Μήπως βρίσκεσαι σε μια τοξική φιλία; | InMedHealth


Μήπως βρίσκεσαι σε μια τοξική φιλία; 

Η φιλία αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου.

Ο καθένας μας έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, την σύναψη σχέσεων με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν και μας κάνουν να νιώθουμε οικεία. Η σύναψη φιλιών αποτελεί απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης και υγιούς ζωής. Τι συμβαίνει όμως αν οι φίλοι μας γίνονται τοξικοί; Μπορεί να συμβεί σε όλους, να υπάρξουν μέσα σε μια τοξική φιλία. Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις ή να παραδεχτείς ότι κάποιες συμπεριφορές σε πληγώνουν. Όμως είναι σημαντικό να αξιολογείς τις φιλίες σου ως προς το αν αισθάνεσαι καλά σε αυτές.

Σημάδια ότι είσαι σε μια τοξική φιλία είναι αν ο φίλος σου:

-Σε ελέγχει συνέχεια. Θέλει να ξέρει πού βρίσκεσαι και με ποιον. Πολλές φορές θα σου πει τι πρέπει να κάνεις. Χαρακτηριστικό σημάδι επίσης, είναι να μην θέλει να γνωρίζεις νέα άτομα και να κάνεις παρέα μαζί τους. Αναζητά από εσένα αποκλειστικότητα. Ακόμη επιδεικνύει ζήλεια αν κάποιος άλλος θελήσει να μιλήσει ή να βγει μαζί σου. Συχνά μάλιστα, προσπαθεί να σε απομονώσει από άλλα άτομα που έχεις στη ζωή σου, μιλώντας άσχημα για αυτά.

-Παίρνει περισσότερα από όσα δίνει στη σχέση σας. Τοξική φιλία σημαίνει να αγνοεί τα δικά σου θέλω, να μην σου αφήνει περιθώριο να εκφραστείς ή να μοιραστείς δικούς σου προβληματισμούς. Ο φίλος αυτός μονίμως επιζητά να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής. Σε διακόπτει συχνά προκειμένου να μιλήσει για δικά του θέματα, ενώ επίσης τείνει να σε “ενοχλεί” όποτε δεν είναι καλά και χρειάζεται υποστήριξη. Αυτός ωστόσο, δεν ανταποδίδει.

-Δεν χαίρεται με τις χαρές σου. Υποβαθμίζει την χαρά σου, επισημαίνει τα αρνητικά μιας χαρούμενης για εσένα κατάστασης, και δεν είναι υπερήφανος για τα κατορθώματά σου. Ζηλεύει όταν καταφέρνεις κάτι πριν από αυτόν, και συχνά θα αποδώσει το αποτέλεσμα σε άλλους παράγοντες(π.χ. τύχη) και όχι στην προσπάθειά σου.

-Σε κάνει να μην είσαι ο εαυτός σου στη φιλία αυτή. Νιώθεις πίεση και στρες. Θεωρείς πως θα κριθείς για όσα θα πεις. Ο τοξικός φίλος συχνά φροντίζει να σου θυμίζει τα αδύναμα σημεία σου και να ξυπνά τις ανασφάλειές σου. Φροντίζει ακόμη να κρίνει την εμφάνιση σου, μιλώντας άσχημα για αυτή, προφασιζόμενος ότι κάνει χιούμορ.

-Μιλάει για εσένα πίσω από την  πλάτη σου.  Όταν σχολιάζει εσένα και συμπεριφορές σου με άλλους, επειδή απλώς το βρίσκει διασκεδαστικό, αυτό σημαίνει πως με τον άνθρωπο αυτό έχεις μια τοξική φιλία. Εκλείπει ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη.

Αν αναγνωρίζεις κάποια από τα παραπάνω στοιχεία σε κάποιον φίλο:

τότε καλό είναι να συζητήσεις μαζί του. Μίλησε για το πως σε κάνει να αισθάνεσαι μαζί του. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μην έχει καταλάβει ούτε ο ίδιος ότι με την συμπεριφορά του ότι σε πληγώνει. Αν λοιπόν συμβαίνει αυτό, τότε ίσως να το κατανοήσει και να αλλάξει. Διαφορετικά, αν δεν αλλάξει ή αν θεωρεί πως φέρεται όπως ένας καλός φίλος,  ενδεχομένως να πρέπει να σκεφτείς καλύτερα αν χρειάζεσαι πραγματικά τον άνθρωπο αυτόν στη ζωή σου.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος

Πηγή: maxmag.gr

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια