«Γιατί λες ψέματα;» : Πως να διαχειριστείτε τα ψέματα των παιδιών | InMedHealth


«Γιατί λες ψέματα;» : Πως να διαχειριστείτε τα ψέματα των παιδιών 

Το ψέμα ορίζεται ως μια πράξη μετάδοσης ψευδών πληροφοριών, με την πρόθεση του χειρισμού των πεποιθήσεων ή και της συμπεριφοράς του παραλήπτη (Lee, 2013).  

Τα ψέματα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της βασικής ανάπτυξης των παιδιών και οδηγούν συχνά τους  γονείς σε ανησυχία, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται από τα παιδιά κατ’ εξακολούθηση. 

Αρχικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται το παιδί κάθε φορά, είναι και αυτό που έμμεσα μας πληροφορεί για τα κίνητρα που οδηγούν το παιδί στο ψέμα. Ένα παιδί λοιπόν, που βρίσκεται στην ηλικία μεταξύ των 6 – 12 χρονών, λέει ψέματα για διάφορους λόγους, οι πιο βασικοί από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι:   

1.Να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες συνέπειες των πράξεων του ή γενικά μια δυσάρεστη κατάσταση 
2.Να εξασφαλίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον των γονιών του ή άλλων σημαντικών προσώπων 
3.Να γίνει αποδεκτό 

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία γνωρίζουν την διαφορά μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, συνεπώς αντιλαμβάνονται πότε πραγματικά λένε ψέματα και πότε αλήθεια. 

Οδηγίες για γονείς

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν ως γονείς; 

Να τιμωρήσετε το παιδί ή μήπως να κάνετε ότι δεν συνέβη τίποτε;
 
Η απάντηση είναι τίποτα από τα παραπάνω. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Kristen Eastman για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά μια τέτοια κατάσταση πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία με το παιδί. Έτσι: 

1. Αρχικά βεβαιωθείτε ότι το παιδί πράγματι είπε ψέματα, μην βιαστείτε να του προσάψετε ευθύνες για κάτι που δεν έχει κάνει.

2. Προσπαθήστε να μπείτε στην θέση του παιδιού, μην καταφεύγετε αμέσως σε κατηγορίες και χαρακτηρισμούς απέναντί του. 

 3. Μιλήστε του ήρεμα, με χαμηλό τόνο. Μην ξεκινάτε μια συζήτηση με αρνητική προδιάθεση, είναι σημαντικό το παιδί να νιώθει ότι ακούτε όσα έχει να πει και νιώθει.  

4. Μην ξεκινήσετε μια τέτοια συζήτηση με το παιδί μπροστά σε τρίτα πρόσωπα. Είναι σημαντικό το παιδί να μην νιώσει ότι βάλλεται η αξιοπρέπειά του. 

 5. Εξηγήστε στο παιδί τις Λογικές Συνέπειες που ακολουθούν την επιλογή του να λέει ψέματα, δηλαδή ότι αν επιλέγει να ψεύδεται συχνά είναι λογικό να χάσει την εμπιστοσύνη μας. Μην χρησιμοποιείτε απειλές και τιμωρίες, αφήστε το παιδί να επιλέξει συνειδητά τι θέλει να κάνει. 

6. Να επαινείτε το παιδί όταν επιλέγει την ειλικρίνεια. Η θετική ενίσχυση αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την βελτίωση και την εδραίωση συμπεριφορών από τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες.

7. Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί σας και στις δυνάμεις του. Έτσι ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του και δεν νιώθει την ανάγκη να καταφύγει σε ένα ψέμα για να σας εντυπωσιάσει.  

8. Μην ξεχνάτε ότι είστε πρότυπο! Τα παιδιά μιμούνται την δική σας συμπεριφορά, οπότε αν είστε ειλικρινείς με τα παιδιά θα γίνουν κι αυτά μαζί σας. 
 
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να μην εστιάζετε την προσοχή σας στο ψέμα που είπε το παιδί, αλλά να βλέπετε πίσω από αυτό και να ψάχνετε τους λόγους που το οδήγησαν να το πει. Άλλωστε σύμφωνα με την Eastman : « Τα παιδιά συνήθως θέλουν να κάνουν το σωστό. Όταν, όμως, δεν έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για να το καταφέρουν, επιλέγουν απλώς τον εύκολο δρόμο του ψεύδους». Ο εύκολος δρόμος όμως δεν μας βοηθά πάντα να ξεπεράσουμε όσα μάς δυσκολεύουν κι αυτό τα παιδιά πρέπει να το αντιληφθούν και με την δική σας συμβολή να αφήσουν πίσω τον εύκολο και να επιλέξουν τον δρόμο της αλήθειας και της ειλικρίνειας. 

Πηγές

• https://srcd.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/cdev.13535?saml_referrer 

Βιβλιογραφία 

• Χατζηχρήστου, Χ. (2011). Αναγνώριση, Έκφραση, Διαχείριση Συναισθημάτων, Αθήνα: τυπωθήτω.

Κείμενο: Χρυσάνθη Σολωμού, Απόφοιτη επιστημών της εκπαίδευσης και κοινωνικής εργασίας.

#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια