Φιλία και οι Αξίες της | InMedHealth

 

Φιλία και οι Αξίες της

Η φιλία είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολεί όλους τους ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής τους. Είναι ένα βασικό θέμα συζήτησης σε παρέες καθώς αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα στην ζωή του ανθρώπου που πηγάζει από την ανάγκη του για κοινωνικότητα. Μετά την οικογένεια η φιλία είναι ο ποιο σημαντικός κρίκος στην επαφή μας στον κόσμο. 

Η σύνδεση με τους άλλους ξεκινάει από την παιδική ηλικία αφού ο άνθρωπος συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους με σκοπό να δώσει και να πάρει συναισθήματα για την καλλιέργεια του ψυχικού του κόσμου. Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας αναζητούμε την φιλία. Είναι το καταφύγιο μας στις δύσκολες στιγμές που περνούμε, γι’ αυτό και προσπαθούμε ο άνθρωπος που θα έρθει δίπλα μας ως φίλος να έχει μ’ εμάς κοινές αντιλήψεις, ενδιαφέροντα και εμπειρίες, ώστε να καταφέρουμε να αναπτύξουμε σχέσεις αμοιβαίας συμπάθειας και εμπιστοσύνης. Άλλωστε οι φίλοι μας είναι οι σημαντικοί καθρέπτες αναγνώρισης του εαυτού μας 

Ο καθένας μπορεί να ορίσει την φιλία διαφορετικά, ανάλογα με τις εμπειρίες που έχει στην ζωή του. Σε όλους τους ορισμούς ωστόσο  κοινές συνιστώσες είναι η  Αγάπη και η Εμπιστοσύνη. Φιλία επομένως, ονομάζεται η πλατωνική σχέση μεταξύ ατόμων με στόχο την αφοσίωση, την αποδοχή, την ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη. Οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε και ξεκινάει με άτομα που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, απόψεις, και κοινές ιδεολογίες. 

Οι υγιείς και ουσιαστικές φιλίες είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στη ζωή μας. Είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική μας υγεία και είναι ο πυρήνας κάθε σχέσης που δημιουργούμε. Οι φίλοι μας κρατούν υγιείς, προσγειωμένους και μας υποστηρίζουν. Είναι εκεί για εμάς στις καλές και στις κακές στιγμές. Οι φίλοι μας βοηθούν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας.

Από ψυχολογικής άποψης η δημιουργία φιλιών ενισχύει την αυτοπεποίθηση, μειώνει το άγχος, οδηγεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και  δίνει την αίσθηση στο άτομο ότι κάπου ανήκει. Οι ποιοτικές φιλίες βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Η αίσθηση πως είμαστε αγαπητοί και μοναδικοί μας φέρνει σε μεγαλύτερη επαφή με τον εαυτό μας. Μέσα από τη φιλία μαθαίνει κανείς να αναπτύσσει τις δεξιότητες της αφοσίωσης, της ενσυναίσθησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Ιδιαίτερα η ποιότητα στις φιλίες είναι πολύ πιο σημαντική από την ποσότητα. 

Υπάρχουν φίλοι που συναντιούνται μία ή δύο φορές το χρόνο, αλλά όταν βρίσκονται είναι σαν να έχουν βρεθεί πριν από μια εβδομάδα. Αυτές οι φιλίες είναι ειλικρινείς και πραγματικές, είναι οι άνθρωποι που θα σας καταλάβουν, γιατί σας ξέρουν πολύ καλά και γνωρίζουν την καλή και την κακή σας πλευρά.

Ωστόσο, κανείς δεν θα πρέπει να έχει την απαίτηση  ο φίλος του να είναι πάντα εκεί για αυτόν και να του αφιερώνει όλο του το χρόνο και την ενέργεια. Ακόμη και οι υγιείς φιλίες έχουν κάποια όρια. Όταν κατανοείτε ο ένας τον άλλο, αυτό θα το γνωρίζετε και θα το αποδέχεστε. Η φιλία όσο καλή και αν είναι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Είναι σχέσεις που συνεχώς εξελίσσονται και χρειάζονται δουλειά.

Πως θα δημιουργήσετε οι πραγματικές φιλίες:

Αγαπήστε τον εαυτό σας: Η φροντίδα του εαυτού είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία ισχυρών σχέσεων.

Μάθετε να απολαμβάνετε τη φιλία: Δεν είναι ανάγκη όταν είστε μαζί με τον φίλο σας μόνο να ακούτε ή να μιλάτε, είναι σημαντικό να μπορείτε να χαλαρώσετε μαζί και να το απολαύσετε. Το γέλιο μειώνει το στρες και ενδυναμώνει τις σχέσεις. 

Εξετάστε τις προσδοκίες σας : Αν οι φίλοι σας δεν καλύπτουν τις προσδοκίες σας, συζητήστε το συντομότερο δυνατό. Αν κρατάτε μέσα σας την δυσαρέσκεια, αυτό μπορεί να καταστρέψει τη φιλία σας, και τελικά θα νιώθετε περισσότερη απογοήτευση.

Συζητήστε ότι σας δυσαρεστεί:. Δεν χρειάζεται να αμύνεστε, απλά δουλέψτε για να κατανοήσετε πως συνέβησαν οι παρεξηγήσεις. Πείτε ότι λυπάστε  για ότι συνέβη. Στη συνέχεια προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι έχετε ανάγκη και οι δύο ώστε να μην επιτρέψετε να συμβούν τα ίδια στο μέλλον. 

Δημιουργήστε σαφή όρια :  Μπορεί να είναι βοηθητικό να βάλετε ξεκάθαρα όρια και να ξέρετε πως θα σεβαστείτε ο ένας τον άλλο. Αν για παράδειγμα, τις Κυριακές είστε σε οικογενειακό τραπέζι αυτό σημαίνει ότι δεν θα είστε διαθέσιμοι για τους φίλους σας, άρα αυτό είναι ένα όριο.

Δεν υπάρχει τέλεια φιλία επειδή κανείς δεν είναι τέλειος. 

Κείμενο: Διαμαντοπούλου Δανάη, Ψυχολόγος MSc

#inmedhealth

►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com


*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια