Πολυφαινόλες και τρόφιμα | InMedHealth


Πολυφαινόλες και τρόφιμα

Οι πολυφαινόλες είναι φυσικά μικρο-θρεπτικά συστατικά, τα οποία βρίσκονται σε πληθώρα τροφίμων και τους προσδίδουν διάφορα χαρακτηριστικά (άρωμα, γεύση, χρώμα). Διακρίνονται σε φαινολικά οξέα, φλαβονοειδή, στιλβένια, λιγνάνες, κουμαρίνες και τανίνες. Επίσης, τα μόρια αυτά ξεχωρίζουν για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση. 

Οι πολυφαινολικές ενώσεις είναι υπεύθυνες για:

1. Το πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα στα εσπεριδοειδή και τα λαχανικά

2. Το κόκκινο και σκούρο μπλε χρώμα στα βατόμουρα και σε άλλα φυτικά προϊόντα

3. Την συντήρηση, την ωρίμανση και την προστασία των φρούτων 

4. Την στυφή και πικρή γεύση του τσαγιού και του κρασιού

5. Το άρωμα βανίλιας σε ορισμένα φρούτα 

6. Το ιδιαίτερο άρωμα της κανέλας και του περγαμόντου 

Η συγκέντρωση των πολυφαινολών στα τρόφιμα εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, την καλλιέργεια, την επεξεργασία και την αποθήκευση του εκάστοτε προϊόντος. 

Σύμφωνα με την βάση δεδομένων Phenol – Explorer, τα πιο πλούσια τρόφιμα σε πολυφαινόλες ανά 100 gr ή 100 ml  προϊόντος είναι:

● Φρούτα: βατόμουρα, μαύρη σταφίδα, φραγκοστάφυλα, κεράσια, φράουλες, δαμάσκηνα, μαύρα σταφύλια, σμέουρα, μύρτιλα, πράσινα σταφύλια, μήλα, ροδάκινα, νεκταρινια, βερίκοκα, κυδώνια, αχλάδια

● Λαχανικά: μαύρες και πράσινες ελιές, κεφαλές αγκινάρας, κόκκινα και πράσινα ραδίκια, κόκκινα κρεμμύδια, σπανάκια, μπρόκολα, σπαράγγια, πατάτες, καρότα, κόκκινο μαρούλι 

● Μπαχαρικά – Καρυκεύματα: γαρίφαλο, ρίγανη, δυόσμος, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, σέλερι, βασιλικός, κάρυ, ginger,  μαϊντανός, κύμινο, κανέλα Κεϋλάνης

● Ξηροί καρποί - Σπόροι: λιναρόσπορος, κάστανα, φουντούκια, αμύγδαλα, σόγια, καρύδια, σησάμι

● Όσπρια: κόκκινα φασόλια, φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα

● Σιτηρά: σιτάρι ολικής αλέσεως, αραβόσιτος, σίκαλη, βρόμη,  

● Αλκοολούχα ποτά - Ροφήματα: καφές φίλτρου, μαύρο και πράσινο τσάι, κόκκινο κρασί, φυσικός χυμός μήλου, φυσικός χυμός ροδάκινου, φυσικός χυμός grapefruit, λευκό και ροζέ κρασί, μπύρα

● Προϊόντα κακάο: σκόνη κακάο, μαύρη σοκολάτα, σοκολάτα γάλακτος

● Λίπη και έλαια: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κραμβέλαιο, σησαμέλαιο, σογιέλαιο

Οι ευεργετικές ιδιότητες των πολυφαινολών είναι αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντικαρκινικές, νευροπροστατευτικές, αντιδιαβητικές, αντιβακτηριδιακές κ.α.

Συνεπώς, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με ποικιλία χρωμάτων έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας!

Belščak-Cvitanović A. Durgo K. Huđek A. Bačun-Družina V & Komes D. 2018. Overview of polyphenols and their properties. Polyphenols: Properties, Recovery, and Applications. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-813572-3.00001-4

Delgado A. M., Issaoui M. & Chammem N. 2019. Analysis of Main and Healthy Phenolic Compounds in Foods. Journal of AOAC International Vol. 102, No. 5, pp. 1357

Brodowska Κ.Μ. 2017. Natural flavonoids: classification, potential role, and application of flavonoid analogues. European Journal of Biological Research 7 (2): 108-123. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.545778

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια