Καρπούζι και Πεπόνι: Ποια είναι η διατροφική τους αξία; | InMedHealth

Καρπούζι και Πεπόνι: Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού, το καρπούζι και το πεπόνι, είναι πλέον στο τραπέζι μας. Άλλοι τα τρώνε με φέτα ή σκέτα, ενώ άλλοι κάνουν γρανίτες, smoothies και χυμούς. Το καθένα σίγουρα έχει τους δικούς του θαυμαστές. Ποια είναι όμως η διατροφική τους αξία;;

Καρπούζι

Το δροσιστικό αυτό φρούτο προτιμάται για τις «αναζωογονητικές» του ιδιότητες, το έντονο κόκκινο χρώμα, την ντελικάτη γεύση αλλά και για την ικανότητά του να ξεδιψάει χάρη στα υψηλά επίπεδα νερού που περιέχει. Μελέτες υποστηρίζουν πως είναι ιδανικό για απώλεια βάρους, αφού έχει πολύ λίγες θερμίδες και εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Επίσης, οι αυξημένες συγκεντρώσεις σε φυτοχημικές ουσίες (λυκοπένιο, β-καροτένιο, πολυφαινόλες, βιταμίνη C)  μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, νοσημάτων που σχετίζονται με την ηλικία, διάφορα είδη καρκίνου και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση. Χρησιμοποιείται σε χυμούς, μαρμελάδες, smoothies και εξωτικές σάλτσες.

Ανά 100 γρ. καρπουζιού

Θερμίδες

30 kcal

Πρωτεΐνες

0.6 g

Λιπαρά

0.15 g

Υδατάνθρακες

           Σάκχαρα

            Φυτικές ίνες

8 g

6 g

0.4 g

Νερό 

91.5 g

Ασβέστιο

7 mg

Μαγνήσιο 

10 mg

Κάλιο

112 mg

Νάτριο

1 mg

Βιταμίνη C

8.1 mg

Βιταμίνη Α

28 μg

Καροτένιο, -β

303 μg

Λυκοπένιο

4532 μg

Χοληστερόλη

0 mg


Πεπόνι

Το πεπόνι ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο άρωμά του, ενώ η γεύση του μπορεί να είναι γλυκιά έως ελαφρώς πικρή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Χαρακτηρίζεται για τις αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες, καθώς και για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, διαθέτει διουρητική ικανότητα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα, αφού οι φυτικές ίνες που περιέχει ευνοούν την καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.

Ανά 100 γρ. πεπονιού

Θερμίδες

36 kcal

Πρωτεΐνες

0.54 g

Λιπαρά

0.14 g

Υδατάνθρακες

           Σάκχαρα

            Φυτικές ίνες

9 g

8 g

0.8 g

Νερό 

90 g

Ασβέστιο

6 mg

Μαγνήσιο 

10 mg

Κάλιο

228 mg

Νάτριο

18 mg

Βιταμίνη C

18 mg

Βιταμίνη Α

28 μg

Καροτένιο, -β

30 μg

Λυκοπένιο

0 μg

Χοληστερόλη

0 mg


Από τα παραπάνω φαίνεται πόσο θρεπτικά και ευεργετικά για την υγεία μας είναι το καρπούζι και το πεπόνι. Το ιδανικότερο είναι να συμπεριλάβουμε και τα δυο φρούτα στην διατροφή μας το καλοκαίρι για να έχουμε ποικιλία και να τα καταναλώνουμε σε φέτες ή σε χυμούς, παγωτά, γρανίτες κ.α. 

Πηγές: 

Maoto M.M. Baswa D. Jideani A.I.O. 2019. Watermelon as a potential fruit snack. International Journal of Food Properties. 2019, VOL. 22, NO. 1, 355–370 https://doi.org/10.1080/10942912.2019.1584212 

Watermelon, raw. Fooddata Central. USDA.  

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102698/nutrients 

Fundo, J., Miller, F., Garcia, E., Santos, J., Silva, C. and Brandão, T. (2017). Physicochemical characteristics, bioactive compounds and antioxidant activity in juice, pulp, peel and seeds of Cantaloupe melon. Journal of Food Measurement and Characterization, 12(1), pp.292-300.

Sing P. Tan, Tuyen C. Kha, Sophie E. Parks & Paul D. Roach (2016) Bitter melon (Momordica charantia L.) bioactive composition and health benefits: A review, Food Reviews International, 32:2, 181-202, DOI: 10.1080/87559129.2015.1057843

Κείμενο: Χατζησαββίδου Κωνσταντίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια