικής και σωματικής υγείας των παιδιών. Οι καθημερινές ρουτίνες των παιδιών μπορεί να περιλαμβάνουν την πρωινή προετοιμασία, ώρες φαγητού, ώρες μελέτης, χρόνο για παιχνίδι και χαλάρωση κτλ. 

Ποια η σημασία της; 

Αρχικά, η ρουτίνα βοηθά το παιδί να μπει σε πρόγραμμα γενικότερα, προωθώντας έτσι την σωματική του υγεία. Έτσι το παιδί μαθαίνει να κοιμάται σωστά, να τρώει όταν έρχεται η ώρα του φαγητού και να ξεκουράζεται στον ελεύθερο χρόνο του. Ακόμη βοηθά το παιδί να αντιληφθεί τις υποχρεώσεις του μέσα στην μέρα, τις οποίες εφόσον υπάρχει καθορισμένο πρόγραμμα, φέρει σε πέρας δίχως εντάσεις. 

Επιπλέον, η ύπαρξη ρουτίνας μειώνει τις ενδοοικογενειακές προστριβές κατευνάζοντας τα επίπεδα άγχους. Όταν το παιδί γνωρίζει τι ακολουθεί στην συνέχεια, όταν ξέρει τι να περιμένει, νιώθει αυτόνομο και ανεξάρτητο με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται υποδείξεις ως προς το τι πρέπει να κάνει. Επιπροσθέτως, όταν στα πλαίσια μιας οικογένειας ακολουθείται ένα πρόγραμμα, αυτομάτως δημιουργούνται συνήθειες οι οποίες δυναμώνουν τους δεσμούς της οικογένειας. Τέτοιες μπορεί να είναι η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με τους γονείς, διαβάζοντας παραμύθια, παίζοντας ή ακόμη χαλαρώνοντας στον καναπέ. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι ρουτίνες που ακολουθούνται από μια οικογένεια διαμορφώνονται και εφαρμόζονται αποκλειστικά από τις ανάγκες της κάθε οικογένειας κι όχι γενικευμένα. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι αυτές οι δραστηριότητες να χαρακτηρίζονται και από ευελιξία. Έτσι, παρ’ όλο που είναι σπουδαίο να ακολουθούνται, κάποιες φορές δεν πειράζει να παραλείπονται, αν το παιδί έχει την ανάγκη να τις παραλείψει.  

Συνοψίζοντας, η ακολουθία ρουτίνας από τα παιδιά είναι ιδιαίτερα σημαντική και βοηθά στην διαμόρφωση ορίων στα παιδιά, αναπτύσσοντας συναισθήματα ασφάλειας και αυτοελέγχου. Παράλληλα, δημιουργεί αισθήματα συνέπειας και υπευθυνότητας, τα οποία βοηθούν τα παιδιά όχι μόνο να αντιληφθούν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να συνειδητοποιήσουν την σημασία που έχουν ορισμένες δραστηριότητες έναντι άλλων. Κρίνεται αναγκαίο λοιπόν, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη περίοδο, τα παιδιά να ακολουθούν μια ρουτίνα δραστηριοτήτων εξασφαλίζοντας την σταθερότητα στην ψυχική και σωματική τους υγεία.    

Βιβλιογραφία

• «Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ «ΟΡΙΩΝ» ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ.» , https://isotita.otoe.gr/uploads/files/gram_OmiliaOria.pdf 

Χατζηχρήστου, Χ. (2011). Αναγνώριση, Έκφραση, Διαχείριση Συναισθημάτων, Αθήνα: τυπωθήτω. 

Κείμενο: Χρυσάνθη Σολωμού, Απόφοιτη Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια