Γονείς και Διάγνωση: Ο δρόμος προς την αποδοχή | InMedHealth


Γονείς και Διάγνωση: Ο δρόμος προς την αποδοχή

Η οικογένεια ασκεί την πιο καθοριστική και διάχυτη επιρροή στη ζωή ενός μικρού παιδιού. Αναμφισβήτητα μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για έναν γονιό είναι όταν θα λάβει μια διάγνωση για το παιδί του. Τα συναισθήματα ποικίλλουν και οδηγούν τους γονείς έμμεσα σε σκέψεις όπως: «Μήπως φταίω εγώ;» , « Τι δεν έκανα καλά;». Σύμφωνα με τους Mansell και Morris η διαγνωστική διαδικασία περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 στάδια. Τα στάδια της προ-διάγνωσης, της διάγνωσης, της μεταδιάγνωσης και της προσαρμογής στη διάγνωση, από τα οποία περνούν οι γονείς οδεύοντας προς την αποδοχή και συνειδητοποίηση. Αξιοσημείωτο είναι πως η ακολουθία των σταδίων είναι διαφορετική για κάθε γονέα. Σε κάθε περίπτωση όμως η υποστήριξη των γονιών είναι ιδιαίτερα σημαντική.  

Κατηγορίες Διαγνώσεων 

Στην Ελλάδα οι διαγνώσεις για τις ανάγκες των παιδιών παρέχονται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και μπορεί να είναι οι ακόλουθες: 

1. Μαθησιακές Δυσκολίες 

2. Νοητική Καθυστέρηση 

3. Διαταραχές Αναπτυξιακές Διαταραχές 

4. Ψυχοσυναισθηματικές Διαταραχές 

5. Σύνδρομο Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα 

6. Αισθητηριακή βλάβη   

Το πρώτο διάστημα λοιπόν ο γονέας έρχεται αντιμέτωπος με την διάγνωση καλούμενος να αποδεχτεί τα νέα δεδομένα. Λόγω ελλιπούς ενημέρωσης της κοινωνίας σχετικά με θέματα ειδικής αγωγής, ίσως ο γονέας βιώσει αισθήματα ντροπής ή και άρνησης αποδοχής της διάγνωσης που αφορά το παιδί του. Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, καθώς η άρνηση των γονέων μπορεί να καθυστερήσει την παρέμβαση που πρέπει να λάβει το παιδί. Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιπτώσεις, η διάγνωση ίσως προκαλέσει στους γονείς αισθήματα ανακούφισης, ιδιαίτερα αν μέχρι πρότινος έρχονταν αντιμέτωποι με κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες του παιδιού τους, τις οποίες αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν ή ακόμη και να κατανοήσουν. 

Προκειμένου να ξεπεραστεί ωστόσο το στάδιο της άρνησης που βιώνουν κάποιοι γονείς, μείζονος σημασίας θεωρείται η πληροφόρηση. Όσο περισσότερο πληροφορούνται οι γονείς για τις ανάγκες του παιδιού τους, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνονται τα νέα δεδομένα, περνώντας σταδιακά στην αποδοχή. Η πληροφόρηση και ενημέρωση των γονέων πρέπει να γίνεται από ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες, οι οποίοι βοηθούν τους γονείς όχι μόνο να κατανοήσουν τις ανάγκες του παιδιού, αλλά και να εστιάσουν στις δυνατότητές του. 

Σταδιακά, οι γονείς καταφέρνουν να οδηγηθούν στο στάδιο της αποδοχής, σημείο σημαντικό για την εν γένει θεραπευτική διαδικασία του παιδιού. Μάλιστα είναι επιτακτική ανάγκη οι γονείς να θεωρούν τους εαυτούς τους πολύτιμους συμμετέχοντες στην θεραπευτική διαδικασία, καθώς ο ρόλος τους στην ανάπτυξη του παιδιού είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικός. 

Καταλήγοντας, οι γονείς μπορούν να προσφέρουν πολλά με την εμπλοκή τους στην θεραπευτική διαδικασία των παιδιών τους, ύψιστης σημασίας όμως είναι ο χρόνος και η υποστήριξη που χρειάζονται και οι ίδιοι για να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα μετά την διάγνωση του παιδιού τους. Έχουν και οι ίδιοι λοιπόν ανάγκη να δεχθούν υπηρεσίες από τους αρμόδιους επαγγελματίες προκειμένου να καταλήξουν στο στάδιο της αποδοχής και να συμμετάσχουν περισσότερο ή λιγότερο στην θεραπευτική διαδικασία. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι οι γονείς και η οικογένεια είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή ενός παιδιού. Οι καταρτισμένοι και στοργικοί εκπαιδευτικοί είναι οι επόμενοι στη σειρά. 

Βιβλιογραφία 

• William Lee Heward, Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: Μια εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση.   

• Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

• ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΔΟΜΗ

Κείμενο: Χρυσάνθη Σολωμού, Απόφοιτη επιστημών της εκπαίδευσης και κοινωνικής εργασίας.

#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια