Πως το άγχος ξεσπά στο σώμα | InMedHealth



Πως το άγχος ξεσπά στο σώμα

Ποιος από εμάς δεν έχει παραπονεθεί για σωματικό πόνο, έντονη δυσφορία και ενόχληση χωρίς να ξέρει γιατί πονάει και ποια ακριβώς είναι η αιτία που το προκαλεί;

Χρησιμοποιούμε συχνά εκφράσεις όπως, <<έχω έναν κόμπο στο στομάχι>>, <<το κεφάλι μου πάει να σπάσει>> ή <<είμαι πτώμα>> σε περιόδους έντονου άγχους ή θλίψης

Ζώντας μια έντονη καθημερινότητα, το σώμα μας, δίνει σημάδια μέσα από τα οποία φανερώνεται η άμεση και αμφίδρομη σχέση του με την εκάστοτε ψυχική μας κατάσταση.

Μετά από λίγα λεπτά σκέψης, εύκολα φτάνει κανείς στο συμπέρασμα πως τα σωματικά αυτά συμπτώματα τα οποία δυσκολεύουν την ζωή μας, είναι παρόντα σε ιδιαίτερα αγχώδεις περιόδους.

Συναισθήματα, άγχος  και σήματα κινδύνου

 Όπως είναι πλέον γνωστό, το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε μια επικείμενη, πιθανή ή μη, δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι με τέτοιον τρόπο φτιαγμένος ώστε να μπορεί να διαχειριστεί συγκεκριμένες ποσότητες άγχους και όταν τα επίπεδα αυτά μεγαλώνουν δραματικά, τα δυσάρεστα ψυχικά, αλλά και σωματικά, αποτελέσματα είναι αναπότρεπτα.  Το άγχος καταπονεί και βασανίζει το σώμα μας, στέλνοντας άσκοπα σήματα κινδύνου, απορρυθμίζοντας έτσι τις φυσιολογικές βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Ειδικότερα, εκτός από το άγχος που όλοι γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε, υπάρχει και το εσωτερικευμένο, ασυνείδητο άγχος το οποίο πολλές φορές μετατρέπεται σε σωματικό σύμπτωμα. Ένα άτομο μπορεί να δηλώνει πως δεν έχει καθόλου άγχος στην καθημερινότητα του, αλλά παράλληλα να έχει έντονους πονοκέφαλους και να ιδρώνει συνεχώς.

 Ας δούμε ακόμη ένα πολύ απλό παράδειγμα: Μετά από καβγά, έχουμε θυμώσει με την κοπέλα μας για την συμπεριφορά της η οποία μας κάνει να νιώθουμε άσχημα. Επειδή λοιπόν σκεφτόμαστε ότι δεν πρέπει ή επειδή δεν μπορούμε να της κάνουμε παρατήρηση, κάθε φορά που την συναντάμε βιώνουμε έντονο άγχος και δυσαρέσκεια. Έπειτα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, αποφασίζουμε να το αφήσουμε να <<εξατμιστεί>>, να περάσει και να ξεχαστεί. Τα συναισθήματα όμως δεν εξατμίζονται και τα σωματικά συμπτώματα θα λειτουργήσουν σαν φωνή της ψυχής μας, ειδοποιώντας μας για κάτι που θέλουμε να ξεχάσουμε. Το σώμα μας υπενθυμίζει ότι έχουμε αφήσει κάτι στην μέση το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί. Έτσι τις επόμενες φόρες που θα βρεθούμε με την κοπέλα μας ή το αγόρι μας, μπορεί να πονάει το στομάχι μας ή να νιώθουμε ένα βάρος στο στήθος.

Κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας μας προκαλεί συναισθήματα, τα οποία όσο πιο δυσάρεστα είναι, τόσο πιο πολύ προσπαθούμε να τα <<θάψουμε>> και να τα απωθήσουμε. Φόβος, θυμός, οργή, θλίψη, άγχος είναι συναισθήματα τα οποία πολλές φορές δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε και να εξωτερικεύσουμε. Το σώμα όμως θα βρει δίοδο και τα συναισθήματα αυτά σωματοποιούνται.

Συνηθισμένα ψυχοσωματικά συμπτώματα

Ένα άτομο με εσωτερικευμένο άγχος είναι πιθανό να εμφανίσει σπασμούς, ινομυαλγία, τρεμούλες, πονοκεφάλους, πόνο στην μέση, τον αυχένα, τους ώμους, την κοιλιά και τα πόδια. Επιπλέον, μπορεί να ταλαιπωρείται από αίσθημα πνιγμονής, δύσπνοιας και φωνητικά προβλήματα.

Αναλόγως την ευαισθησία του κάθε ατόμου σε σημεία του σώματός του, τα συμπτώματα διαφέρουν και είναι πολύ πιθανό ο κληρονομικός παράγοντας να παίζει σημαντικό ρόλο.

Είναι φανερό όμως, πως όσο πιο <<βαθιά>> είναι τα <<κρυμμένα>>  και δυσάρεστα συναισθήματα, τόσο πιο έντονα είναι και τα σωματικά προβλήματα. Αυτά μπορεί να ποικίλλουν από υπέρταση, απότομη ερυθρότητα, ημικρανίες, άσθμα και βήχα, έως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

Τέλος, δύναται το άγχος να προκαλέσει γνωστική – αντιληπτική διάσπαση και να διακόψει τις ειδικές αισθήσεις και την ομαλή διαδικασία σκέψης του ατόμου. Θόλωση της όρασης, μείωση της ακοής, νοητική σύγχυση και απώλεια συνείδησης είναι μερικά από τα συμπτώματα, τα οποία βασανίζουν και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα παρόλο που στον τρόπο εκδήλωσής τους μοιάζουν να έχουν οργανική αιτία, δεν οφείλονται σε κάποια ασθένεια ή παθολογία. Οι ψυχολογικές συγκρούσεις συμβαίνουν στο ασυνείδητο του ατόμου και δεν μπορούν να εκφραστούν αλλιώς, παρά μέσω του σώματός μας, για αυτό ο έλεγχος και η αντιμετώπιση τους είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση για το άτομο.

Σχεδόν όλοι μας βιώνουμε μια έντονη καθημερινότητα, με γρήγορους ρυθμούς, πολλές απαιτήσεις και συνεχόμενες αλλαγές σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Θα ήταν εκτός πραγματικότητας, αν αναζητούσαμε τρόπους να απαλλαγούμε τελείως από το άγχος. Μπορούμε όμως να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά ,ώστε να μην μετατρέπεται η καθημερινότητα μας σε αγώνα με τον πὀνο.

Η ψυχική και η σωματική μας υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ακούστε το σώμα σας και αυτά που έχει να σας υποδείξει χωρίς να το αγνοείται συνεχώς, καθώς έτσι το πρόβλημα θα γίνεται μεγαλύτερο, εντονότερο και θα συνεχίσει να δρα εναντίον του εαυτού σας. Αφού επισκεφθείτε τον κατάλληλο γιατρό, κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και αποκλείσετε κάθε άλλη πιθανή αιτία, απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο/ ψυχοθεραπευτή.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών προβλημάτων και παράλληλα δείχνει στον θεραπευόμενο τον δρόμο για να ανακαλύψει με την βοήθεια του θεραπευτή του, την αιτία, την <<ρίζα>> του προβλήματος και έτσι να βελτιώσει την ψυχική, σωματική και πνευματική του υγεία.

 Κείμενο: Γιώργος Καραγιαννίδης, Ψυχολόγος

Πηγή: https://blog.melapus.com

#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.blogspot.gr@gmail.com


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια