14 +1 Μυστικά για μία ευτυχισμένη ζωή | InMedHealth


14 +1  Μυστικά για μία ευτυχισμένη ζωή

Χωρίς αμφιβολία, όλοι θέλουμε και επιδιώκουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Η ευτυχία για τον καθένα μπορεί να είναι κάτι πολύ προσωπικό και να κατακτάται με διαφορετικούς τρόπους, ωστόσο οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι με τον όρο «ευτυχία» εννοούμε μία κατάσταση ευεξίας και ικανοποίησης που χαρακτηρίζεται από σχετική μονιμότητα και κυρίως ευχάριστα συναισθήματα.

Παρόλο που ετυμολογικά η λέξη ευτυχία σημαίνει καλή τύχη, δεν πρέπει να συγχέεται με την καλοτυχία ή τη μόνιμη αίσθηση γαλήνης, αλλά ούτε και με την απουσία δυσκολιών. Η ευτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Αποτελεί στάση ζωής και αφορά περισσότερο τη σχέση με τον εαυτό μας, παρά με τον εξωτερικό κόσμο, αφού αν δεν νιώθουμε ικανοποιημένοι με το ποιοι είμαστε, δεν μπορούμε να ευτυχήσουμε πραγματικά, ακόμα κι αν οι συνθήκες της ζωής μας είναι ιδανικές. 

Η ευτυχία, λοιπόν, δεν έρχεται από μόνη της, δεν μας απονέμεται, αλλά είναι προϊόν δράσης και προσπάθειας σε καθημερινή βάση, κάτι που προϋποθέτει δέσμευση και υπευθυνότητα. Μάλιστα, έρευνες έχουν υποδείξει ότι η ευτυχία εξαρτάται κατά 50% από γενετικούς παράγοντες (επίπεδα σεροτονίνης), κατά 40% από την προσωπική βούληση και κατά μόλις 10% από τις καταστάσεις και τα γεγονότα. Έτσι, γίνεται σαφές πόσο μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει η προσωπική επιθυμία και απόφαση να είμαστε ευτυχισμένοι και να προσπαθούμε γι’ αυτό.

Ας δούμε μερικά «μυστικά» που μπορούν να βοηθήσουν στην κατάκτηση της ευτυχίας:

1.Φροντίζουμε τον εαυτό μας: Φροντίζουμε την υγεία μας σε όλα της τα επίπεδα -σώμα, πνεύμα, ψυχή, συναίσθημα. Είμαστε σε επαφή με όλες μας τις διαστάσεις, τρεφόμαστε σωστά, ασκούμαστε, ξεκουραζόμαστε, εκφραζόμαστε.

2.Είμαστε σε δράση: Κανείς αδρανής άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος. Η δράση και η ενεργητικότητα από μόνες τους, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων, μπορούν να μας τονώσουν και να ενισχύσουν το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.

3.Δεν περιμένουμε από τους άλλους: Οι δικοί μας άνθρωποι εμπλουτίζουν τη ζωή μας, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους άλλους να μας κάνουν ευτυχισμένους, ειδικά από την συντροφική μας σχέση. Η πραγματική ευτυχία πηγάζει από μέσα προς τα έξω και δεν εξαρτάται από κάποιον που μπορεί να έρθει και να παρέλθει από τη ζωή μας.

4.Αποδεχόμαστε τα δεδομένα της ζωής: Η ζωή διέπεται από κάποιους όρους τους οποίους καλούμαστε να δεχτούμε. Ένας τέτοιος όρος είναι ότι στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε δυσκολίες και θα βιώσουμε πόνο. Όσο πάμε κόντρα σε αυτό, δεν πρόκειται να νιώσουμε ευτυχισμένοι. Αντίθετα, αν το αποδεχτούμε, δεν θα απελπιζόμαστε και θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις με στωικότητα, βλέποντας τες ως προκλήσεις.

5.Ευγνωμονούμε: Η δύναμη της ευγνωμοσύνης είναι τεράστια. Όταν εκτιμάμε και νιώθουμε ευγνώμονες για ό,τι καλό έχουμε στη ζωή μας, ειδικά για όσα θεωρούμε δεδομένα, νιώθουμε πιο τυχεροί και πλήρεις.

6.Συγχωρούμε: Προσπαθούμε να πάρουμε απόσταση και να κατανοήσουμε όσους μας έχουν πληγώσει - ιδιαίτερα τους γονείς μας. Η συγχώρεση τους θα κάνει καλό πρώτα σε εμάς, θα μας ανακουφίσει και θα μας απαλλάξει από δυσάρεστα συναισθήματα. Παράλληλα, συγχωρούμε εμάς τους ίδιους για τα όποια λάθη μας.

7Είμαστε υπεύθυνοι: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη του εαυτού μας, αναγνωρίζουμε τα λάθη και τα σωστά μας, αποδεχόμαστε τις συνέπειες και προχωράμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε ενήλικες και να ζούμε μία ζωή που είναι μόνο δική μας.

8.Μαθαίνουμε και παίζουμε: Η μάθηση και το παιχνίδι δεν σταματούν με την ενηλικίωση, αντίθετα είναι απαραίτητα για να μας κρατούν νέους και χαρούμενους.

9.Είμαστε δημιουργικοί και ευέλικτοι: Δεν υπάρχει κάτι πιο αναζωογονητικό από το να δημιουργούμε, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Ένα δημιουργικό χόμπι ή μία δημιουργική στάση απέναντι στα προβλήματα μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της ευτυχίας. Η ευελιξία, από την άλλη, είναι απαραίτητο στοιχείο αν θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα στην καθημερινότητα, αφού μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις αλλαγές και τις αναποδιές.

10.Γελάμε, αγαπάμε, απολαμβάνουμε: Ζωή δεν είναι μόνο η δουλειά και οι υποχρεώσεις μας. Οφείλουμε να βρίσκουμε χρόνο για το χιούμορ, τους δικούς μας ανθρώπους, τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Δίνουμε αξία στη στιγμή, ζούμε στο παρόν και διασκεδάζουμε χωρίς ενοχές.

11.Ζούμε απλά: «Η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα». Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Πολλοί, στην προσπάθεια να νιώσουν ευτυχισμένοι, «φορτώνουν» τη ζωή τους με διάφορα περιττά, ενώ αν παρατηρήσουμε, ευτυχία έχουμε νιώσει στην απλότητα: στη φύση, σε μια αγκαλιά, στην αγάπη.

12.Κοιτάμε τη δουλειά μας: Επικεντρωνόμαστε στη δική μας ζωή και δεν ξοδεύουμε ενέργεια στο τι κάνουν ή τι λένε οι άλλοι. Ο δρομέας που τρέχει και κοιτάει συνεχώς τον διπλανό του στο τέλος θα σκοντάψει.

13.Είμαστε σωστοί απέναντι στους άλλους: Γιατί έτσι είμαστε σωστοί απέναντι στους εαυτούς μας. Οφείλουμε να είμαστε ακέραιοι, ειλικρινείς, έντιμοι, ευγενείς προς τους άλλους, γιατί η ευτυχία δεν περιλαμβάνει μόνο ευθύνη προς τον εαυτό, αλλά και προς τον κόσμο.

14.Προσέχουμε ποιοι άνθρωποι μας περιβάλλουν: O Freud έλεγε «Πριν διαγνώσεις τον εαυτό σου με κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, βεβαιώσου ότι δεν περιστοιχίζεσαι από ηλίθιους». Οι άνθρωποι που είναι κοντά μας έχουν επιρροή πάνω μας, γι’ αυτό οφείλουμε να τους διαλέγουμε προσεκτικά.

15.Αποδεχόμαστε τον εαυτό μας: Ευτυχία δεν μπορεί να υπάρξει αν η σχέση με τον εαυτό μας δεν είναι καλή. Η αυτοαποδοχή και η αυτοεκτίμηση απαιτούν δουλειά και χρόνο, όμως είναι αδύνατο να ζούμε ευτυχισμένα αν δεν μας αρέσει ο εαυτός μας, ο χαρακτήρας μας, η εμφάνιση μας ή αυτά που κάνουμε.

Η αναζήτηση της ευτυχίας θα είναι πάντα βασική ανθρώπινη επιδίωξη. Ζητούμενο, όμως, είναι να μην γίνεται εμμονικά και διαρκώς, γιατί μια τέτοια υπερβολή θα οδηγήσει με βεβαιότητα στα αντίθετα αποτελέσματα. Η ευτυχία βρίσκεται σε στιγμές και μέσα στη διαδικασία της ζωής. Η στάση μας είναι αυτή που θα βοηθήσει να «βλέπουμε το δάσος και να μην μένουμε στο δέντρο». Ίσως, λοιπόν, δεν θα έπρεπε να βλέπουμε την ευτυχία σαν στόχο, αλλά σαν τρόπο να ζούμε, να σκεφτόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο.

Κείμενο: Αγγελική Κονιδάρη

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc/Εκπ.Ψυχοθεραπεύτρια


►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια