Κύκλος ανησυχίας και κύκλος επιρροής: Σε ποιόν από τους δύο ξοδεύεις την ενέργεια σου; | InMedHealth


Κύκλος ανησυχίας και κύκλος επιρροής: Σε ποιόν από τους δύο ξοδεύεις την ενέργεια σου;

Ζούμε σε μία εποχή, όπου το άγχος και το στρες αποτελούν κανόνα στη ζωή μας. Οι ρυθμοί, οι ευθύνες, οι δυσκολίες, η περιρρέουσα κοινωνική συνθήκη είναι μόνο λίγοι από τους παράγοντες που μας προκαλούν πίεση και ανησυχία για το μέλλον. 

Ωστόσο, όπως είπε ο Επίκτητος « Οι άνθρωποι δεν ταράζονται από τα πράγματα, αλλά από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα». Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο σκεπτόμαστε για όσα μας συμβαίνουν επηρεάζει κατά κόρον το πώς θα αντιδράσουμε, πώς θα αισθανθούμε, πόσο θα «υποφέρουμε» από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε και κατά πόσον πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Στο βιβλίο του “Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων” ο Stephen R. Covey έθεσε τις έννοιες του «Κύκλου της ανησυχίας» και του «Κύκλου της επιρροής». 

Ο «Κύκλος της ανησυχίας» περιλαμβάνει όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία ανησυχεί κανείς: τη δουλειά του, τα οικονομικά, τις σχέσεις του, την υγεία, τις πολιτικές εξελίξεις κλπ. Πολλά από αυτά βρίσκονται εκτός του πεδίου ελέγχου του και δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τα αλλάξει, ωστόσο, εξακολουθεί να ανησυχεί και να απασχολείται με αυτά. Για παράδειγμα, μπορεί να ανησυχούμε για την πορεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας, όμως επί της ουσίας να μην έχουμε τη δύναμη να την επηρεάσουμε. Η παραμονή στην ανησυχία μπορεί να είναι μια μαθημένη συμπεριφορά, δείγμα αγχώδους προσωπικότητας, ενώ πολλές φορές μας δίνει την αίσθηση ότι κάτι κάνουμε, δηλαδή ότι δεν είμαστε αναίσθητοι όταν συμβαίνει κάτι δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, ζητήματα για τα οποία αγχωνόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, βρίσκονται στον κύκλο της ανησυχίας. 

Ο «Κύκλος της επιρροής» από την άλλη, περιλαμβάνει τα πράγματα για τα οποία ανησυχούμε, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτά. Για παράδειγμα, αν μας απασχολεί η υγεία μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και να ασκούμαστε περισσότερο ή αν ανησυχούμε για την οικολογική καταστροφή, μπορούμε να συμμετέχουμε σε οικολογικές δράσεις. Τέτοιου είδους ζητήματα ανήκουν στον κύκλο της επιρροής.

Η θεωρία αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο αν θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά αποτελεσματικοί, όπως λέει ο τίτλος του εν λόγω βιβλίου, αλλά και όταν θέλουμε να απαλλαγούμε από το συνεχές άγχος. Το θέμα, λοιπόν, είναι να έχουμε επίγνωση για το πού ανήκει καθετί που μας απασχολεί και πού επιλέγουμε να επενδύσουμε τον χρόνο και την ενέργεια μας: Τα ξοδεύουμε στον κύκλο της ανησυχίας, δηλαδή σε πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, με αποτέλεσμα να είμαστε διαρκώς στρεσαρισμένοι ή στον κύκλο της επιρροής, δηλαδή σε πράγματα που είναι στο χέρι μας, με συνέπεια να φέρνουμε αποτελέσματα και να αισθανόμαστε δυνατοί;

Ο Covey επισημαίνει ότι οι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί άνθρωποι σκέφτονται και ενεργούν κυρίως μέσα στον κύκλο επιρροής τους. Δεν απασχολούν το μυαλό τους με πράγματα στα οποία δεν έχουν κανέναν έλεγχο, αλλά επικεντρώνονται σε θέματα όπου έχουν εξουσία. Έτσι, διευκολύνουν τη ζωή τους, διατηρούν την ψυχική τους ισορροπία και διευρύνουν όλο και περισσότερο τον κύκλο επιρροής τους, καθώς αποκτούν περισσότερη αίσθηση δύναμης και αυτοσεβασμό.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα. Για την ακρίβεια, είναι πάρα πολλά αυτά που ΔΕΝ μπορούμε να ελέγξουμε, ειδικά όταν πρόκειται για πράγματα έξω από εμάς, και αυτό είναι ένα δεδομένο της ζωής που καλούμαστε να αποδεχθούμε. Για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πρέπει να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε και να στρέφουμε το βλέμμα μας σε ό,τι ανήκει στον κύκλο της επιρροής μας.

Για παράδειγμα:

  • Ανησυχείτε για τα κιλά που έχετε πάρει; Βελτιώστε τη διατροφή σας και ασκηθείτε.

  • Αγχώνεστε για τα οικονομικά σας; Κάντε ένα πλάνο, οργανώστε καλύτερα τη διαχείριση, αναζητήστε εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, διεκδικήστε αύξηση στο μισθό σας.

  • Στεναχωριέστε για την φτώχεια που βλέπετε γύρω σας; Προσφέρετε εθελοντικά υπηρεσίες και αγαθά.

Κάθε φορά που ανησυχείτε και αγχώνεστε για μια κατάσταση αξίζει να φέρετε στο μυαλό σας τους δύο κύκλους και να αναρωτηθείτε: «Σε ποιον κύκλο ανήκει αυτό που με απασχολεί; Μπορώ να κάνω κάτι για να το επηρεάσω; Αν ναι, τι είναι αυτό; Αν όχι, γιατί να σπαταλάω την ενέργεια μου;». Έτσι, θα έχετε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης και των δυνατοτήτων σας, ενώ θα εξασκηθείτε να επικεντρώνεστε όλο και πιο πολύ στον κύκλο της επιρροής σας και να βρίσκετε τρόπους και λύσεις. Όταν αντίστοιχα δεν μπορείτε να επηρεάσετε μια κατάσταση, δεχτείτε το και προσανατολίστε την προσοχή σας εκεί που έχετε επιρροή.

Κείμενο: Αγγελική Κονιδάρη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc./Εκπ.Ψυχοθεραπεύτρια

Βιβλιογραφία

Covey Stephen R. (2020). The 7 Habits of Highly Effective People. New York: Simon & Schuster.

#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια