Σπόροι Chia: Οι θαυματουργοί | InMedHealth


Σπόροι Chia: Οι θαυματουργοί

Τι είναι οι σπόροι Chia (τσία);

Είναι μικροί μαύροι σπόροι που προέρχονται από το φυτό Salvia hispanica L., και ήταν στο παρελθόν σημαντική καλλιέργεια στο Μεξικό και την Γουατεμάλα. Η καλλιέργεια τους χρονολογείται ήδη από το 3500 π.Χ. και προσφερόταν στους Αζτέκους θεούς σε θρησκευτικές τελετές. 

Ποια η διατροφική τους αξία;

Οι σπόροι έχουν πλούσια διατροφική αξία καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες κ.α. Πιο συγκεκριμένα,  ανά 100 gr και 28 gr (2 κουταλιές της σούπας) περιέχονται:

Θρεπτική αξία 

100 gr

28 gr

Ενέργεια (kcal)

486

138

Λιπαρά (g)

30,74

8,,71

-Κορεσμένα λιπαρά (g)

3,3

0,94

-Μονοακόρεστα λιπαρά (g)

2,3

0,65

-Πολυακόρεστα λιπαρά (g)

23

6,7

Υδατάνθρακας (g)

42,74

11,94

Φυτικές ίνες (g)

34,4

9,8

Πρωτεΐνη (g)

16,54

4,69

Ασβέστιο (mg)

631

179

Σίδηρος (mg)

7,72

2,19

Μαγνήσιο (mg)

334

95

Φώσφορος (mg)

860

244

Κάλιο (mg)

407

115

Ποια τα οφέλη τους για την υγεία;

1. Καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες: η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

2. Αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες: υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολικών ενώσεων

3. . Ιδανικοί για απώλεια και διατήρηση σωματικού βάρους: περιέχονται 9 απαραίτητα αμινοξέα. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, η κατανάλωση 20-25% πρωτεΐνης συμβάλλει στην διατήρηση του σωματικού βάρους. Επίσης, βοηθά και η υψηλή συγκέντρωση των φυτικών ινών (με 28 γρ. σπόρους έχουμε καλύψει το 1/3 των αναγκών μας σε ίνες).

4. Έλεγχος γλυκόζης αίματος: χάρη στην υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών και ω-3 λιπαρών οξέων

5 . Έλεγχος δυσλιπιδαιμίας: μείωση LDL χοληστερόλης και αύξηση HDL χοληστερόλης 

6. Ιδανικοί για άτομα με κοιλιοκάκη

7. Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

8. Έλεγχος υπέρτασης 

9. Ανακούφιση μυϊκών πόνων

10. Πηγή ω-3 λιπαρών οξέων για τους vegan που αποκλείουν τα ψάρια από την διατροφή τους

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία οι σπόροι Chia αξίζουν να ενταχθούν στην διατροφή μας!

Πηγές:

“Chia Seeds”. The Nutrition Source. Harvard School of Public Health.

Rahman Ullah et al. “Nutritional and therapeutic perspectives of Chia (Salvia hispanica L.): a review”. J Food Sci Technol (April 2016) 53(4):1750–1758 DOI 10.1007/s13197-015-1967-0

Bartosz Kulczynski et al. “The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds—Current State of Knowledge”. Nutrients 2019, 11, 1242; doi:10.3390/nu11061242

“11 Proven Health Benefits of Chia Seeds”. https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια