Πως να πιστέψει ένα παιδί στον εαυτό του | InMedHealth


Πως να πιστέψει ένα παιδί στον εαυτό του

Η υγιής αυτοεκτίμηση είναι η πανοπλία ενός παιδιού απέναντι στις προκλήσεις της ζωής. Τα παιδιά από μικρή ηλικία έχουν μια εικόνα για τον εαυτό τους. Όταν η εικόνα αυτή είναι θετική τους βοηθάει να αντιμετωπίζουν καλύτερα της συγκρούσεις και να αντιστέκονται στις αρνητικές πιέσεις. Είναι παιδιά χαρούμενα και ικανά να ευχαριστηθούν τη ζωή και ως ενήλικες γίνονται ρεαλιστές και αισιόδοξοι άνθρωποι. Όταν όμως η εικόνα είναι αρνητική ακόμα και η παραμικρή πρόκληση αποτελεί πηγή άγχους και ματαίωσης. Τα παιδιά με κακή εικόνα εαυτού δυσκολεύονται να βρουν λύσεις στα προβλήματα, έχουν έντονη αυτοκριτική κα βασανίζονται από σκέψεις αναξιότητας και ανικανότητας. Ως ενήλικές συχνά εμφανίζουν απόσυρση, γίνονται παθητικοί άνθρωποι και μπορεί να εκδηλώσουν ακόμα και κατάθλιψη.

Η αυτοεκτίμηση είναι το σύνολο των πεποιθήσεων που έχει κάποιος για τον εαυτό του.  Ο τρόπος που βλέπει κάποιος τον εαυτό του επηρεάζει τη στάση του και τη συμπεριφορά του και έχει αντίκτυπο στην διαχείριση των συναισθημάτων και των σχέσεων. Η αυτοεκτίμηση διαμορφώνεται από μικρή ηλικία. Όταν ένα νήπιο τα καταφέρνει, μετά από πολλαπλές προσπάθειες, βιώνει ένα αίσθημα ικανοποίησης του οποίο συμβάλει στην αυτοεκτίμηση του. Είναι διαρκής η διαδικασία προσπάθειας και αποτυχίας και νέας προσπάθειας μέσα από την οποία ένα παιδί αποκτά αντίληψη των ικανοτήτων του και δημιουργεί μια εικόνα για τον εαυτό. 

Αυτή η εικόνα επηρεάζεται και από τις αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους. Ιδιαίτερα η εμπλοκή των γονέων είναι υψίστης σημασίας  και μέσα από τις αντιδράσεις τους το παιδί καθρεφτίζει τον εαυτό του. Τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνει το παιδί για την αξία του ως άτομο έρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον.

Φυσικά η αυτοεκτίμηση έχει διακυμάνσεις καθώς το παιδί μεγαλώνει. Αλλάζει, προσαρμόζεται  και επηρεάζεται από τις εμπειρίες του παιδιού. Οι γονείς θα πρέπει να είναι οι άγρυπνοι φρουροί που θα αντιλαμβάνονται τα σημεία της υγιούς και μη υγιούς αυτοεκτίμησης και θα παρεμβαίνουν ανάλογα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν;

Να προσέχουν τι λένε: τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στα λόγια των γονέων. Ως γονείς θυμηθείτε να επαινείτε το παιδί για τις επιτυχίες αλλά και την προσπάθεια, και πάντα υπό το πρίσμα της ειλικρίνειας. Ανταμείψτε την ολοκληρωμένη προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.

Να δίνουν το καλό παράδειγμα: η υπερβολική σκληρότητα και η απαισιοδοξία για τις προσωπικές ικανότητες των γονέων και τις αδυναμίες τους, δίνει στο παιδί αυτή την εικόνα να αντιγράψει. Αν οι γονείς έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση, το παιδί θα έχει ένα καλό πρότυπο.

Να εντοπίζουν τις αρνητικές αντιλήψεις του παιδιού: αυτές οι αντιλήψεις μπορεί να αφορούν την τελειότητα, τις ικανότητες κ.α. και μπορεί να ριζώσουν βαθιά στον τρόπο σκέψης του παιδιού και να το καταστήσουν επιρρεπές στην αποτυχία. Βοηθήστε το παιδί να δίνει σωστές διαστάσεις στα προβλήματα του και να εστιάζει στο παρόν, δίχως να κάνει γενικεύσεις.

Να είναι τρυφεροί με τα παιδιά: η αγάπη για τα παιδιά θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση τους. Αγκαλιάστε τα και εκφράστε πόσο περήφανοι είστε για αυτά με ειλικρίνεια. 

Να κάνουν θετικά σχόλια: αντί να κρίνουν οι γονείς μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα του παιδιού και να το καθοδηγούν ενθαρρύνοντας τη σωστή επιλογή και την εποικοδομητική επίλυση των προβλημάτων. Καλό είναι να εστιάζουν στα θετικά χαρακτηριστικά του παιδιού και τα αρνητικά να τα θεωρούν συμπεριφορές και όχι μόνιμες ιδιότητες του παιδιού.

Να δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον: μέσα σε αυτό το πλαίσιο το παιδί θα μάθει να σέβεται τον εαυτό του. Με ευαισθησία και αμεσότητα τα παιδιά νιώθουν άνετα να μοιραστούν κακοποιητικές εμπειρίες. 

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc


►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια