Μπορείτε να χάσετε 7 κιλά σε 1 εβδομάδα; | InMedHealth


Μπορείτε να χάσετε 7 κιλά σε 1 εβδομάδα; 

Καθημερινά, πολλά άτομα έρχονται αντιμέτωπα με άρθρα που υπόσχονται απώλεια βάρους της τάξης των 7 και 10 κιλών σε ένα μήνα ή σε μία εβδομάδα. Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι από αυτούς μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν τις μεθόδους που προτείνονται και στο τέλος να τα παρατούν και να απογοητεύονται.

Οι τακτικές που ακολουθούνται είναι κυρίως δίαιτες express, δίαιτες αποτοξίνωσης, δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων (π.χ. υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά), δίαιτες νηστείας με 1-2 γεύματα την ημέρα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. 

Γιατί ΔΕΝ γίνεται να χάσω 7 κιλά σε μία εβδομάδα;

Είναι απολύτως κατανοητό κάποιος που μπαίνει σε διαδικασία απώλειας βάρους να επιθυμεί γρήγορα αποτελέσματα, αλλά έχει φανεί ότι η αργή και σταθερή μείωση συμβάλλει στην διατήρηση του βάρους και επιφέρει μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για την υγεία.

Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, η ιδανική απώλεια βάρους κυμαίνεται από 0,5 – 1 κιλό την εβδομάδα, δηλαδή από 2 – 4 κιλά τον μήνα. 

Η μείωση του βάρους επιτυγχάνεται με αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή οι θερμίδες που καταναλώνουμε να είναι λιγότερες από αυτές που δαπανούμε. Πιο συγκεκριμένα:

Γνωρίζουμε πως 1 gr λίπους αποδίδει 9 kcal (θερμίδες). 

Εάν οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες ενός ατόμου είναι περίπου 2000 kcal και θέλει να χάσει 1 κιλό καθαρού λίπους σε μία εβδομάδα, τότε θα πρέπει να καταναλώνει 9000 kcal λιγότερες την εβδομάδα. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως καθημερινά πρέπει να καταναλώνει 1300 θερμίδες λιγότερο.

Άρα αφού οι θερμιδικές ανάγκες του ατόμου είναι 2000 kcal και πρέπει να μειώσει τις θερμίδες κατά 1300, ώστε να χάσει 1 κιλό λίπους, τότε θα λαμβάνει 700 kcal ημερησίως.

Είναι προφανές πως ένα πρόγραμμα διατροφής με 700 kcal είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου και χρειάζεται επίβλεψη από ειδικούς. Το μυστικό είναι να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστεί στις αλλαγές και να μην τον πιέζουμε να χάσει σε χρόνο ρεκόρ. Δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στην φύση μας.

Επομένως, οι «θαυματουργές» δίαιτες για την μείωση 7-10 κιλών την εβδομάδα είναι ανέφικτες και επιστημονικά αβάσιμες. Αυτό που πετυχαίνουν είναι να εκμεταλλεύονται το άγχος και την ανάγκη των ατόμων που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους μέσω της απώλειας βάρους.

Σκεφτόμαστε και κρίνουμε οτιδήποτε αφορά την υγεία μας και δεν ακολουθούμε τυφλά ότι φαντάζει ιδανικό, γρήγορο και πολλά υποσχόμενο, στην προκειμένη περίπτωση μία ακραία δίαιτα. 

Πηγές:

“Losing Weight”. Healthy Weight, Nutrition, and Physical Activity. Center for Disease Control and Prevention

“How Much Weight Can You Lose in a Month?”  

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/weight-loss-in-a-month 

Thomas D.M. Gonzalez M.C. Pereira A.Z. Redman L.M. Heymsfield S.B. 2014. Time to correctly predict the amount of weight loss with dieting. J Acad Nutr Diet. 114(6):857-61.

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια