Υγιεινή διατροφή: η Μέθοδος του Πιάτου | InMedHealth


Υγιεινή διατροφή: η Μέθοδος του Πιάτου

Τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και σε διάφορες περιστάσεις που περιλαμβάνουν το φαγητό, προβληματιζόμαστε με τι και πόσο θα γεμίσουμε το πιάτο μας. Την λύση για αυτή την ανησυχία την έχει δώσει η Μέθοδος του Πιάτου, η οποία σχεδιάστηκε από ειδικούς διατροφής του Πανεπιστημίου του Harvard.

Σύμφωνα με την μέθοδο αυτή το πιάτο μας ,το οποίο ιδανικά να έχει διάμετρο 23 cm,  χωρίζεται ως εξής:

■ ½ του πιάτου με λαχανικά και φρούτα

■ ¼ του πιάτου με πηγή πρωτεϊνών  

■ ¼ του πιάτου με πηγή υδατανθράκων 

Τα λαχανικά που θα περιλαμβάνονται στο πιάτο μπορούν να είναι ωμά, βραστά και ψητά (φρέσκα ή κατεψυγμένα), αλλά εξαιρείται η πατάτα καθώς θεωρείται αντίστοιχη του λευκού ψωμιού όσον αφορά τη αύξηση του σακχάρου. Τα φρούτα συνίσταται να είναι εποχής και να καταναλώνονται με την φλούδα για περισσότερες φυτικές ίνες. Αυτό το μέρος του πιάτου πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία και διάφορα χρώματα.

Όσον αφορά στις πρωτεΐνες, αυτές καλό είναι να προέρχονται τις περισσότερες φορές από ψάρια, θαλασσινά, όσπρια, προϊόντα σόγιας, αυγό, λευκό κρέας και λιγότερο από κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο (αλλαντικά).

Οι υδατάνθρακες συνίσταται να είναι ολικής αλέσεως, καθώς περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες αφού δεν έχουν επεξεργαστεί. Επίσης, η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων έχουν ως αποτέλεσμα την ήπια αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σε αντίθεση με το λευκό ψωμί και άλλα προϊόντα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό που προστίθεται στο πιάτο μας είναι το λίπος. Η λιπαρή ύλη που επιλέγουμε να ανήκει στα «καλά» λιπαρά, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και αβοκάντο.

Το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την Μέθοδο του Πιάτου είναι η ποιότητα των τροφών που επιλέγουμε να θρέψουμε τον οργανισμό μας!

Πηγές:

“Diabetes Meal Planning”, Centers for Disease Control and Prevention.

“Healthy Eating Plate”. The Nutrition Source. Harvard School of Public Health 

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

#inmedhealth
►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ
►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079
►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08
►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com

Βρείτε μας στο Youtube!

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια