Πώς μπορώ να προστατέψω το σώμα μου | InMedHealth


Πώς μπορώ να προστατέψω το σώμα μου

Για πολλούς γονείς το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης, είναι κάτι που αποφεύγουν να αγγίζουν και να συζητούν ιδιαίτερα με τα παιδιά τους. Άλλωστε κανένας γονιός δεν θέλει καν να φανταστεί ότι το παιδί του μπορεί να πέσει θύμα. Το αποτέλεσμα όμως αυτής της επιλογής είναι συχνά τα παιδιά  να μην είναι σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να δυσκολεύονται να διακρίνουν τις «σωστές» και τις «λάθος» κινήσεις των ενηλίκων. 

Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί για να προφυλάσσει τον εαυτό του είναι το ποιοί είναι οι «μεγάλοι» που μπορεί να εμπιστεύεται, ποια σημάδια στη συμπεριφορά κάποιου είναι ύποπτα και θα πρέπει να το κάνουν να φοβάται και να απομακρύνεται, ποια μυστικά δεν πρέπει να κρατάει από τους γονείς του και ποια μέρη του σώματος δεν πρέπει να δείχνει σε κανέναν. Σε κάθε περίπτωση είναι μεγίστης σημασίας τα παιδιά να γνωρίζουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι δεν πρέπει ν’ αφήνουν κανέναν να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα.

Πριν περάσουμε όμως στο πώς μπορεί ένα παιδί να προφυλάσσει τον εαυτό του είναι χρήσιμο να γνωρίζουν όλοι οι γονείς ότι ως σεξουαλική κακοποίηση ορίζεται οποιουδήποτε τύπου επαφή ενός ενηλίκου με έναν ανήλικο-η, με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση του ενηλίκου και ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ξεκινάει από κάποιο άτομο που βρίσκεται στο κοντινό περιβάλλον τους. 

Σημάδια στη συμπεριφορά ενός παιδιού που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του, προβλήματα στον ύπνο όπως επίμονοι εφιάλτες, ζωγραφιές με σεξουαλικό περιεχόμενο, ακατάλληλη για την ηλικία του σεξουαλική συμπεριφορά, παλινδρόμηση σε συμπεριφορές μικρότερης ηλικίας, ξαφνικό φόβο για πρόσωπα που δεν φοβόταν παλαιότερα, 0δυσκολίες στο περπάτημα ή στο κάθισμα, σκισμένα ή λερωμένα εσώρουχα και συχνές συζητήσεις για κάποιον ενήλικο οι οποίες κόβονται όταν εμφανίζεται αυτό το πρόσωπο στο χώρο.

Ο πιο απλός τρόπος να δείξουμε σε ένα παιδί πώς να προφυλάσσει τον εαυτό του είναι να του δείξουμε με εικόνες κατανοητούς κανόνες που πρέπει να ακολουθεί πιστά. Αυτοί είναι :

1. Το σώμα σου είναι δικό σου και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε αγγίζει με τρόπο που δε θέλεις ή που σε κάνει να νιώθεις άβολα.

2. Δεν υπάρχει κανένα καλό άγγιγμα που να είναι ταυτόχρονα και «μυστικό».

3. Ξεχώρισε το «δώρο» από τη «δωροδοκία»: Δώρο είναι κάτι που σου δίνει κάποιος γιατί σε αγαπάει, δωροδοκία είναι όταν κάποιος σου δίνει κάτι ή σε αφήνει να κάνεις κάτι και ζητάει αντάλλαγμα για αυτό.

4. Αν σε προβληματίζει ο τρόπος που σε προσεγγίζει ένας ενήλικος, μίλησε σε κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι. Μίλα και μη σταματήσεις να μιλάς μέχρι κάποιος να σε ακούσει.

Ακόμη μπορούμε να του δώσουμε παραδείγματα και εναλλακτικές προτάσεις για το τι μπορεί να κάνει όταν εφαρμόζει τους παραπάνω κανόνες. Σχετικά με τον κανόνα νο.1 το παιδί μπορεί να πει «όχι» αν δεν θέλει κάποιος να το φιλήσει ή να το αγκαλιάσει, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει το «κόλλα πέντε»  και να κάνει χειραψία ως εναλλακτική κίνηση.

Όσον αφορά τον κανόνα νο.2 το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κρατάει μυστικά που το κάνουν να νιώθει άβολα και άσχημα. Αν θέλει να μιλήσει θα πρέπει  να απευθυνθεί σε κάποιον από το λεγόμενο ΔΙΚΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Σύμφωνα με τον κανόνα νο.4 το δίκτυ ασφαλείας πρέπει να αποτελείται από 5 «μεγάλους» στους οποίους μπορεί το παιδί να πει τα πάντα γιατί το πιστεύουν. Αυτό το δίκτυ μπορεί να αποτελείται από τη μαμά, το μπαμπά, τη γιαγιά, τη θεία, τη δασκάλα, για παράδειγμα.  Όσον αφορά τον κανόνα νο.3 το παιδί θα πρέπει να αναγνωρίζει ποια ανταλλάγματα δεν επιτρέπονται και συγκεκριμένα αν ένα δώρο έχει ως αντάλλαγμα μια πράξη που το κάνει να πονάει, να τρέμει, να ιδρώνει και να νιώσει κίνδυνο τότε θα πρέπει να παρατήσει το δώρο και να μιλήσει σε κάποιον από το δίκτυ ασφαλείας.

Τέλος, κάθε παιδί θα πρέπει να έχει γνώση των απόκρυφων σημείων. Απόκρυφα σημεία είναι τα μέρη του σώματος που καλύπτονται από ένα μαγιό. Ως γονείς συζητήστε από πολύ νωρίς για τα μέρη του σώματος με το πραγματικό τους όνομα και τονίστε τη σημασία του να μην αγγίζει κανείς τα σημεία αυτά στο παιδί αλλά και το ίδιο το παιδί να μην αγγίζει αυτά τα σημεία σε κάποιον άλλον. Αν κάποιος του το ζητήσει ή του δείξει φωτογραφίες με απόκρυφα σημεία τότε αμέσως θα πρέπει να μιλήσει σε κάποιον από το δίκτυ ασφαλείας.

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc

#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια