«5 λεπτά ακόμα!»: Πως να κάνουμε το πρωινό ξύπνημα ευκολότερο στα παιδιά | InMedHealth

 

«5 λεπτά ακόμα!»: Πως να κάνουμε το πρωινό ξύπνημα ευκολότερο στα παιδιά 

Κι ενώ η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι πλέον γεγονός , ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικροί και μεγάλοι είναι το πρωινό ξύπνημα. Μετά από ένα μακρύ διάστημα διακοπών και διαφορετικών ωραρίων στα σχολικά μαθήματα , λόγω τηλεκπαίδευσης, τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και να συνηθίσουν την νέα καθημερινότητα. Πώς μπορούμε λοιπόν να τους το κάνουμε ευκολότερο; 

Διαμορφώνουμε μια ρουτίνα ύπνου σταδιακά. Το ιδανικό θα ήταν λίγες μέρες προτού ξεκινήσει  το σχολείο, να προσπαθήσετε να εντάξετε το παιδί σε μια ρουτίνα ύπνου, καθορίζοντας μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου το βράδυ, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Βέβαια, ακόμα κι αν δεν το έχετε κάνει αυτό, μπορείτε να το κάνετε τώρα. Αν τηρείτε το πρόγραμμα, σταδιακά το παιδί θα προσαρμοστεί και το πρωινό ξύπνημα θα γίνει ευκολότερο. 

*extra tip: Τα παιδιά 4 έως 5 ετών χρειάζονται 10 έως 13 ώρες ύπνου, τα παιδιά 6  έως 12 ετών 10 έως 11 ώρες ύπνου, ενώ οι έφηβοι τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου.   

Προετοιμάζουμε μαζί με το παιδί όλα όσα χρειάζεται για την επόμενη μέρα από το προηγούμενο κιόλας βράδυ. Ετοιμάζουμε δηλαδή την σχολική τσάντα , τα ρούχα για την επόμενη μέρα, αν είναι δυνατό το κολατσιό για το σχολείο και γενικά περιορίζουμε όσο μπορούμε τις υποχρεώσεις που θα έχει να κάνει το παιδί το πρωί πριν αναχωρήσει για το σχολείο.  

Σβήνουμε όλα τα φώτα. Κατά την διάρκεια του ύπνου καλό θα ήταν να περιορίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο οποιοδήποτε φωτισμό. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο φωτισμός κατά την διάρκεια του ύπνου εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης από τον εγκέφαλο, μιας ορμόνης που είναι αρκετά σημαντική για την ξεκούραση και για άλλες ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού. 

Περιορίζουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν απ’ τον ύπνο. Συγκεκριμένα, ιδανικό θα ήταν μία ώρα πριν τον ύπνο να έχουμε απομακρύνει τις ηλεκτρονικές συσκευές από τα παιδιά, διότι η έκθεση στην ακτινοβολία οδηγεί σε υπερένταση και κατά συνέπεια σε αϋπνία. Για να τα βοηθήσουμε να χαλαρώσουν κουβεντιάζουμε λίγο μαζί του πριν τον ύπνο ή επιλέγουμε να τους διαβάσουμε κάποιο βιβλίο. 

Διαμορφώνουμε την πρωινή ρουτίνα. Με αυτό εννοούμε ότι κάθε πρωί κάνουμε κάποια πράγματα μαζί με τα παιδιά με συγκεκριμένη χρονική σειρά. Αυτό βοηθά τα παιδιά στην οργάνωση, τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και τους δημιουργεί την αίσθηση του χρόνου. 

Σίγουρα θα υπάρξουν δύσκολα και κακόκεφα πρωινά. Οι πρωινή ρουτίνα όμως σε συνδυασμό με την καλή μας διάθεση θα ξεπεράσουν κάθε νυσταγμένο προσωπάκι. 

Βιβλιογραφία

• M. A. Hogg & G.M. Vaughan, Social Psychology, Gutenberg 

• Χατζηχρήστου, Χ. (2011). Αναγνώριση, Έκφραση, Διαχείριση Συναισθημάτων, Αθήνα: τυπωθήτω.

Κείμενο: Χρυσάνθη Σολωμού, Απόφοιτη επιστημών της εκπαίδευσης και κοινωνικής εργασίας.


►Βρείτε μας στο Facebook: shorturl.at/aknuQ

►Βρείτε μας στο Instagram: shorturl.at/vC079

►Βρείτε μας στο Linkedin: shorturl.at/isY08

►Επικοινωνήστε μαζί μας στο inmedhealth.gr@gmail.com

*Οι απόψεις των εθελοντών αρθρογράφων είναι απολύτως προσωπικές και δεν εκφράζουν απαραίτητα την άποψη του ιδιοκτήτη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια